YÜKSEK TANSİYON,CİDDİ SORUNLARA NEDEN OLABİLİR

Mersin Özel Doğuş Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Alp Aslan, hipertansiyonun yani yüksek tedavi edilmediğinde; kalp yetmezliği, kalp büyümesi, damarlarda daralma, felç, böbrek yetmezliği ve körlük gibi ciddi sorunlara neden olabileceği uy

17.05.2016 21:52:35 0
YÜKSEK TANSİYON,CİDDİ SORUNLARA NEDEN OLABİLİR

Mersin Özel Doğuş Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Alp Aslan, hipertansiyonun yani yüksek tedavi edilmediğinde; kalp yetmezliği, kalp büyümesi, damarlarda daralma, felç, böbrek yetmezliği ve körlük gibi ciddi sorunlara neden olabileceği uyarısında bulundu.

Mersin Özel Doğuş Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Alp Aslan, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü nedeniyle yaptığı açıklamada; hipertansiyona yol açan nedenler hakkında bilgi verdi, hipertansiyona bağlı hastalıkları anlattı.

Hipertansiyonun Türkiye’de çok yaygın bir halk sağlığı sorunu olduğuna işaret eden Op. Dr. Aslan, hipertansiyonu, “kan dolaşımı için damarlarımızda gerekli olan kan basıncının normalden fazla olması” olarak açıkladı.

CİDDİ SORUNLARA NEDEN OLABİLİR

Hipertansiyonun tedavi edilmediğinde; kalp yetmezliği, kalp büyümesi, damarlarda daralma, felç, böbrek yetmezliği ve körlük gibi ciddi sorunlara neden olabileceği bilgisini veren Op. Dr. Aslan, “Hipertansiyon, hem küçük hem de büyük tansiyonun normalden yüksek olmasıdır. Tansiyon, 180/110 mmHg gibi çok yüksek düzeye erişmediği sürece herhangi bir belirti vermez. Yüksek tansiyonun kontrolü ile kalp yetmezliği ve inme sıklığı yarı yarıya, kalp krizleri de dörtte bir oranında azaltılabilmektedir” dedi.

ŞİŞMANLIK HİPERTANSİYON İÇİN ÖNEMLİ BİR RİSK FAKTÖRÜDÜR

Hipertansiyon için en önemli risk faktörlerinin şişmanlık ve aşırı tuz tüketimi olduğuna işaret eden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Alp Aslan, hipertansiyondan korunma yolları hakkında şu bilgileri verdi:

“Hareketli bir yaşam tarzı seçin. Beden Kitle İndeksinizi hesaplayarak boyunuza göre uygun ağırlıkta olup olmadığınızı kontrol edin. Sigara, başta kanser olmak üzere, kronik bronşit, felç ve koroner kalp hastalıklarına neden olan önemli bir risk faktörüdür. Bu nedenle sigaradan uzak durun. Tuz ve sodyum alımını kısıtlayın. Stresten uzak durun.”

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


28.6° / 15.4°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04