YURT AY DER BAKAN SELÇUK'TAN MAĞDUR OLAN GENÇLER İÇİN DESTEK İSTEDİ

YURT AY DER Genel Merkezinden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına yazı yazarak mağdur olan gençler için destek istendi.

14.09.2020 11:56:00 0
YURT AY DER BAKAN SELÇUK

YURT AY DER  Genel Merkezinden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına yazı yazarak mağdur olan gençler için destek istendi.

 

YURT AY DER  Genel Merkezinden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına göndeilen yazıda şu ifadelere yer verildi:


''Devlet koruması altında kalan, günümüze kadar sorunları çözülmeyen Yetim öksüz kimsesizler Bakanımızın ve yetkili kişilerin sıcak elinizi ve samimiyetinizi hissetmek istiyorlar!.  
Zamanında Devlet Korumasında kalan koruma kararı alınan gençlerimiz ve çocuklarımız 18 yaş sonrası hayatlarına devam edebilmeleri yönünde 2828 sayılı yasaya 18 nci dönem İzmir milletvekili Sayın Akın Gönen tarafından verilen kanun teklifi ile eklenen 3413 sayılı yasayla işe girmeleri sağlanmıştır. Lakin sonradan çıkarılan yasa değişiklikleri ile kurum yetkililerinin uygulamaları ve idari uygulamalarla çocuklarımız sıkıntıya düşmektedir. 
Yeni uygulamalarla çocuklarımızın sorunlarının çözülmesi gerekirken, maalesef problemleri daha çözülmez hale geldiği çocuklarımızın feryatlarından anlaşılmakta ve sıkıntının daha da arttığı ve büyüdüğü görülmektedir. 
Sayın Bakanım siz göreve geldiğinizden beri dernek olarak birçok görüşme talebimize rağmen görüşme fırsatını bulamadık. Bizce görüşmek çok önemli değil sizin çalışmalarınızı takip ediyoruz. Size ulaşmanın yolu mesaj yoluyla çocuklarımızın sıkıntılarını ve feryatlarını anlatma ve duyurma fırsatını bulurum diye düşünüyorum.

YAŞANAN SORUNLAR;
1. Koruma Kararı Kaldırılmış gençler (En önemli konuların başında geliyor.) 
2. Atama Bekleyen gençler, (Mağduriyetleri devam ediyor)
3. Soruşturmaları Devam Eden gençler atama bekliyor.
4. Kurumdan ayrılan gençlerin Hapishaneye düşmesi işe girmelerini engelliyor. (13 Ay gibi bekleme süresinde suça itilen gençleri 3 aylık sosyal içerikli eğitimden sonra işe başlatılması)13 ay gibi süre bekletilmemesi;
5. Kurumlarda çalışan personel mobbing (Ofis hastalığı)
6. İntihar eden gençler, ( Kurumlarda çalışan gençler sahipsizler)
7. Kadro Unvanlarını Alamamış gençler için, bakanlık tarafından kurumlara yazılacak yazı gençlerin hakları hatırlatılması, 
8. Kurum personeli mutlaka eğitimden geçirilmesi;
9. Tekrar yetiştirme Yurdu Hayatı ele alınması ev sisteminden dönülmesi;
10.    Devlet korumasında kalan gençleri mahkeme önlerinde bekletilmemesi; İdari yöntemle sorunların çözülmesi.
Yurttan ayrıldıktan sonra çocuklar yurdun o güzel sıcak havası dışında tek başına gökteki yıldız gibi tek başlarına kalıyorlar bu gençlerimizi bunalıma sokuyor. Sonu intihara varan suça varan yalnızlık sosyal yalnızlık içerisinde bulunuyorlar.

Devlet Koruması altında kalan gençlerimiz sizi unutmaz ve minnet kalırlar.
Halen Kadro bekleyen iş bekleyen kadrolarına atanamayan gençler ;
Dernekleri sendikaları çocuk Hizmetleri genel Müdürlüğüne devamlı yazılarla sorunlarını bildirmelerine rağmen çözüm üretilmemektedir. “Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne”  haklarını almak için yazışmalarına ve görüşmelerine devam etmektedirler. 

Maalesef tüm yapılan girişimler ve yazışmalar karşılıksız kalmakta ve sorunlar yaşayan gençler sorunlarıyla baş başa bırakılmaktadır.

Halbuki iki bakanlığın birleşmesi gençlerimizin ve çocuklarımızın sorunların çözülmediğini düzetilmesi için adımların atılması gerekmektedir.
 
Genel müdürlük sorun çözmede geç kalındığını her fırsatta dile getirmişlerdir. Her defasında meclisten kanun çıkması gerektiğini dile getirerek Koruma kararı kaldırılan ve sorun yaşayan kadrolarına atanamayan gençler için meclis mi karar verecek  bizce sorunları çözecek makam kendi bünyesinde gizlidir. 

İdari bir kararla sorunlar çözüldüğü gibi diğer kurumlarda sorun yaşayan gençlerin sorunlarının çözümü noktasında kurumlara müdahale ederek sorunları çözer.
Kurumlarda sıkıntıların olduğu ve kadrolarının verilmediği gözlenmektedir.
Çocuk hizmetleri genel müdürlüğüne bağlı kurumlar tarafından kaldırılan çocukların hakları halen verilmedi Yurt Ay Der Genel merkezi yönetimi olarak soruyoruz yıllarca bekleyerek yaşları 35-60 olduğu yüksek okul mezunları da emeklilikleri geldikten sonra mı müdahale edilecek.
Eğer sorun çözülecekse bakanlık tarafından bütün sivil toplum örgütleri bünyesinde bulunan hukukçular ve mağdur edilen kesimle her kesime açık bir çalıştay veya panel  üzerinde hızlı bir çalışmalar yapılması gerekir.
Yoksa her yıl devlet korumasından ayrılanların kurumlarda kadro bekleyenlerin kurumlarda sorun yaşayanların iş bekleyenlerin sayıları artacaktır.

İnşallah yetim öksüzlerin sorunları çözülür.
 
ÇÖZÜM  ÖNERİLERİMİZ;

3413 sayılı kanun teklifini T.B.M.M.ne sunan, Komisyon ve Genel Kurulda savunan mecliste kabul gören yasa mimarı Vali kökenli 18. Dönem İzmir Milletvekili  e. Devlet bakanımız Sayın Akın GÖNEN beyefendinin dediği gibi “Hiçbir mazeret çocuğun sızlanması ve mağdur olmasının meşru gerekçesi olamaz.” Bu cümle ile Koruma kararı alınan Yetiştirme yurdunda barınmaları sağlanan 18 yaş sonrası yetim Öksüz ve kimsesizlerin aşağıdaki kurumlarda sözleşmeli olarak çalıştırılmaları sağlanması gerekmektedir;
Bünyenizde bulunan kurumlara; 
1. Çocuk Yuvaları
2. Erkek Yetiştirme Yurtları, Kız Yetiştirme Yurdu
3. Çocuk Evleri Birimi
4. Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi
5. Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi 
6. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi
7. Yaşlı Bakımevleri, Koruyucu Aile birimi, Evlat Edinme Birimi
8. Çocuk Hakları Dairesi Başkanlığı
9.  Bakım Sonrası Rehberlik ve İzleme, Sokakta Risk Altındaki Refakatsiz Çocukların Rehabilitasyonu Birimi, Çogem;

Gençlerimize sosyal proje kapsamında meslek edinmeleri ve 3 aylık eğitimlerinden sonra kurumlara sözleşmeli olarak (Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Belediye) Bünyesinde bağlı bulunan kurumlarda iş verilmeli veya çalışmaları sağlanmalıdır.''Denildi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABER:ABDULLAH ORTAÇ


24.4° / 13.2°
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,49% 0,04
  • EURO

    34,69% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2501,13% 0,69
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22