TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN İLK HİMAYE-İ EFTAL CEMİYETİ KAPANIYOR!..

Ankara Aile ve Sosyal Politikalar il Müdürlüğüne bağlı Türkiye Cumhuriyetinin ilk himaye-i eftal Cemiyeti olan Atatürk Çocuk Yuvası Kapatılıyor.

18.05.2017 09:03:40 0
TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN İLK HİMAYE-İ EFTAL CEMİYETİ KAPANIYOR!..

Ankara Aile ve Sosyal Politikalar il Müdürlüğüne bağlı Türkiye Cumhuriyetinin  ilk himaye-i eftal Cemiyeti  olan Atatürk Çocuk Yuvası Kapatılıyor.

 

 

Türkiye cumhuriyetinin ilk himaye-i Eftal cemiyeti kapanıyor!.. Himaye-i Etfal Cemiyetinin ilk yuva çalışmalarının başlangıcı Mareşal Fevzi ÇAKMAK’ın, kuruma telgraf çekerek, savaş sahası köylerde kimsesiz çocukların çokluğu ve yıkılmış evlerin duvarları diplerinde yaşayan yavruların korunmasını istenmesi üzerine başlamıştı.

 

Toplanan ve Cepheden gönderilen 1500 çocuğun, Ankara muhtarlarının ve halkın yardımı ile evlere yerleştirilmeleri giyindirilmeleri sağlanmıştır. Çocuklar darüleytamlara yerleştirilmiştir. Bu çalışma cephede savaşanlar ve halkın üzerinde olumlu izlenimler bırakarak, Kurumun halk üzerinde olumlu bir hava bırakmasına neden olmuştur. Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumunun en önemli kuruluş bakımını Çocuk Yuvaları oluşturmuştur. Kurumun Hacımusa mahallesinde kiralayarak açtığı ilk çocuk yuvasıdır. Çocukların fazla olması nedeniyle, 1925 yılında bu günkü Keçiören’de bulunan Atatürk Çocuk Yuvasında hizmet etmeye başlamıştı.

 

Kurum daha sonra birçok il ve ilçede örgütlenerek yuva hizmetlerini yürütmüştür. Yuva hizmetleri zamanla Çocuk Esirgeme Kurumu ismiyle bütünleşerek sürmüştür. Atatürk Çocuk Yuvasıyla ilgili olarak elimizde bulunan yayınlanmamış bir bilgi notunda, Asıl Şümullü (Kapsamlı) çocuklara yuva hizmeti Keçiören’de 39.000 metre karelik bir sahada 1925 yılında hizmet vermeye başlamıştı.

 

500 çocuğu barındırma kapasitesi olan Ankara Atatürk Çocuk Yuvası , (0-4) yaşına kadar çocukları barındıran Umay Pavyonu, daha yukarı yaşlardaki çocuklar için Yeni bina, Karantina ve Hastaneyi içerisine alan bir bina ile Özel Hemşire Koleji, Göker Salonu, Ambar, Mutfak, Depo, İş Atölyeleri ve fırını ihtiva etmektedir. Bundan başka voleybol, basketbol alanları ile çeşitli oyun araçları, yüzme havuzu ile oyun ve eğlence işleri ile takviye edilmiştir. Yapılan araştırmalarda; ilk Sebze bahçesi, kümes hayvanlarından büyük mikyasta (ölçüde) istifade ediliyordu.

 

Aynı kaynakta kurumun yöneticisinin doktor, yardımcısının psikolog olduğu, kurumda iki ayrı bölümden oluşan havuzun bulunduğu, sıcak günlerde çocukların doktor ve hemşire kontrol unda bu havuzdan faydalandığı Çocuk Yuvası 1925 yılından bu yana hizmet vermekteydi.

 

Atatürk Çocuk  Yuvasının 3,5 dönümlük sebze ve meyve bahçesinin bulunduğu ve 1967 yılı içerisinde 14 ton meyve ve sebzenin üretildiği, 120 kapasiteli modern tavuk kümesinden son 22 aylık süre içerisinde 526.167 adet yumurtanın alındığı, yuvanın ihtiyacı olan 450-500 ekmeğin ise yuva bünyesinde bulunan fırından sağlandığı belirtilmektedir.” Atatürk Çocuk Yuvası tarihi boyunca gerek Devlet büyüklerinin gerekse gelen yabancı konukların ziyaret ettiği en önemli Çocuk yuvası  olmuştur. Zaman zaman yapılan değişikliklerle binalara eklemeler yaparak yuva büyütülmüş, kendi kendine yeterli bir hale gelmesi amacıyla, sebzecilik, tavukçuluk, süt inekçiliği, ekmek üretimi gibi faaliyetleri başlatmıştır. Yuvanın bulunduğu site içerisinde ilk hemşire kolejinin olması çocuklara yönelik çalışmalarda kolaylık sağladığı söylenmektedir.

 

Atatürk Çocuk Yuvası sel, deprem ve benzeri afetler sırasında sürekli merkez görevini üstlenerek korunmaya muhtaç çocukları barındırmıştır. Çocuk Sevenler Derneği, Barış Gönüllüleri ve Gönüllü Ablalık Projesi ile yuvada çocuklara yönelik çalışmalar yapılan ve  Tarih kokan yuvanın kapatılmaması ve halka açık olması gerektiği ifade ediliyor.

 

YURT AY DER  Genel Başkanı Kudret Bulut  Artuklu Haber Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Ortaç'a yaptığı açıklamada :'' Sayın Cumhurbaşkanımız  Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Bu konuda yetkililerden ve sivil toplum örgütlerinden çocuk yurdun kapanmaması yönünde desteklerini beklemekteyiz. Kurumların duyarlılık göstereceğini, Çocuk yuva Tarihimize sahip çıkılması hususunda hassasiyet gösterileceğini ümit ediyor ve bekliyoruz.''Dedi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


27.8° / 14.8°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04