ABDULLAH ORTAÇ


KANAAT ÖNDERİ KİMDİR? KANAAT ÖNDERLERİNİN ÖNEMİ NEDİR?


KANAAT ÖNDERİ KİMDİR? KANAAT ÖNDERLERİNİN ÖNEMİ NEDİR?

 

 

 

Son yıllarda Kanaat Önderi diye kendini tanımlayan, tanımlamaya çalışan çok kişiler türedi. Kanaat Önderliği ile yakından uzaktan ilgisi olmayan ama maddi imkânları sayesinde çevresinde yalakalar besleyerek, kendini toplumun Kanaat Önderiymiş gibi ortam yaratan bu  kişiler para ile besledikleri kişiler tarafından çevresi sarılarak, çevreye  sanki Kanaat Önderiymişçesine etki yaratmaya ve algı yaratılmaya çalışılmaktadır.

 

Kanaat önderi ne demek, yeniden tanımlamak lâzım... 

 

   Kimler bu sıfatı taşıyabilir ve toplumun önüne geçebilir...    Mesela, değişik alanlarda ünlenmiş olanlar, sanatçılar, yazarlar, şairler, gazeteciler kanaat önderi midir... 

 

   Aslında    Ne bunlar, ne de mahallenin muhtarı kanaat önderidir...   

 

Siyasal sıfat taşıyanlara da kanaat önderi denilemez...    Kanaat önderi dediğimiz kişi, çevresine hâkim, saygınlığı olan, güven duyulan, topluma mesaj verebilen, insanları iyiye yönlendirebilen, lâfı dinlenen, sosyal olayların nedenlerine ışık tutabilen bilge insandır...

 

 

Kanaat Önderi kavramı, psikolojik bir kavram olup, fertlerin ve toplumların anlama ve kavrama farklılıklarından ötürü, bir gruba veya topluluğa sosyal mesajları veya sosyal olayları, onların anlayacağı ve kavrayacağı dilde anlatan kişidir. Kanaat önderi, kendi grubu gibi yaşar. Dolayısıyla grup üzerinde hayli etkindir. Onun yaptıkları grup tarafından çok çabuk benimsenir. 

 

İşte Kanaat Önderi olarak kabul görecek kişilerinde bu özelliklere sahip olmasına mutlaka dikkat edilmeli,  Kanaat önderlerinin en belirgin özellikleri  : *Tüm gelişmeleri sıkı sıkıya takip etmeleri *Toplumda sözü dinlenilen kişiler olmaları *Her olgudan fikir üretme kabiliyetine sahip olmaları *Grup üyeleri gibi yaşamalarıdır.

 

Kanaat Önderleri önderlik yaptıkları gruplarda mutlaka etkin olan ve düşünceleri kabul gören güvenilir kişiler olmalıdır.

 

Kanaat Önderliği sıfatını taşıyan kişilerinde bu sorumluluk duygusuna sahip davranmaları ve Gruplarına önderlik ederken çok dikkatli hareket etmeleri ve Grup çıkarlarına helal getirecek tutum ve davranışlarda bulunmamaları ve ülke menfaatlerini her zaman önde tutarak buna göre karar almalı buna göre gruplarını yönlendirilmeleri gerekmektedir.

 

 

Kanaat Önderi yakıştırması ayağa düşmüş olmaktan kurtarılmalı. Bu özellikleri taşıyan kişilere bu sıfat verilmeli ve toplumda bu özelliklere sahip  kişiler mutlaka Kanaat Önderi olarak kabul görmelidir……

 

 

ABDULLAH ORTAÇ