Üniversitelerdeki Biyolojik Bilimler programları kapanıyor mu?

2021 YKS tercihleri ile biyolojik bilimler programlarına ilgi yok denecek kadar azalmıştır. 40'a yakın program hiç tercih edilmemiştir.

Yaşam 6.09.2021 09:12:00 0
Üniversitelerdeki Biyolojik Bilimler programları kapanıyor mu?

 Türkiye Biyologlar Derneği Başkanı İhsan SOYTEMİZ,2021 YKS tercihleri ile biyolojik bilimler programlarına ilgi yok denecek kadar azaldığını söyleyerek  40'a yakın program hiç tercih edilmemiştir.''Dedi.

Başkan Soytemiz, Üniversitelerdeki Biyolojik Bilimler programları kapanıyor mu? diye soratak Artuklu Haber İnternet Gazetesine şunları söyledi;

 

''2021 YKS tercihleri ile biyolojik bilimler programlarına ilgi yok denecek kadar azalmıştır. 40'a yakın program hiç tercih edilmemiştir. Tercih edilen programlardaki öğrenci sayısı ise 10 kişi sayısına düşmüştür.
Yüksek Öğretim Kurumu'nun temel bilim olan biyolojik bilimleri tercih edeceklere verecek burs miktarini artırması hiç işe yaramamıştır.

Türkiye’de mevcut biyolojik bilimler (Biyoloji, Moleküler Biyoloji, Biyoteknoloji, Biyomuhendislik, Biyokimya) bölüm kontenjanlarının %65'i boş kalmıştır.

Biyolog akademisyenleri daha önce uyarmıştık. Biyolojik Bilimler bölümleri öğrencisizlikten tek tek kapandığında kafasını kuma gömen, kendini yetiştirmediği gibi öğrenciyi de yetiştiremeyen, o körpe zihinlere mesleki, teknik meslek aşkını aşılayamayan öğretim elemanlarının da işsiz kalacağı güne şimdiden hazırlanmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunmuştuk.

Çalıştığı üniversite dışında sektörün hiç bir sorunu ile ilgilenmeyen, biyologlarin mesleki teknik kanununa duyarsız kalan, biyologlarin görev, yetki ve sorumluluklarını dahi bilmeyen, mesleki derneklere destek olmayan, biyologları bir araya dahi getirmeyen, mezun ettiği biyologları değil de kendi istikbalini düşünen hocaların baş sebebidir bu tablo. İş bulamayan bulsa da aldığı maaş ile geçinemeyen, diploması ve aldığı tonlarca sertifikası beş para etmeyen, görev tanımı dahi net olmayan , itibarsız hale getirdiğiniz bu mesleği kim niye seçmek istesin ki ?!!!!

Biyolojik Bilimler programlarına ilgisiz kalınmasının en başında ise biyologların görev, yetki ve çalışma alanlarını ilgilendiren müstakil bir kanununun olmayışı gelmektedir. Şu an görev tanımı dahi olmayan biyolog ünvanı vardır. Kamu kurumlarında dahi çalışma alanları düzenlenmemiştir''dedi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI.

Kamuda dahi görev tanımı olmayan mesleğin özel sektörde çalışması nasıl düşünülebilir. Mesleki odalaşması dahi yoktur.

Devletimizin, biyologları ilgilendiren mevzuat çıkarmaması, akademisyenlerin ilgisizliği, biyologlarin sorumsuzlugu, Yüksek Öğretim Kurumunun iyi planlama yapamaması nedeni ile biyoloji bilimi ülkemizde kaybolmaya başlamıştır.

Biyolojik çağın en kıymetli personeli malesef ki yok olma ile karşı karşıyadır. Gıda, tarım, çevre, biyoekonomi, hayvancılık, pandemi, biyoteknoloji, aşı, ilaç, biyolojik çeşitlilik, ekoloji, orman, su, ekosistem gibi binlerce alanda söz sahibi olması gereken biyologluk mesleği artık hiç tercih edilmemektedir. Biyolojik Bilimler programları kapanarak ülkemizde biyolojik çağ yaşanmayacaktır. Halbuki biyoteknoloji ile ülkemiz zengin ülke haline gelebilir. Cari açığını kapatabilir.

Son KEZ seslenmek istiyoruz. Biyolog olmayı teşvik edici yasal düzenlemeler yapılması gerekir. (Taslak hazır, bu MECLİSTE mevcut). Bu yasa ile Biyolojik Bilimler programları için yeni stratejiler oluşacaktır. Yuksek Öğretim Kurumunun Çalışma Bakanlığı ile ortak çalışarak, çıkarılacak bu yasa ile biyoloji biliminin ülkemizde uygulanması için gerekli çalışmaların başlatmalarını bekliyoruz.

Biz her zaman mesleğimiz için desteğe canı gönülden hazırız. Devletimizin de sorumluluğunda olan bu çalışmalara maksimum katkıyı sağlamasını bekliyoruz.


30.6° / 19.5°
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,50% -0,11
  • EURO

    34,92% 0,44
  • GRAM ALTIN

    2434,89% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04