Veyis Güngör, Hollanda`da büyük bir kesimin Başkan`ı

Hollanda`da yaşadığı 30 yılllık bir süreçte, Başkanlık mertebesine Üniversite yıllarında ve çok genç bir yaşta ulaşan Veyis Güngör, yayınladığı 100`ü aşkın eser ve organize ettiği 1000`nin üzerinde etkinlik ile, dikkatleri üzerine çeken önemli bir şahsiye

Dünya 4.12.2015 09:30:34 0
Veyis Güngör, Hollanda`da büyük bir kesimin Başkan`ı

İlhan KARAÇAY'ın haberi...

AMSTERDAM/ANKARA- Hollanda'da yaşadığı 30 yılllık bir süreçte, Başkanlık mertebesine Üniversite yıllarında ve çok genç bir yaşta ulaşan Veyis Güngör, yayınladığı 100'ü aşkın eser ve organize ettiği 1000'nin üzerinde etkinlik ile, dikkatleri üzerine çeken önemli bir şahsiyet olarak çalışmalarını sürdürüyor.

  

Eğitimini tamamladıktan sonra kısmi bir siyaset girişimi olan Veyis Güngör, Recep Tayyip Erdoğan'ın inisyatifi ile kurulan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD'nin Hollanda Başkanlığı'nı üstlendi ve bu görevi 8 yıl yaptı.

Hollanda'daki çalışmaları sırasında, başta Türkiye Büyük Millet Meclisi'in 3 Başkanı olmak üzere, Başbakanlar, Bakanlar ve Parlamenterler ile teması olan ve istişarelerde bulunan Veyis Güngör, Hollanda'ya her gelen siyaset adamının aradığı insan oldu.
Amsterdam Türkevi Araştırmalar Merkezi'nin de Başkanlığını yapmakta olan Veyis Güngör'ün Türkevi mekanı, Türkiye'den gelenlerin uğrak yeri oldu.

Veyis Güngör, siyasi ve sosyal-kültürel faaliyetleri nedeniyle, Ankara'nın tanıdık siması oldu.
Geçtiğimiz pazar günü, TBMM Başkanlığı'na seçilen İsmail Kahraman, Veyis Güngör'ün tanıdığı üçüncü Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan'ı oldu.
  

Veyis Güngör, Erdoğan ile             Veyis Güngör, Mahir Ünal ve Vedat Bilgin ile

 

Daha önceleri de, TBMM Başkanları Hüsamettin Cindoruk ve Cemil Çiçek ile hatıraları olan Veyis Güngör ile o hatıraları deşiyorum.

- Öncelikle, son olarak TBMM Başkanlığı'na seçilen İsmail Kahraman ile anınızı anlatır mısınız?

-'Kendisini, daha öğrencilik yıllarımda T. C. Kültür Bakanı olarak tanıdığım, beyefendi, bir kültür ve medeniyet insanı olarak hafızamda yer edinmiş AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman beyefendinin 26. Dönem TBMM Başkanı seçildiğini büyük bir mutlulukla öğrenmiş bulunmaktayım. Kültür ve irfan sahibini tebrik eder, başarılarının devamını dilerim.

Türkevi Derneği olarak Hollandalılar' ın da katıldığı ve her programda bir konunun ele alındığı Ramazan İftar Programları organize ettik. Bu çerçevede, Hollandalı yazar Mohamed El-Fers ile birlikte, ‘Ramadan; meer dan vasten’ başlıklı bir kitapçık yayınladık. Faaliyetler çerçevesinde, Ankara’da olduğum bir sırada, Sıhhıye’deki Kültür Bakanlığı binasında Kültür Bakanı İsmail Kahraman beyle tanışma fırsatı buldum. Çok sempatikti. İlk karşılaşmamıza rağmen hemen aramızda bir sıcak iletişim oluşuverdi. Kültür ve medeniyet faaliyetlerinin önemini anlayan birisi vardı karşımda. Bakanlığın yayınladığı klasik eserler başta olmak üzere, İngilizce yayınlar hediye etmişti Türkevi Derneği’ne. Kendisini hep hayırla hatırlarım. Artık ilk Ankara seyahetimde, 26. Dönem TBMM Başkanı Sayın İsmail Kahraman beyefendiyi ziyaret edeceğim.'

Veyis Güngör, yayınladığı 100'ü aşkın eserden birini Recep Tayyip Erdoğan'a veriyor

-Gençlik yıllarında TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile de anılarınız vardı.
-'1992 yılında Hollanda üniversitelerinde okuyan bir grup Türk öğrencisiyle Ankara’ya kültür ve eğitim gezisi organize ettik. Gezinin ikinci günü İLESAM’la birlikte Batı Avrupa Türkleri Sempozyumu yapmış ve bu başlıkla yayınlanan kitabımızı da tanıtmıştık. Gezi programının bir bölümünde o günkü TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk’u da makamında ziyaret ettik. Kendisine heyecanla yeni yayınladığımız ‘Batı Avrupa Türkleri’ kitabını takdim ettik. Cindoruk kitabı aldı, başlığı okudu, durdu biraz, ve karıştırdı, biraz şakayla karışık, ‘kardeşim etrafımızda yeteri kadar Türk var, bir de siz, Avrupa Türkleri, çıkmayın başımıza’ dedi.

-TBMM Başkanlığı yapan Cemil Çiçekle de anılarınız var.

-' Evet, 1989 yılıydı. Amsterdam’da ‘Avrupa İbn-i Sina Sempozyumu’ organize etmiştik. Cemil Çiçek bey de Devlet Bakanı idi. Sempozyuma davet ettik. Kendisi gelemedi. Müsteşarı, Prof. Dr. Şüayip Üşenmez beyefendiyi göndermişti. Nasıl memnun olduk anlatamam. Adı, sanı duyulmamış üç beş öğrencinin organize ettiği faaliyete müsteşar geliyordu. Sonra kendisini Mecliste ziyaret ederek şükranlarımızı sunduk. Yıllar sonra TBMM Başkanı olarak Lahey’de bir görüşmede karşılaştık. Kendisine yıllar önce yaptığı jesti hatırlatarak, tekrar teşekkür ettim.
O an hep birlikte gülüştük, ama sonradan o cümle bize bir hayli zor geldi.

 

ARTUKLU HABER AJANSI

İLHAN KARAÇAY/ÖZEL HABER


27.8° / 14.8°
  • BIST 100

    10623,91%2,95
  • DOLAR

    32,24% -0,09
  • EURO

    35,03% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2489,37% 0,95
  • Ç. ALTIN

    3984,51% 0,90