YAPI DENETİM MÜHENDİSLERİNDEN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı İnşaat Mühendisi Nazmi Şahin, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan ve Yapı Denetim Şirketlerine iş kazaları ile sorumluluklar verileceğine dair açıklamasını değerlendirdi.

Türk Dünyasından Haberler 14.11.2014 19:50:19 0
YAPI DENETİM MÜHENDİSLERİNDEN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı İnşaat Mühendisi Nazmi Şahin, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan ve Yapı Denetim Şirketlerine iş kazaları ile sorumluluklar verileceğine dair açıklamasını değerlendirdi.

Şahin Yaptığı yazılı Basın açıklamasında şunları söyledi:

‘’Başbakanımızın, yaptığı açıklamada, Meclisten çıkacak olan paket yasada Yapı Denetim Şirketlerine iş kazaları ile sorumluluklar verileceğini söyledi..

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği olarak, kanunun 2. maddesi ve f bendi ile ilgili görüşlerimizi siz değerli basın mensupları aracılığı ile kamuoyuna duyurmak istiyoruz.

Madde 2 –

f) İş yerinde, iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda gerekli tedbirlerin alınması için yapı müteahhidini yazılı olarak uyarmak, uyarıya uyulmadığı takdirde durumu ilgili bölge çalışma müdürlüğüne bildirmek.

Yapı Denetim Sistemi, yapısı ve işleyişi gereği, tam zamanlı yapılan bir denetim mekanizması değildir. 

İnşaat faaliyetleri; aktif ve devamlı personel değişikliğine uğrayabilen, günlük personel çalıştıran, dinamik bir çalışma sistemidir. 


Soru: Yapı Denetim firması denetimini yapıp, inşaat mahallinden ayrıldıktan sonra, yüklenici tarafından işe alınan günlük veya saatlik çalıştırılan bir personelin iş sağlık ve güvenliğini nasıl sağlayacaktır?

Sadece uygulama denetimi yapan ve Yapı ile ilgili teknik bir kuruluş olan yapı denetim firmalarının, denetlediği inşaatların günlük çalışmalarına yetişmesi mümkün değildir.
Yapı denetim kuruluşlarının asli görevleri 4708 sayılı yapı denetim kanununun 2. Maddesinde açıkça belirtilmiş olup Arsa sahibi adına inşaatın proje ve eklerine göre yapılmasını kontrol etmektir. İş yerinde, iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 20.06.2012 de kabul edilmiş olan; 6331 sayılı kanunun 4. Maddesinde açıkça belirtilmiştir.

 İşverenin genel yükümlülüğü MADDE 4

Yapı denetim kuruluşları müteahhit adına değil, yapı sahibi adına denetim yapmaktadır. 
Yapı Denetim firmaları bünyesinde İş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulunmamaktadır.

Sonuç :

Türkiye’de inşaat sektöründe meydana gelen ölümlü iş kazalarının diğer sektörlerle mukayese edildiğinde açık ara önde olduğu görülmektedir. Her yıl ortalama meydana gelen ölümlü iş kazalarının yüzde 35’i inşaat sektöründe meydana gelmektedir. Sektör çalışanları, diğer sektördekilere oranla 3 kat daha fazla ölüm, 2 kat daha fazla yaralanma riski ile karşı karşıyadır. Yapı işkolunda meydana gelen kazaların büyük bir bölümü de ölümle sonuçlanmaktadır.

 İş sağlığı ve güvenliği açısından, Şantiyede full time çalışan, Müteahhit - Şantiye şefi ve müteahhidin anlaştığı İş Güvenliği uzmanları ve İş hekimleri, 6331 sayılı İş Sağlığı ve güvenliğinden sorumlu olmalıdırlar.

 Yapı denetim sisteminde; Denetlenen Müteahhit  kendisini denetleyeceği Yapı Denetim firmasını seçmemelidir.   Acilen bu konuda gerekli önlemler alınmalıdır. Aksi takdirde ne kadar kanun ve yönetmelik çıkartılırsa çıkartılsın sonuç aynı olacaktır.’’Dedi

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


27.8° / 14.8°
  • BIST 100

    10623,91%2,95
  • DOLAR

    32,24% -0,09
  • EURO

    35,03% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2489,37% 0,95
  • Ç. ALTIN

    3984,51% 0,90