NECDET BÜLUZ


Antalya çok büyük potansiyele sahip…

Antalya’nın sahip olduğu coğrafi işaretlerin korunması, tanıtımı ve ekonomik değerine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Antalya Coğrafi İşaretler Zirvesi yapıldı.


Antalya çok büyük potansiyele sahip…

 

Necdet Buluz

 

Antalya’nın sahip olduğu coğrafi işaretlerin korunması, tanıtımı ve ekonomik değerine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Antalya Coğrafi İşaretler Zirvesi yapıldı.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) ile Akdeniz Üniversitesi Coğrafi İşaretler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ACİMER) iş birliği ile düzenlenen zirvede; Antalya'nın coğrafi işaretlerinin yerel kalkınmaya katkısı, geleneksel üretim yöntemlerinin sürdürülebilirliği, tüketici güvenliği ve yasal koruma süreçleri ele alındı.

Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen zirveye Vali Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, vali yardımcıları, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, AESOB Başkanı Adlıhan Dere,  Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, YÜCİTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, gıda sektörü ve STK temsilcileri ile akademisyenler katıldı.

Programın ilk gününde yaptığı konuşmada Antalya’nın zengin kültürel birikiminden gelen yemek ve gıda çeşitlerinin büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Vali Şahin, “Antalya, sadece tarım alanında kendine özgü en az 30 tropik ürüne ev sahipliği yapmaktadır. Yüzlerce yıllık kadim kültürümüzün birikimiyle şekillenen yüzlerce yemek ve gıda çeşidimiz, 20 bin kilometrekarelik bu muhteşem coğrafyada yetişen tarım ürünleriyle birleşerek büyük bir potansiyel ortaya koymaktadır. Bizler de bu zenginliğin korunması ve ekonomik değere dönüştürülmesi için tüm paydaşlarımızla birlikte üzerimize düşen görevleri tek tek yerine getirerek çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu süreç sadece yeme-içme ile sınırlı değil; aynı zamanda kültürel değerlerimizi geleceğe aktarmayı da kapsıyor.” dedi.

Zirvenin ikinci gününde konuşan ATSO Başkanı Hacısüleyman, Antalya’nın coğrafi işaret yolculuğunda yeni bir sayfa açtıklarını vurguladı. Hacısüleyman şöyle dedi:

“Coğrafi işaretlerle ilgili çalışmalarımızı uzun süredir sürdürüyoruz. Bugüne kadar 27 ürüne Coğrafi İşaret Belgesi verdik. Bu belgeleri, kapısına gururla asan otel ve restoranlarımız var. Antalya’nın turizmdeki öncü konumunu da göz önünde bulundurarak, otellerimizde coğrafi işaretli ürünlere özel büfeler oluşturabiliriz. Antalya’yı bir gastronomi ve kültür şehri olarak daha da ileri taşımak, coğrafi işaretli ürünlerimizi artırmak ve dünya ile buluşturmak için gereken enerji ve iş birliği ruhu bu salonda fazlasıyla mevcut.”

“Kaş’tan Gazipaşa’ya Antalya Coğrafi İşaretleri” başlığıyla MAKÜ Gıda İşleme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seval Sevgi Kırdar moderatörlüğünde gerçekleşen, YÜciTA Başkanı Tekelioğlu ile Oda, Borsa ve belediye temsilcilerinin katıldığı oturumda, bölgenin coğrafi işaretli ürünleri ve süreçleri konuşuldu. 

Antalya gastronomisinin önemli isimleri, “Dünden Bugüne Antalya Gastronomisi” başlıklı oturumda bir araya geldi. Parlak Restoran sahibi Güray Parlak, 7 Mehmet Restoran sahibi Mehmet Akdağ, Secen Lokantası sahibi Murat Atay, Şişçi İbo yöneticisi Fatma Yavaş Yıldırım, Likya Şarapları Kurucu Ortağı Burak Özkan, Zamora sahibi Mustafa Yaşa, Gazeteci-Yazar Emin Altıner ve AGYİD Kurucu Başkanı Zeki Özen, tecrübelerini ve işletmelerinin farklı yanlarını anlattı. 

TOBB Antalya KGK İcra Komitesi Başkanı Serap Kocaoğlu moderatörlüğünde “Coğrafi İşaretlerde Kadın Çiftçi ve Kooperatiflerinin Potansiyeli” başlığıyla gerçekleştirildi. Sahadan gelen deneyimlerin aktarıldığı oturumda, kadın kooperatiflerine destek mekanizmaları ve sürdürülebilir üretim modelleri tartışıldı. Zirvenin kapanış oturumu ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, YÜciTA Başkanı Prof.Dr. Tekelioğlu ve AciMER Müdürü Doç. Dr. Mehmet Zanbak tarafından gerçekleştirildi.