Türkmen Edebiyatçı ve Yazarlar Birliği Başkanı ?Eğitimci ,Şair Esat ERBİL TÜRKİYE?DE

Artuklu Haber Kültür Sorumlusu Hülya Arslan`ın bu haftaki konuğu Türkmen Edebiyatçı ve Yazarlar Birliği Başkanı ?Eğitimci ,Şair Esat ERBİL oldu.

Kültür ve Sanat 2.12.2015 00:26:48 0
Türkmen Edebiyatçı ve Yazarlar Birliği Başkanı ?Eğitimci ,Şair Esat ERBİL  TÜRKİYE?DE

Artuklu Haber Kültür Sorumlusu Hülya Arslan'ın bu haftaki konuğu Türkmen Edebiyatçı ve Yazarlar Birliği Başkanı ‘Eğitimci ,Şair Esat ERBİL  oldu.

Türkmen Edebiyatçı ve Yazarlar Birliği Başkanı ‘Eğitimci ,Şair Esat ERBİL  TÜRKİYE’DE

             Değerli okurlar;geçtiğimiz günlerde Adana da yapılan Türk dünyası şairler buluşması şiir festivalinde; Azerbaycan ve Erbil’den gelen soydaşlarımızla sohbet imkânı bulmuştum.O söyleşilerimden birini daha okumanıza sunuyorum saygılarımla.

Hülya ASLAN-Değerli hocam hoşgeldiniz  Adanaya ilk gelişinizmi?

Esat ERBİL-Türkiye’de Ankara ,İstanbul, Sivas,Kırşehir,İzmir, Antalya , Adana ve  diğer şehirlerimizde yapılan uluslararası  Türk dünyası şairler şölenlerine sık sık katılmaktayım,bundan onur duyuyorum.Türk şairlerin,sanatçıların bu etkinliklerde karışıp kaynaşması çok güzel anlamlı ve verimli olmaktadır, elbetteki biz bu etkinlikleri Bakü,Erbil şehirlerimizde de gerçekleştiriyoruz Türkiye’den gardaşlarımızı ağırlıyoruz.

Hülya ASLAN –Esat bey hocam ;güncel duygularınızı yansıtan bir şiirinizi  yazmak istesem bu hangisi olurdu.

Esat ERBİL- VERMEYİZ TOPRAĞI

Gizlice çızdılar, çok pis planlar,

 Yad bizi kazanmaz, can evden yıksa!

 Halkım ayık yatmaz, bilsin gelenler,

 Vermeyiz Toprağı, canımız çıksa.

 

Hep isterler bizi, yok olmak burda,

 Kızımız oğlumuz, kurbanız yurda,

 Düşmanlar hep durup, bekliller orda,

 Vermeyiz Toprağı, canımız çıksa.

 

Hayinlar özlerin, satsada eğer,

 Biz uyanık kalıp, koruyak meğer,

İçten vuran var, belimiz döğer,

 Vermeyiz Toprağı, canımız çıksa.

 

Vatan gibi aziz, dünyada yoktur,

 Canın feda veren , bizlerde çoktur,

 Türk birleşmesi, yadlara okyur,

 Vermeyiz Toprağı, canımız çıksa.

 

İsteller Yurdumuz, salıp göç edek,

 Avara olupta, ellerde kalak,

 Rezalet içinde, yaşıyak ölek,

 Vermeyiz Toprağı, canımız çıksa.

 

Korkum yok Milletten, kurban olan var,

 Birlik beraberlik, içindeler yar,

 Düşmana kazarız, her yerde mezar,

 Vermeyiz Toprağı, canımız çıksa.

 

Kerkük Telafara, gözler tikilmiş,

Çileden zülümdan, beller bükülmüş,

Türkmenelin yurdu, kalbe dikilmiş,

Vermeyiz Toprağı, canımız çıksa.’’Esat ERBİL

Hülya ASLAN-Üstadım şiirinizin her satırına saygıyla gönülden katılıyorum yüreğiniz var olsun .Birazda  Edebiyat yaşamınızdan  anlatırmısınız?

 Esat ERBİL- Üçlü adım Esat Şakir Emin 01.07.1951 tarihinde, beş çocuklu Türkmen ve dinsel bir ailenin ikinci çocuğu olarak Türkmen kenti Erbil'in Yüksek Kale’sinde dünyaya gelmişim. İlk Orta ve Liseyi Erbilde bitirdim ve 1975 yılında Süleymaniye Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü’nden mezun oldum. Vatan borcunu ödedikten sonra matematik öğretmeni olarak Erbil’e atandım.Evli ve 2 kız çocuğu babasıyım.

1995 yılında emekli olarak aktif siyasetin içerisinde yer aldım. 1997 yılında Irak Türkmen Kurultayı’nda şura üyesi oldum ve Denetleme Kurulu Başkanı olarak 4 yıl görev yaptım.

2005-2009 yılları arasında Türkmen milletvekili olarak parlamentoda görev yaptım.

Birçok dernek ve sivil toplum örgütlerinde aktif olarak görev aldım. Halen Erbil’de Türkmen Edebiyatçı ve Yazarlar Birliği başkanı olarak görev yapmaktayım. Üyesi olduğum bazı sivil toplum örgütleri şunlardır: Türkmen Kardeşlik Ocağı (Başkan Yardımcısı), İLESEM (Türkiye), Irak Yazarlar Birliği, Azerbaycan Yazarlar Birliği,Türkiye Yazarlar Birliği  ve Dünya Gazeteciler Sendikası’dır. Şimdi ise Erbilde dört dil ile çıkan ‘Barış Dergisi’nin baş yazarıyım. yayın hayatına kazandırdığım eserlerim şunlardır: 

“Kavuşmak” (Şiir ve Hoyrat, Bağdat, 1985), “Ağıt” (Şiir ve Dörtlükler, Erbil, 1988),  “Anneme İçli Sözler” (Cinaslı Hoyratlar, Bağdat, 1990),  Millî Duygular  (Şiir, Erbil, 2001), “Affet Beni” (Şarkılar, Erbil, 2002), “Kara Gözlüm” (Şarkılar, Erbil, 2003),  “Yüz Güfte ve Yüz Beste, (Şiir ve Halk Şarkıları, Erbil, 2003), “Gurbet Ellerde Karanlık Geceler/  Şair Burhan Yaralı'ının Şiir ve Hoyratları” (Erbil, 2003),  “Aşkım Anlatım” (Şarkılar, Erbil, 2003), “Daldalanın Sesi” (Şiir ve Hoyratlar, Erbil,2005), “Erbil Kale Destanı” (Şiir, Erbil, 2010),  “Erenler Bağçesinden” (Cinaslı Hoyratlar, Erbil, 2010), “Gönül Nağmeleri” (Şiirler, Irak Kültür Bakanlığı Yayınları, İstanbul, 2011). Onlarca Şiir kitabı ve Araştırmalar kitap halına gelmek için hazır.

Millî konular başta olmak üzere her türlü konuyu, hoyrat ve şiirlerinde dile getirdim. Şiir, hoyrat ve makale türü araştırmaları yurt içi ve yurt dışında yayın yapan Türkmen Kardelik Dergisi, Kardeşlik Bülteni, Bağımsız Gazetesi, Türkmeneli Gazetesi, Atabek, Birlik Sesi, Doğru ve Barış Dergileri gibi çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlandı.

Esat ERBİL-Beni köşenize konuk ettiğiniz Artuklu Haber Gazetesine ve size teşekkür ediyorum.

 Hülya ASLAN- Esat bey hocam Kültür sanatımza kattığınız değer  ve emek için biz size çok çok teşekkür ediyoruz saygılarımızla.

 

Artuklu haber Ajansı Hülya ASLAN 1.12.2015

   

ttttttt.jpg görüntüleniyor


25° / 13.5°
  • BIST 100

    10169,43%-0,04
  • DOLAR

    32,29% 0,11
  • EURO

    35,00% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2450,83% 0,20
  • Ç. ALTIN

    3912,88% 0,00