Türkiye`nin İlk Süryani Belediye Başkanı

Türkiye'de ilk kez Süryani bir belediye başkanı seçildi. Februniye Akyol, Ahmet Türk'le birlikte eş başkan olarak Mardin'i yönetecek.

Mardin 1.04.2014 23:06:46 0
Türkiye`nin İlk Süryani Belediye Başkanı

Türkiye’de ilk kez Süryani bir belediye başkanı seçildi. Februniye Akyol, Ahmet Türk’le birlikte eşbaşkan olarak Mardin’i yönetecek.

Ahmet Türk yüzde 52,6 gibi yüksek bir oy oranı ile Mardin`in yeni belediye başkanı oldu. Mardin`deki seçimin bir başka özelliği de ilk kez Türkiye`de Süryani bir belediye başkanının seçilmesi. Februniye Akyol, Ahmet Türk`le birlikte eşbaşkan olarak Mardin`i yönetecek.

Mardin doğumlu 25 yaşında bir Süryani. Kentteki tüm dilleri konuşabiliyor. Marmara Üniversitesi Sigortacılık bölümünü bitiren Akyol Mardin Artuklu Üniversitesi`nde Süryani Dili üzerine yüksek lisans yapıyor.

Süryani kökenli Februniye Akyol, deneyimli Kürt siyasetçi Ahmet Türk`le birlikte Mardin Büyükşehir Belediyesi`ni yönetecek. Akyol, son seçimde BDP`den Meclis`e giren Süryani milletvekili Erol Dora`yı örnek aldığını söylüyor.

Akyol azınlık toplumlarından belediye başkanı seçilen ikinci isim. Daha önce de İskenderun`da Rum kökenli bir belediye başkanı görev yapmıştı.

Türkiyenin il Süryani Belediye Başkanı  Februniye Akyol kararlı olduğunu, projelerini hızla hayata geçirmeye çalışacağını söyledi. Neden BDP sorusuna ise şu yanıtı verdi: 

”Çünkü başka partiler değil, BDP bizi fark etti. Süryanilerin bir turistik objeden çok bu toprakların yaşayan en kadim halklarından biri olduğunu vurguladı.”

`Kimse Kürtlere sormadı`

Februniye Akyol Kürt sorunundan hareketle Süryanilerin mevcut durumuna şu sözlerle dikkat çekti: 

"Kimse Kürtlere ne tür sorunlarınız var diye sormadı. Kürtler kendi sorunlarını kendileri dünyaya duyurdu. Biz de Süryanilerin sadece azınlık bir toplum olmadığını, bu toprakların en kadim halkı olduğunu anlatmaya çalışacağız. Bu anlamda çok geç kalındı.” 

Anadil merkezi kuracak 

Marmara Üniversitesi’ni bitiren Akyol, Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Bölümü’nde yüksek lisansını yapıyor. Anadil merkezleri kuracaklarını söyleyen Akyol bu sayede Anadolu’nun kadim dillerini koruma altına almaya çalışacaklarını anlattı ve ekledi:

“Amacımız sadece dil öğretmek olmayacak, kültürlerin de özgürce yaşamasını ve birbirleriyle kaynaşmasını sağlayacağız.”

Kadınlar için projeleri de olduğunu belirten Akyol, doğuda kadın-erkek eşitliğine vurgu yapan projeleri hayata geçireceklerini ve kadın dernekleri kuracaklarını söyledi.


27.5° / 17.1°
  • BIST 100

    10706,49%0,59
  • DOLAR

    32,20% -0,01
  • EURO

    35,01% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2519,76% 0,78
  • Ç. ALTIN

    4035,21% 0,78