TZOB EĞİTİM MERKEZİ VE SOSYAL TESİSİNİN TEMEL ATMA TÖRENİ

Yenimahalle`deki Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Eğitim Merkezi ve Sosyal Tesisinin temel atma törenine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye Esnaf v

Gündem 25.08.2013 09:07:13 0
TZOB EĞİTİM MERKEZİ VE SOSYAL TESİSİNİN TEMEL ATMA TÖRENİ

Yenimahalle`deki Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Eğitim Merkezi ve Sosyal Tesisinin temel atma törenine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken katıldı.

Eker, buradaki konuşmasında, 21. yüzyılda toplumların 3 sahada mücadele edeceklerine ilişkin öngörülerin bulunduğunu belirterek, bunların gıda, su ve enerji olduğunu ifade etti. Suyun yüzde 75’inin tarımda kullanıldığı dikkate alındığında suya ilişkin mücadelenin de aslında gıdanın alanına girdiğine dikkati çeken Eker, gıdaya, diğer nesne ve eşyalardan farklı olarak her zaman muhtaç olunduğunu dile getirdi. Gıda ve tarım sektörü çalışanları olan çiftlere, sektörün daha verimli hale getirilmesi için eğitim verilmesi gerektiğinin altını çizen Eker, "Türkiye’nin en büyük çiftçi ailesi" olarak nitelendirdiği TZOB’a milyonlarca çiftçinin üye olduğunu anımsattı. TZOB yöneticilerine ne kadar iyi eğitim verilirse tarımda bunun faydasının o kadar çok olacağını kaydeden Eker, Türkiye tarımını dünyada 7, Avrupa’da 4. sıraya çıkardıklarını, bugün itibarıyla 62,5 milyar dolarlık tarımsal üretim yapıldığını vurguladı. 

Bu yıl verilen tarımsal desteklere de değinen Eker, "Bu sene çiftçiye nakdi karşılıksız destek veriyoruz. 14 Ağustos itibariyle desteklerin yüzde 77’sini, yani 7 milyar lirayı ödedik. Önümüzdeki bir hafta içerisinde 281 milyon lira daha ödeme yapacağız. Çoğunluğu büyükbaş hayvancılık destekleri olmak üzere. eylül ayında da süt pirimi gibi ödemeler yapacağız. Yıl sonunda 9 milyar lirayı bulacağız" ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşümün, tarım arazilerine etkisine ilişkin de Eker, "Türkiye’de şehirler büyüyor, gelişiyor. Kentsel dönüşüm projeleri uygulanıyor. Bu yapılırken çiftçiliğin durumu da bu tasavvur içerisinde yer almalı. Eskiden şehirlerin kıyısında yapılan tarımsal faaliyetler ve hayvancılık faaliyetleri, şehirlerin sınırlarının büyümesiyle şehir içerisinde kaldı. Bunların artık imar faaliyetleri düzenlenirken zarar görmeyecek şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Bu da bizim perspektifimiz içerisinde var" diye konuştu.

TZOB`un temeli atılacak tesisine ilişkin bilgi veren Eker, "Bu tesis Hükümetin çiftçiye, çiftçi örgütü olan TZOB`a verdiği önemi göstermesi bakımından önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye, dünyanın en zor coğrafyasının merkezinde

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, törende yaptığı konuşmada, Türkiye`nin, dünyanın en zor coğrafyasının merkezinde, çevresindeki bütün olumsuzluklara rağmen istikrarlı gelişmesini sürdürdüğünü söyledi.

Dünya genelinde bilim, iletişim, ulaşım ve sanayinin son derece ilerlediğine işaret eden Bayraktar, beslenme ve barınmanın ise insan yaşamı için önemini koruduğunu dile getirdi. 

Bayraktar, dünya gelişirken gıda üretimi ve kalitesinin her geçen gün daha da önem kazandığına işaret ederek, "Türkiye, bir çok özelliğinin yanı sıra aynı zamanda bir tarım ülkesi. Dünyada şehirlerin nüfusu artarken, kırsal kesimin nüfusu azalıyor. Türkiye`de, coğrafi konumu ve yapısı gereği kırsal kesimdeki, köylerdeki nüfusu tutmamız lazım. Bunun bir yolu da şehirde ne varsa köylere de onları tesis etmekten, temin etmekten geçiyor" diye konuştu.

"Eğitim, kayıt dışılığın önlenmesi açısından önemli"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de tarımın, 76 milyon ve bütün dünyayı ilgilendiren çok önemli bir konu olduğunu ifade etti.

Eğitimin ihmal edilmemesi gereken en önemli alanlardan birisi olduğuna dikkati çeken Çelik, kalkınan ve gelişen ülkelerin başarılarının altında eğitim sorununu çözmelerinin yattığını anlattı.

Çelik, eğitim zincirinin, tarım ve üretimdeki kalitenin artması açısından son derece önemli bir tablo arz ettiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Eğitim, kayıt dışılığın önlenmesi açısından da önemlidir. Türkiye`de son 10 yılda yapılan yoğun çalışmalar neticesinde istihdamdaki kayıt dışılık yüzde 52`den yüzde 36`lara gerilemiştir. Bu gerileme, önemli bir oranı ortaya koymaktadır. Düşüş önemlidir ancak halen yüzde 36 olduğu düşünülürse ve bunun da önemli ölçüde tarım sektöründe gerçekleştiği ifade edilirse bu merkezlerin ne kadar önemli olduğunu çok daha iyi anlarız. Tesisin, kayıt dışılığın önlenmesine de önemli katkı sağlayacağına inanıyorum."

Konuşmaların ardından protokoldekiler, butona basarak tesisin temelini attılar.

 
ABDULLAH ORTAÇ-ANKARA

27.8° / 14.8°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04