TÜRK İŞADAMLARI IRAKTAKİ BELİRSİZLİKTEN ŞİKAYETÇİ

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Musul'u ele geçirmesi ile birlikte Irak'ta artan tansiyon ve süren belirsizlik iş dünyasındaki tedirginliği arttırıyor.

1.08.2014 15:35:34 0
TÜRK İŞADAMLARI IRAKTAKİ BELİRSİZLİKTEN ŞİKAYETÇİ

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Musul’u ele geçirmesi ile birlikte Irak’ta artan tansiyon ve süren belirsizlik iş dünyasındaki tedirginliği arttırıyor. Irak’taki olaylar nedeniyle benzin fiyatları yükselip, özellikle Türk tavukçuluk sektörü büyük bir darbe alırken, nakliye sektörünün de büyük bir girdaba doğru ilerlediği açıklandı.

Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, 10 milyar dolarlık ticaret hacmi ile Türkiye’nin Almanya’dan sonra en çok ihracat yaptığı ikinci ülke olan Irak’ta, son 3 ayda yaşanan olaylar sonrası yaşanan belirsizliğin Türkiye ekonomisine büyük bir darbe vurduğunu söyledi.

 

NAKLİYE SEKTÖRÜ DARDA

 

“Evine iş, aş götürmeye çalışan işverenler ve işçiler, bayramı dahi sıkıntılı geçirmiştir” diyen Kılıç, önünü göremeyen işverenlerin yüklü borçlar altında ezildiğini, güvenlik riski nedeniyle bölgeye gidemeyen işçilerin ise ailesini geçindirmekte zorlandığını söyledi.

Sadece ekonomik değil, siyasi belirsizliğin sürmesinin işleri daha zor hale getirdiğini de bildiren TISİAD Başkanı Kılıç, bu durumun böyle devam etmesi halinde özellikle bölgemizde ve ülkemizde ciddi kayıplar yaşanacağına dikkat çekti.

Petrol fiyatlarının yükselmesi ile tüm sektörlerin bu durumdan doğrudan etkilendiğini, Türk tavukçuluk sektöründen yurtdışı müteahhitlik sektörüne kadar birçok sektörün darbe yediğini vurgulayan Kılıç, ancak özellikle nakliye firmalarının büyük bir dar boğazda olduğunu kaydetti. Türkiye’nin lojistik üssü olan Çukurova’dan Irak ve bölgeye çalışan çok sayıda nakliye firmasının, yeni araç alımları için bankalardan çektiği kredilerin yüklü ödemeleri altında can çekiştiğini belirten Nevaf Kılıç, “Borçlarımızın ertelenmesinin yanı sıra zararların tazmini için de artık harekete geçilmelidir” dedi.

 

TÜM GÖZLER IRAK’TA

 

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), enerji fiyatlarında gözlenen yükselişin, kalıcı olması durumunda, enflasyonu sınırlı ölçüde etkileyebileceği ifade etti. Kurul toplantıda son dönemdeki jeopolitik gelişmelerin cari denge ve enflasyon üzerindeki olası yansımalarını da ele aldı. Irak’taki belirsizliklerin kalıcı olması durumunda ihracat ve petrol fiyatları kanalıyla dış dengedeki iyileşmeyi yavaşlatabileceği dile getirildi. Benzer şekilde, enerji fiyatlarında gözlenen yükselişin, kalıcı olması durumunda, enflasyonu sınırlı ölçüde etkileyebileceği ifade edildi. Bununla birlikte Kurul, bu aşamada söz konusu belirsizliklere yönelik para politikası tepkisi verilmesinin uygun olmayacağını değerlendirerek gelişmelerin dikkatle takip edileceğini belirtti. Yani tüm gözler Irak’ta” diye konuştu.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


23.2° / 12.9°
  • BIST 100

    10208,7%1,62
  • DOLAR

    32,38% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2404,51% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00