YAZ GELDİ.. EGZEMAYA DİKKAT!

Mersin Özel Doğuş Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Uzm.Dr. Zafer Şentut, ilkbahar ve yaz aylarında sıkça görünen halk arasında egzama olarak bilinen atopik dermatit cilt problemleri hakkında uyarılarda bulundu.

Sağlık 11.05.2016 10:06:51 0
YAZ GELDİ.. EGZEMAYA DİKKAT!

Mersin Özel Doğuş Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Uzm.Dr. Zafer Şentut, ilkbahar ve yaz aylarında sıkça görünen halk arasında egzama olarak bilinen atopik dermatit cilt problemleri hakkında uyarılarda bulundu.

Mersin Özel Doğuş Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Uzm.Dr. Zafer Şentut yaz mevsiminin yaklaşması ve havaların ısınması ile birlikte halk arasında egzama olarak bilinen atopik dermatit cilt problemlerinin arttığını söyledi. Polen salınımının fazla olduğu bahar ve yaz aylarında sıkça rastlanan egzemanın ciltte kaşıntı, kuruluk, pullanma, kızarıklık ve sulanma gibi problemlerle ortaya çıktığını söyledi.

BULAŞICI DEĞİLDİR

Egzemanın genetic bir hastalık olduğuna da vurgu yapan Uzm.Dr. Zafer Şentut, “Egzema yani atopik dermatit bulaşıcı bir hastalık değildir. Egzama, hastanın yaşı ve lezyonların vücutta görüldüğü bölgelere göre üç evreye ayrılıyor. Bu evreler, infantil devre, çocukluk dönemi ve erişkin devre. İnfantil (bebeklik) devre egzaması, doğumdan sonraki ilk 6 aylık vakit diliminde ortaya çıkıyor. Lezyonlar yanaklar, alın ve saçlı deride başlayıp beden, kol ve bacakların hariç yüzlerine yayılır. Kızarıklık, şiddetli kaşıntı, sulanma, kabartı, kabuklanma gözlenebilir. Çocukluk çağı egzaması, sıklıkla iki yaşından sonra ortaya menfaat. Lezyonlar genellikle bilekler, el, ayak, antekubital (dirsek ekleminin önü) ve kıvrım bölgeleri, göz ve ağız çevresinde ortaya menfaat. Erişkin devre egzaması, çocukluk çağı egzamasının devam etmesi veya ilk defa 12-20 yaşlar arasında başlayan ten hastalığı şeklinde ortaya çıkabilir. Cilt lezyonları sıklıkla dirsek önü ve diz arkasında bulunur. Bazen ellerde de olabilir. Genellikle ciltte çizgilenme, kalınlaşma ve rengin kahverengileşmesine ne sebepten olur" dedi.

HAYAT TARZI VE BESLENME DE TETİKLİYOR

Değişen hayat tarzı, beslenme ve çevresel faktörlerin de egzemayı tetikleyen faktörler olduğunu söyleyen Şentut, “Mevsim değişimiyle birlikte aleni havada yürüyüş, yüzme, hayvan teması gibi değişen günlük aktiviteler de hastalığın şiddetini etkileyebiliyor. Egzama ataklarını tetikleyen faktörler; ısı ve iklim değişiklikleri, nemsiz ortam, terleme artışı, sabun veya deterjan teması, stres, sentetik çamaşırlar, parfümler, enfeksiyonlar, polenler. Egzama olarak da bilinen atopik dermatit, polen salınımının fazla olduğu bahar ve yaz aylarında en sık rastlanan hastalıklardan biri" ifadelerini kullandı. 

CİLDİNİZİ NEMLİ TUTUN

Egzema ile baş edebilmenin yollarını da açıklayan Şentut cildin mutlak suretle düzenli olarak nemlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Günde en az 2 defa nemlendirici krem kullanılmal ve cildin kurumaması sağlanmalıdır. Özellikle banyo yaptıktan sonra kuruyan cilt nemlendirilmelidir. Cildi tahriş etmemek için ılık su kullanılmalı, sabun seçimine dikkat edilmeli, normal sabun yerine kremli sabunlar tercih edilmeli ve hastalık ataklarını tetikleyebilecek faktörlerden uzak durulmalıdır” şeklinde konuştu.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


19.9° / 10.4°
  • BIST 100

    10178,46%-0,86
  • DOLAR

    32,26% 0,07
  • EURO

    34,74% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2401,73% -0,30
  • Ç. ALTIN

    3880,31% -0,35