Türkiye ve İran iki dost ülke

İran Meclis Başkanı Ali Laricani'nin daveti üzerine bu ülkede bulunan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Tahran'daki siyasi temaslarının ardından Şiraz kentini ziyaret etti.

Gündem 25.09.2013 07:22:23 0
Türkiye ve İran iki dost ülke

İran Meclis Başkanı Ali Laricani’nin daveti üzerine bu ülkede bulunan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Tahran’daki siyasi temaslarının ardından Şiraz kentini ziyaret etti.

İran’ın “kültür başkenti” ve “şairler kenti“ olarak da anılan Şiraz’da, Kerimhan Kalesi, İrem Bağı, ünlü şairler Hafız’ın ve Sadi’nin mezarlarını ziyaret eden Çiçek ve beraberindeki heyet, yetkililerden bu yerlerin tarihi hakkında bilgi aldı.

Buradan Türkiye’ye hareket etmek üzere havaalanına geçen Çiçek, kısa bir basın toplantısıyla ziyaretini değerlendirdi ve görüşmelerde ele alınan konular hakkında bilgi verdi.

Ziyareti kapsamında Türkiye-İran ilişkilerini, bölgedeki gelişmeleri her yönüyle görüşme imkanı bulduklarını belirten Çiçek,  bunun İran’da düzenlenenseçimlerin hemen ardından ülkeye Türkiye’den bu düzeyde yapılan ilk ziyaret olduğunu söyledi.

Çiçek,  görüşmelerde,  Türkiye-İran ilişkilerinin geldiği  ve bundan sonra olması gereken noktayı değerlendirme imkanı bulduklarını belirtti.

Ruhani`nin cumhurbaşkanlığına seçilmesiyle tüm dünyada yeni bir beklenti oluştuğunu belirten Çiçek, "Hem uluslararası toplumun beklentileri var hem de Türkiye olarak bizim beklentilerimiz var. Arzumuz, İran’ın uluslararası toplumla daha yakın bir işbirliğine ve diyaloga girmesidir ki bu, son derece önemli" diye konuştu.

Türkiye`nin beklentisinin ise ilişkileri daha da ileri bir noktaya getirmek olduğunu vurgulayan Çiçek, Türkiye ve İran`ın iki dost, komşu ve ilişkilerinde de tarihi derinlik olan bölgenin en önemli iki ülkesi olduğunu vurguladı.

TBMM Başkanı Çiçek, "Başta siyasi ve ekonomik olmak üzere her alanda ilişkiler ne kadar derinlik kazanırsa bu, hem iki ülkenin yararınadır hem de bölgede barış huzur istikrarın temini bakımından önemlidir" ifadesini kullandı.

Başlıkları belirtilen konularla ilgili çok ayrıntılı görüşmeler yapıldığını dile getiren Çiçek,  "Memnuniyetle gördüm ki hem Türkiye olarak biz, hem de İran’ın en üst düzey yetkilileri bu ilişkileri geliştirme noktasında kuvvetli bir siyasi iradeye sahip. Bu ilişkilere şimdi bir de parlamentolar arası iş birliği boyutunu eklemiş bulunuyoruz. Bu, önemli bir gelişmedir" diye konuştu.

Bölgesel konuları da ayrıntılı şekilde ele aldıklarına değinen Çiçek, bölgede kan dökülmsinin devam ettiğine dikkati çekerek, "Hem Suriye’de hem Irak’ta bir kaos yaşanıyor, barış ve esenlik dini olan İslam`ı benimsemiş bu toplumlarda Allah’ın ismi kullanılarak, `Allah-u ekber` denilerek kan dökülmeye devam ediliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Çiçek, şöyle devam etti:

"Bu görüntü maalesef İslam’a yakışmıyor. İslam`la terör giderek daha fazla özdeşleşir hale geliyor. İslam dünyasında en başta da bizim yakın coğrafyamızda böylesine kanlı eylemlerin hala sürüyor olması düşündürücü bir husustur. Gördük ki bölgede etnik ve mezhepsel çatışmalar giderek boyut kazanıyor. Bu, ülkelerin bölünmesine kadar gidecek ve bölgeyi bütünüyle kaosa sürükleyecek riskler taşımakta. Hem Irak’ta hem Suriye’de her gün kimyasal silah olsun birçok silahla pek çok insanın hayatı sönüyor. Şüphesiz biz, bölgenin iki önemli dost ülkesi olarak akan bu kanın durmasını istiyoruz.

İkinci olarak halkın taleplerinin dikkate alınması, ve halkın istekleri doğrultusunda yöneticilerin daha barışçıl daha kucaklayıcı bir siyaset izlemeleri gereklidir."

Cemil Çiçek, şüphesiz bu noktada diyalog, diplomasi ve yakın iş birliğinin önemli olduğunu, bunun mekanizmaları bulunduğunu ve bunlardan istifade etmek gerektiğini vurguladı.

Bu çerçevede bölgesel konularını da değerlendirdiklerini belirten Çiçek, ziyaretin son derece verimli olduğuna değinerek, "Hem şahsım adına hem arkadaşlarım adına emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 Çiçek ve beraberindeki heyet, basın toplantısının ardından uçakla Türkiye`ye hareket etti.

 

ARTUKLU HABER AJANSI



25.1° / 14.8°
  • BIST 100

    10319,96%1,59
  • DOLAR

    32,26% 0,32
  • EURO

    35,15% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2469,04% 0,06
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,40