YRP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ DOĞAN BEKİN; 'KÜRECİK RADAR SİSTEMİ DERHAL KAPATILMALIDIR'

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Doğan Bekin yaptığı yazılı basın açıklamasında; ''Kürecik Radar Sistemi derhal kapatılmalıdır'' dedi.

Ankara 23.04.2024 10:13:00 0
YRP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ DOĞAN BEKİN;

Yeniden Refah Partisi  Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili  Doğan Bekin yaptığı yazılı basın açıklamasında; ''Kürecik Radar Sistemi derhal kapatılmalıdır'' dedi.Doğan Bekin açıklamasında şunları söyledi;

 

‘’Türkiye’nin dâhil olduğu NATO Füze Kalkanı Projesi kapsamında, Malatya Kürecik’e yerleştirilen 5.000 km menzilli AN/TPY-2 X-band radar sistemi, İran’ın 15 Nisan’da İsrail’e karşı gerçekleştirdiği operasyonda İran’dan fırlatılan balistik füzelerin ve insansız hava araçlarının büyük ölçüde ABD ve İsrail tarafından önceden tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması ve %90’a yakınının imha edilmesinde etkin rol oynadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır.


Bu geliştirilmiş füze savunma radar sisteminin İsrail, Türkiye ve Katar da konuşlandırılmış olması herhalde bir tesadüf eseri olmasa gerek.
Şöyle ki, AN/TPY-2 X-band radar sistemi, tüm balistik füzeleri ve tehdit unsuru oluşturan en uzun mesafedeki küçük nesneleri dahi algılayabilen çoklu kapasiteye sahiptir. Bu Balistik Füze Koruma Sistemi (Ballistic Misilse Defense System), ileri çıkan sensörleri vasıtasıyla, füzelerin ilk ateşleme kademesinde algılamayı sağlamaktadır. Yine buna entegre olarak çalışmakta olan İsrail’deki sisteme anında önemli tespit bilgilerini aktarmaktadır. Çok uzun mesafeden tespit edilen füzeler, THAAD olarak adlandırılan (Terminal High Altitude Area Defense) yer savunma sistemi tarafından algılanarak anında etkisiz hale getirilebilmektedir.


İsrail’in hava sahasını büyük ölçüde rahatlatan ve Malatya Kürecik’e yerleştirilen TPY-2 Sistemi’nin kuruluşundan sonra Financial Times Haber Editörü Daniel Dombey, Financial Times de yayınlanan yazısında; “Türkiye-ABD arasındaki uyum artık gerçek limitlerine ulaşmıştır.” “Türkiye’nin ABD ile birlikte bölgede göstereceği gayretler de desteklenecektir.” şeklindeki ifadesi konunun hassasiyetini ortaya koymaktadır.


Malatya Kürecik’te kurulan radar sistemi, çoklu füze savunma (multi plemissile defense) amaçlı olup, İsrail’deki sistemle birlikte entegre olarak çalışmaktadır. Burada amaç İran, Irak, Suriye, Yemen, Gazze ve Lübnan’ın güneyinden İsrail’e yönelik olası tehditleri bertaraf etmeye çalışmaktadır.


Şunu da ifade etmek gerekir ki; “Kürecik Radar Sistemi”, Türkiye’ye yönelik füze tehdidini önleyebilecek durumda değildir. Çünkü Türkiye’de bu radarlarla uyumlu bir hava savunma sistemi bir başka ifadeyle füze bataryası bulunmamaktadır. Dolayısıyla, Kürecik Radar Sistemi’nin asıl amacı, Siyonist İsrail’e yönelik tehditleri önceden algılayıp füze ve hava araçları tehditlerine karşı entegre olduğu sistemlere gerekli uyarıyı yapmaktır.


Malatya Kürecik Radar Sistemi’nin kapatılmasıyla ilgili sosyal medyada yaptığımız paylaşımlar üzerine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın “DOĞRU BİLGİ” başlığıyla verdiği cevap metninde; “Kürecikteki radar sisteminden elde edilen bilgiler, NATO prosedürleri çerçevesinde sadece müttefiklerle paylaşılmaktadır. Bu veri paylaşımının amacı, NATO müttefikleri ülkelerin haklarının, topraklarının ve kuvvetlerinin korunmasıdır. Bilgilerin İsrail gibi NATO müttefiki olmayan ülkelerle paylaşımı söz konusu değildir” açıklaması dolaylı olarak yaptığımız açıklamayı doğrular niteliktedir.
Şöyle ki, İletişim Başkanlığı, Kürecik Radar Sistemi’nin elde ettiği bilgiler ABD’nin de içinde bulunduğu NATO üyeleriyle paylaşılıyor, İsrail’e bir bilgi gitmiyor mealinde bir cevap vermiştir. Yani biz bu bilgileri İsrail’in baş müttefiki ve hamisi olan ABD’ye iletiyoruz demektedirler. İletişim Başkanlığının söz konusu açıklaması tam da bizim açıklamamızı teyit etmektedir. Bu arada sözde İslamcı terörle mücadele kapsamında NATO’nun ortağı olarak hareket etmekte olan İsrail’i, NATO’dan ayrı düşünmek asla mümkün değildir.


AK Parti hükümeti, OECD (Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Teşkilatı) Konseyi’nin İsrail’in teşkilata katılımı için 2010’da yaptığı ve 31 üye ülkenin tamamının onayını gerektiren çağrısını VETO etmeyerek İsrail’in OECD üyesi olmasına engel olmamıştır. Ayrıca İsrail’in NATO tatbikatlarına katılması konusunda vetosunu kaldırmış ve daha da önemlisi NATO’ya bağlı olarak 1994’te kurulan “Akdeniz Diyalog Forumu”nun aktif üyesi olan İsrail’in, NATO’nun Brüksel’deki karargahında temsil edilebilmesi için VETO hakkını uygulamayan AK Parti hükümetinin bu yaklaşımı karşısında o dönem de Siyonist İsrail’in Başbakanı olarak görev yapan Netanyahu, AK Parti iktidarının veto hakkını kullanmamasını “İsrail’in güvenliği için çok önemli adım” olarak nitelemiştir.
Genişletilmiş Büyük Ortadoğu Projesi planı kapsamında İsrail’e yönelik tehdit unsuru oluşturabilecek başta İran olmak üzere, diğer bölge ülkelerinin zayıflatılması ve bu ülkelerde güçsüz yönetimler oluşturularak İsrail’in bölgede daha rahat nefes alması amacıyla, ABD, her yolu mubah gören bir anlayışla, Gazze katliamını da destekleme yoluna giderek İsrail’in yanında kayıtsız ve şartsız duruş sergilemeye devam etmektedir.


Son olarak ABD’nin, Filistin’in BM tarafından tanınma kararını BMGK’de veto etmesi ve “Temsilciler Meclisi”nin İsrail’e 26 milyar dolarlık yardım kararının onaylaması kabul edilebilir bir durum değildir.''Dedi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABER;ABDULLAH ORTAÇ
 


20.9° / 11.3°
  • BIST 100

    10208,7%1,62
  • DOLAR

    32,38% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2404,51% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00