TÜGİAD`dan Avrupa Birliği hamlesi...

TÜGİAD Heyeti AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle`yi ziyaret etti.

Gündem 30.08.2013 17:26:36 0
TÜGİAD`dan Avrupa Birliği hamlesi...

Belçika’nın başkenti Brüksel’de AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle`yi ziyaret eden TÜGİAD heyeti, Avrupa Birliği tam üyelik sürecindeki yaklaşımlarını anlattı. Türkiye’nin AB üyelik sürecine yeni bir ivme sağlama ve katılım müzakerelerin yeniden canlanmasını sağlama hedefi doğrultusunda görüş ve önerilerini dile getiren TÜGİAD, AB`nin beklentilerini de not aldı.

 Türkiye’nin AB üyelik sürecinin her aşamasında önemli katkılar sağlayan TÜGİAD, Ali Yücelen başkanlığındaki döneminde de AB konusunu çalışma programının öncelikli konularından biri olarak belirledi. TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yücelen`in bir yakınının rahatsızlığı nedeniyle son anda katılamadığı ziyareti gerçekleştiren TÜGİAD heyeti bu çerçevede Brüksel`deki AB yetkilileri ve AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle ile bir araya geldi. Füle’nin yanı sıra Türkiye Daimi AB Temsilcisi Büyükelçi Sayın Selim Yenel de makamında ziyaret edilerek TÜGİAD’ın Türkiye’nin AB üyeliği konusundaki çalışmaları aktarıldı.

TÜGİAD, Türkiye-AB müzakere sürecinin güçlendirilmesini ve hızlandırılmasını amaçlayan Füle ziyaretinde Türkiye’nin AB için çok stratejik bir ekonomik ve siyasi oyuncu olduğu görüşünü dile getirdi. Genç işadamları, Türkiye’nin Avrupa Birliğin dâhil olmasının birliğe güç katacağını vurgulayarak; ekonomik, siyasi ve kültürel alanlarda katacağı somut faydaları anlattılar. Füle buluşmasını değerlendiren Ali Yücelen; Türkiye`nin hem toplumsal hem de ekonomik dinamizminin AB tarafından önemsendiğini dile getirdi ve Füle ziyaretini şu sözlerle değerlendirdi:

"Heyetimiz ülkemizi en iyi şekilde temsil etti. Ben de katılmak istiyordum, ancak ne yazık ki çok değer verdiğim bir yakınımın rahatsızlığı buna mani oldu. AB, farklı yetenekleri olan ülkelerin oluşturduğu bir birlik. Doğal olarak herkesin bu birliğe farklı katkıları olması gerekiyor. Her ülke, yakın geçmişte de yaşadığımız gibi ekonomik ya da siyasal süreçler yaşıyor. Biz pozitif gündem yanlısıyız, genç işadamıyız... Yaşananlara gelişen toplumun yeni talepleri olarak bakıyoruz. Bu talepleri, süreci istismar etmeye çalışanların yaklaşımlarından arındırmak gerekiyor. Memnuniyetle teşhis ettik ki, AB de demokratik taleplerin dışındaki provokatif süreçlere destek vermiyor. Ancak demokratik taleplere de sahip çıkmanın önemine vurgu yapıyorlar. Yaşananların elbette ekonomik yansımaları oldu. Ancak şu anda bu süreci verimli bir platforma taşımak elimizde. Gördüğümüz kadarıyla biz Türkiye olarak bu tartışmaları demokratik platformda sürdürdüğümüz ve özellikle gençlerimizin zenginliklerine sahip çıktığımız ölçüde AB tarafından süreç daha da hızlanacak. Ancak şunu da samimiyetle ifade etmeliyim ki, bizim için asıl hedef, AB’ye dahil olmaktan çok AB standartlarında yaşamı ülkemizde tesis etmektir."

Füle de görüşmede, AB olarak Türkiye`nin katkılarına çok büyük önem verdiklerini; bu nedenle Türkiye`de yaşanan, ekonomik, siyasal ve toplumsal tüm süreçleri izlediklerini belirtti. Demokrasinin tüm sorunların olgunlukla çözüleceği tek rejim olduğunu belirten Füle, AB`nin ortak değerinin bu nedenle demokrasi olduğunun altını çizdi. Füle demokrasinin bir gereği olarak, insan hakları, yargı reformları, basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü gibi konularına özenle yaklaşılmasının önemine değindi. Türkiye`nin AB tam üyelik süreci konusunda daha istekli olması gerektiğini belirten Füle, yeni fasılların açılmasında AB`nin tek taraflı irade sergileyemediğini, Türkiye`nin de bu anlamda istekli ve çalışkan olması gerektiğini söyledi. Füle, AB`ye uyum amacıyla yapılan bazı düzenlemelerin sadece kağıt üzerinde kalmamasının, toplum tarafından da içselleştirilmesinin önemine değindi. 

TÜGİAD ziyaretinin kendisi için önemli olduğunu belirten Füle, "Sizleri daha ince tanımak isterdim. İlk fırsatta bir iade ziyareti yaparak sizleri daha yakından tanımak istiyorum" diyerek genç Türk işadamlarına teşekkür etti.

TÜGİAD Heyetinde TÜGİAD Brüksel Temsilcisi Tolga Gürbüz,  Ege Şube Başkanı Musa Turan, TÜGİAD Yönetim Kurulu Üyeleri Tuba Çalkılıç, Mesut Alkan, Ali Güral, Feyza Meral, Ege Şube Yönetim Kurulu üyesi Sanem Kılıç, TÜGİAD üyesi Rahmi Çuhacı ile TÜGİAD Genel Sekreteri Sinem Sonuvar yer aldı.

 ARTUKLU HABER AJANSI


31.6° / 19.8°
  • BIST 100

    10899,3%0,04
  • DOLAR

    32,17% 0,04
  • EURO

    34,91% 0,30
  • GRAM ALTIN

    2454,52% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3999,16% 0,00