YRP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ BEKİN'DEN GÜNEY KIBRIS RUM KESİMİ ''ULUSAL DENİZ MEKANSAL PLANI''NA TEPKİ!

Milletvekili Doğan Bekin, Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRY) tarafından kabul edildiği duyurulan "Ulusal Deniz Mekansal Planı"nı eleştirerek, kararın, Türkiye'nin ve KKTC'nin haklarını gasbetmeye yönelik olduğunu ifade etti.

Ankara 25.12.2023 17:04:00 0
YRP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ BEKİN

YRP İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRY) tarafından kabul edildiği duyurulan "Ulusal Deniz Mekansal Planı"nı eleştirerek, kararın, Türkiye'nin ve KKTC'nin haklarını gasbetmeye yönelik olduğunu ifade etti.

 

Bekin, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin 20 Aralık 2023'te kabul edildiği duyurulan "Ulusal Deniz Mekansal Planı"yla KKTC'nin haklarının göz ardı edildiğini belirtti.
 

Kararın, Güney Kıbrıs Rum Yönetimini, Kıbrıs üzerindeki tek yetkili hak sahibi olarak gördüğünü ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki yetki alanlarını yok saydığını söyleyen Bekin, şunları kaydetti:

"Söz konusu karar, Avrupa Birliği'nin dolaylı desteği ile mevcut konjonktürel gelişmeler dikkate alınarak tek taraflı 'stratejik' bir hamle olarak ortaya konulmuştur. Bu vahim kararla, başta Avrupa Birliği olmak üzere Kıbrıs'taki gidişata kendi politik çıkarları açısından yön vermeye çalışan siyasi aktörler, Doğu Akdeniz'de adanın çevresinde ortaya çıkarılan hidrokarbon yataklarının önemini göz önüne alarak çözüme katkı yapmak yerine sorunu daha da karmaşık hale getirerek işin içinden çıkılmaz bir hale sokmaya çalışmaktadırlar. Türkiye'nin ve KKTC'nin haklarını gasbetmeye yönelik tek yanlı bu karar konusunda uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızın savunulması artık kaçınılmazdır."

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


31.4° / 20.5°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19