NECDET BÜLUZ


Denizden gelen döviz ekonomimize can veriyor…

Kurvaziyer ile ülkemize gelen turistler normalden 7 kat daha fazla harcıyor. Küçümsenecek bir rakam değil. Bugüne kadar deniz yolu ile 2 milyon turist geldiğine göre hesabı siz yapın.


Denizden gelen döviz ekonomimize  can veriyor…

 

Necdet Buluz

 

Şu konu açıklığa kavuştu:

Kurvaziyer ile ülkemize gelen turistler normalden 7 kat daha fazla harcıyor. Küçümsenecek bir rakam değil. Bugüne kadar deniz yolu ile 2 milyon turist geldiğine göre hesabı siz yapın.

Türkiye’nin yeni hedefi: Nitelikli turist.

Kruvaziyer yolcularının klasik tatilcilerden ortalama 7 kat daha fazla harcama yaptığını belirten Sea Genesis Group Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yazıcı, sektörün Türkiye ekonomisinde taşıdığı stratejik öneme vurgu yaptı.

Türkiye turizmi 2025’in üçüncü çeyreğinde güçlü performansını sürdürdü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2025 yılının üçüncü çeyreğinde Türkiye’nin turizm geliri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 artarak 24 milyar 257 milyon 815 bin dolara yükseldi. Artışın büyük bölümünü yabancı turistler oluştururken, sektörde dikkat çeken bir diğer gelişme ise kruvaziyer turizmindeki hızlı yükseliş oldu.

Son yıllarda yeniden yükselişe geçen kruvaziyer sektörü, hem yolcu sayısındaki hem de kişi başı harcama oranlarındaki artışla turizm gelirlerine doğrudan katkı sağlıyor., kruvaziyer yolcularının klasik turistten ortalama 7 kat daha fazla harcama yaptığını belirten Ahmet Yazıcı, şu ifadeleri söyledi:

“Kruvaziyer turizmi, Türkiye için sadece denizden gelen ziyaretçi değil, denizden gelen döviz anlamına geliyor. Limanlara yanaşan her gemi, o şehrin ekonomisini canlandırıyor. Yeme-içmeden alışverişe, transferden kültür turlarına kadar geniş bir ekonomik ekosistem oluşuyor. Türkiye, sahip olduğu coğrafi avantajla kruvaziyer turizminde yeni bir büyüme hikayesi yazıyor.”

Kruvaziyer turizminin, Türkiye için ziyaretçi sayısından daha öte bir gelir potansiyeli taşıdığını belirten Yazıcı, sözlerine şunları da ekledi:

"Kruvaziyer turizmi, Türkiye için sadece denizden gelen ziyaretçi değil, denizden gelen döviz anlamına geliyor. Limanlara yanaşan her gemi, o şehrin ekonomisini canlandırıyor. Liman şehirlerine yanaşan gemiler, liman + şehir entegrasyonu sayesinde konaklama, yeme-içme, ulaşım, hediyelik eşya ve kültürel aktiviteler gibi bir dizi harcama kalemini aktif hale getiriyor. Bu da yerel ekonomik dinamizmi artırıyor. Türkiye, sahip olduğu coğrafi avantajla kruvaziyer turizminde yeni bir büyüme hikâyesi yazıyor"

2025 yılı turizm verileri, Türkiye’nin artık “fazla turist” değil, “daha fazla gelir” odaklı bir strateji izlediğini ortaya koyuyor.

Bu değişim, kruvaziyer turizmi gibi yüksek gelirli segmentlerin önemini daha da artırıyor. Kruvaziyer turistleri, klasik tatilcilerin günlük ortalama 100 dolar harcamasına karşılık 700 dolara kadar çıkabilen harcama kapasitesine sahip. Bu fark, Türkiye’nin turizm gelirlerini sürdürülebilir biçimde artırma potansiyelini gözler önüne seriyor.