ULUSLARARASI UÇURTMA FESTİVALİ İLE MARDİN`` MASAL KENT`E DÖNÜŞTÜ

Mardin Valiliği, Mardin Büyükşehir Belediyesi, DİKA ve Mardin Müze Müdürlüğü işbirliği ile farklı ülkelerden gelen profesyonel uçurtmacılar ve Türkiye?nin kar amacı gütmeyen tek uçurtma platformu olan Martı Uçurtma Kulübü?nün katılımı ile düzenlenen Ulusl

Mardin 22.04.2017 10:53:12 0
 ULUSLARARASI UÇURTMA FESTİVALİ İLE MARDİN`` MASAL KENT`E DÖNÜŞTÜ

Mardin Valiliği, Mardin Büyükşehir Belediyesi, DİKA ve Mardin Müze Müdürlüğü işbirliği ile farklı ülkelerden gelen profesyonel uçurtmacılar ve Türkiye’nin kar amacı gütmeyen tek uçurtma platformu olan Martı Uçurtma Kulübü’nün katılımı ile düzenlenen Uluslararası Mardin Uçurtma Festivali dün yoğun katılımla  başladı.

 

Mardin Valiliği, Mardin Büyükşehir Belediyesi ve DİKA'nın katkılarıyla düzenlenen Uluslararası Uçurtma Festivali başladı.
                Uluslararası Uçurtma Festivaline Mardin   Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili . Mustafa Yaman, Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Artuklu Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan,Mardin Turizm ve Otelciler Derneği Başkanı Özcür Gürgör ve diğer protokol üyeleri, STK temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.
 
                Sabancı Müzesi'nden Cumhuriyet Meydanı’na doğru  kortej yürüyüşüyle başlayan festival, açılış konuşmaları, akrobasi gösterileri ve yerel sanatçıların konserleri ile devam etti. Mardin Kalesi'nden uçurtmaların uçurtulmasıyla devam eden Uluslararası Uçurtma Festivaline vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

 

Adeta Avrupadaki Festival kentlerini aratmayan renkli görüntülerin yaşandığı Uluslararası Mardin Uçurtma Festivalinde çocukların mutluluğu gözlerinden okunuyordu.

 

Mardin Müzesi Eğitim Atölyeleri’nin desteğiyle yaklaşık 5.000 çocuğun kendi yaptıkları uçurtmalar ile festivale katıldı.

 Gönüllü öğretmenlerin katılımı ile yapılan “Uçurtma Eğitimi Atölyeleri” 12 Nisan’a kadar sürdü. Profesyonel uçurtmacılardan eğitim alan öğretmenler, okullarına döndüklerinde öğrencilerine uçurtma yapmayı öğrettiler.. Böylece çocuklar festival boyunca kendi yaptıkları uçurtmaları uçurmanın keyfini yaşayacaklar.

 

Mardin'in Evlerinin damlarında da uçutulan uçurtmalar Kadim Kent Mardin'in semalarında renk cümbüşü yarattı.

 

Bu sene üçüncüsü düzenlenen festival kapsamında, Dün sabah   Mardinli uçurtma severler Mardin Müzesi’ndeki “Uçurtma Atölyesi’nde profesyonel uçurtmacılar ile buluştular. Festival, öğle saatlerinde sokak müzisyenlerinin, akrobasi ustalarının, tahta bacakların, bisikletlilerin, Rahvan atlarının ve kostümlü grupların katıldığı rengarenk bir kortej yürüyüşü ile başladı.. Açılış kortejinin, Sabancı Kent Müzesi Meydanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na doğru hareketi esnasında Mardin Kalesi’nden devasa uçurtmalar ve paraşütler havalandırıldı. Cumhuriyet Meydanı’na varıldığında, uçurtma sevenleri birbirinden ilginç akrobatik gösteriler ve eğlence programları bekliyordu.   Festival, eski Mardin’de yaklaşık 200 evin damından dalgalanacak olan uçurtmalarla tam bir görsel şölene dönütü. Akşam saatlerinde binlerce dilek fenerinin gökyüzünde salınmasıyla Mardin’in mistik havası yıldızlarla buluştu.

 

Festivalin açılış etkinlikleri, uçurtmaların müzik eşliğinde birbirleriyle yarışıp, dans ettiğine tanık olmak isteyenler için Cumhuriyet Meydanı’nda  Reyhani Müzik Grubunun Cumhuriyet Meydanı'nda Mardin yöresel müziğinden oluşan Konserine eşlik eden gençler bir yandan müziğe eşilk ederken bir yamdan da oyun oynayark kurtlarını döktü.

 

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan da yaptığı açıklamada Artuklu Haber'e şunları söyledi:

''Bir uçurtma içinmiydi bunca hazırlık ve masraf demiş birileri ... Çocukların yüzleri gülsün için ve mutlu umutlu bir gelecek için öncelikle ve terörle anılmayan bir mardin için... hayatın normale dönmesi için.. Mardine gelmekten çekinen herkese burda güvendesiniz bu harika şehri gelin görün demek için.. Aylardır Şiftah yapmayan esnafa moral için ve 1 cadde trafiksiz daha güzel yayalaştıralım demek için.

Ve bir uçurtma ki farklı düşünen farklı kuşaktan olan herkesi bir araya getiren birbirini tanıma, anlama fırsatı sağlıyan birleştirici gücü olan bir oyuncak. İnsanın oyun ihtiyacını sosyalleşerek gideren Mardin semalarına inanılmaz yakışan bu uçurtmayı uçuralım barış için kardeşlik için bir arada özgürce yaşamak için teşekkürler Vali Mustafa Yaman, Yılmaz Altındağ ve emeği geçen herkes ''Açıklamasında bulunarak,Uluslararası Mardin Uçurtma Festivaline desrek veren,Emeği geçen herkese Teşekkür etti.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN..

 


31.3° / 19.3°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19