TÜRKYE`DE OBEZİTE TEHLİKESİ ARTIYOR!İ

Obezite, dünyada epidemik bir salgın haline geldi. Küçük yaşlara kadar düşmekte olan bu yaygın hastalığın en bilinen nedeni düzensiz beslenme ve hareketsizlik.

Sağlık 4.08.2015 14:35:06 0
TÜRKYE`DE OBEZİTE TEHLİKESİ  ARTIYOR!İ

Bilgisayar başında ve televizyon karşısında geçirilen uzun saatler obeziteye davetiye çıkarıyor. Dünyada kanser hastalığından sonra en ölümcül hastalık obezitedir.Dünyada hastalıktan doğan ölümlerde ilk sırada kanser, ikinci sırada obezite gelmektedir! Obezite sadece estetik bir problem olarak görülmemelidir. Obezite birçok yandaş hastalığa davetiye çıkaran multi faktöriyel çok nedenli bir hastalıktır. Tip 2 diyabette en önemli risk faktörü obezite olarak görülmektedir. Böylece vücuttaki yağ miktarının artması, pankreas bezinden salgılanan ve şeker metabolizmasının en önemli düzenleyicisi olan insülin hormonuna bir direnç kazandırır. Bu durumda insülin dokulardaki etkinliğini yavaş yavaş kaybeder, şeker hastalığının oluşmasına neden olur.

Türkiye’de de obezite hastalığı gün geçtikçe artmaktadır. Obezite oranı ülkemizde yüzde 35’lere kadar yükselmiştir. Ve epidemik bir salgın haline gelmiştir. Dünyada genelinde ‘hastalıktan ölüm’lerde ilk sırada kanser, ikinci sırada obezitenin yer alır. Günümüzde bilinen kanser türlerinin ¼’ nin obezite ile direkt ya da indirekt ilişkisi bulunmaktadır. Kalp ve damar sistemindeki bozukluklar obezitenin olumsuz etkilediği ikinci önemli sistem olarak bilinir. Kanda artan yağ oranları damar sertliğine zemin hazırlıyor, damar sertliği ciddi boyutlara ulaşırsa hipertansiyon, kalp krizi ve inme riskleri ortaya çıkar. Obez bireylerde kalp krizi riski normal kiloda olan insanlara çok daha fazladır.

Uyku apnesi de obez bireylerin sıklıkla maruz kaldığı rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Uyku apnesi, uyku sırasında solunumu durma noktasına getirebilen bir hastalık ve uykuda ölümlere sebep olur. Ciddi obez olan bireylerin yüzde 40’ında uyku apnesi görülür. Obeziteye bağlı olan uyku apnesinin tek kalıcı tedavisi kilo vermektir.

Obezitenin bazı kanser türlerinde risk faktörü olduğu tıbbi araştırmalarla ortaya koyuluyor. Obezite, erkeklerde özellikle prostat ve kolon kanserlerine, kadınlarda ise özellikle hormonlara bağlı olarak gelişen meme kanserine, over ve rahim kanserine neden olur.

Obezite ile mücadelede hastalığında klasik ve medikal tedaviler işe yaramaz. Obezite cerrahisi kullanılan en etkili ve en başarılı yöntemdir. Obezite ile ilk mücadele diyet, egzersiz ve ilaç tedavisi ile başlıyor. Bu tedaviler obezite hastası üzerinde çok etkili olamayabilir. Obezite ilerledikçe kişinin yaşam kalitesi de düşüyor ve günlük hayatının rutinlerini bile gerçekleştiremez olur. Amerika Diyet Federasyonu (ADA) nın resmi verilerine göre dünyada klasik tedavi yöntemleriyle obeziteden kurtulma oranı yüzde 15’lerde seyrediyor. Obezite cerrahisinin başarı oranı ise yüzde 95’lerde ve günümüzde bilinen en etkili tedavi yöntemlerinin başında gelir.


31.4° / 20.5°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,41% -0,17
  • EURO

    34,69% -0,64
  • GRAM ALTIN

    2439,57% 0,15
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19