ABDULLAH ORTAÇ


TÜM EMEKLİLERE EŞİT VE İNSANCA BİR ÜCRET VERİLMELİ

Ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon Tüm kesimleri olduğu gibi, Emeklileri de önemli oranda perişan ediyor. Son yıllarda yüksek Enflasyon karşısında ücretleri Eriyen Emeklilerin yaşam mücadelesi ne yazık ki yaşam şartlarını zorlaştırır hale geldi.


TÜM EMEKLİLERE EŞİT VE İNSANCA BİR ÜCRET VERİLMELİ

 

Ülkemizde yaşanan yüksek Enflasyon Tüm kesimleri olduğu gibi, Emeklileri de önemli oranda perişan ediyor. Son yıllarda yüksek Enflasyon karşısında ücretleri Eriyen Emeklilerin yaşam mücadelesi ne yazık ki yaşam şartlarını zorlaştırır hale geldi. Özellikle de aynı Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olan Memur Emeklileri ile SSK ve BAĞKUR Emeklilerinin maaşları arasında uçurum gittikçe açılmaya  başladı. Aynı zaman da SSK Emeklilerinin de 2000 Öncesi Emekliler ve 2000 Sonrası Emeklileri arasında da Önceki yıllarda 2000 öncesi SSK Emeklilerine intibak yapılması nedeniyle 2000 sonrası Emeklilerin Mağduriyet yaşamasına ve aldıkları emekli maaşları arasında  farklılıklar yaşanmasına neden olmaktadır.

 

2000 sonrasında emekli olanların intibakı mutlaka yapılmalı ve her bir emekli hak ettiği aylığı almalıdır. Emeklisini mutlu etmeyen devletlerin, sosyal devlet olma özelliğini kaybettiği gerçeğini ülkeyi yönetenler bilmeli ve gerekli tedbirleri almalıdır. Gelecek güvencesi olan emekli aylığını böylesine korumasız bırakan mevcut sistem terk edilmeli; yaşlılık döneminde emeklilerimize insanca yaşamaya yetecek aylık ödenmelidir..

 

2024 Yılına girdiğimiz bugünlerde Hükümet tarafından Emekli maaşlarında her ne kadar düzenleme yapılacağı Kamuoyuna açıklanmış olsa bile bugüne kadar Emekli maaşları için hiçbir çalışma yapılmaması veya yapılmış olsa dahi Kamuoyu ile Bu  tür bir çalışmanın paylaşılmaması  Anayasamızın 10.Maddesinde yer alan Eşitlik İlkesine ve İnsan haklarına da aykırıdır.

 

 Kanunların uygulanmasını sağlamakla görevli idare, bu görevi yerine getirmek için kullandığı düzenleme yetkisini Anayasa uyarınca tüzük ve yönetmelik çıkararak kullanır. Bunun dışında idare; adsız düzenleyici işlem adı verilen karar, genelge, tebliğ vb. gibi işlemler de tesis etmektedir. İdarenin bu düzenleyici işlemleri de iptal davasına konu olduğunda yetki, şekil, sebep, konu ve maksat unsurları bakımından denetlenir. 

 

Anayasanın 10. maddesinde düzenlenen eşitlik ilkesi aynı hukuki durumda bulunanların aynı kurallara tâbi olmasını gerektirir. Bunun yanında kişilerin dil, din, mezhep, cinsiyet, siyasi görüş gibi farklılıklarından ötürü ayrımcılığa uğratılmaması da yine eşitlik ilkesinin bir sonucudur. Çeşitli yasal düzenlemelerde yer bulan ve kamu hizmetlerine ilişkin temel ilkelerden olan eşitlik ilkesi; aynı hukuki durumda bulunanlara aynı kuralların uygulanması, fırsat eşitliğinin sağlanması, kamu hizmetine girmede eşitlik, ayrımcılık yasağı ve pozitif ayrımcılık gibi farklı şekillerde tezahür eder. Devlet yönetimine ilişkin hukukun temel ilkelerinden biri sayılan eşitlik, gerek kanunların Anayasaya uygunluğunda gerekse idari işlemin yargısal denetiminde kullanılan bir ölçüttür.

 

Ancak Günümüzde Emeklilere farklı, Farklı ücretler verilmesi, İnsanca yaşamalarını sağlayacak maaş artışının yapılmasını gerektirmekte olup bu eşitsizliğin bir an önce giderilmesi  son derece önemlidir.

 

Hükümetimiz tarafından , Adaletle davranılması gerekliliği mutlaka göz önünde tutulmalı ve 2024 yılı Milat olacak şekilde acilen yasa çıkartılarak bu Eşitsizlik ortadan kaldırılmalıdır.

 

 

 

ABDULLAH ORTAÇ-ANKARA