``Toprak Dede`` Hayrettin Karaca Hayatını Kaybetti

ÇEVRE ÜZERİNE YAPTIĞI ÇALIŞMALARLA TANINAN TEMA VAKFININ KURUCUSU HAYRETTİN KARACA 97 YAŞINDA HAYATINI KAYBETTİ.

Belediye Haberleri 21.01.2020 13:21:06 0
``Toprak Dede`` Hayrettin Karaca Hayatını Kaybetti

 

.Tarım ve çevre üzerine çalışmalarıyla ‘Toprak Dede’ diye bilinen Hayrettin Karaca 97 yaşında yaşamını yitirdi. Hayrettin Karaca, TEMA vakfının kurucusuydu.

 

 

NOBEL VE CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLTÜR VE SANAT BÜYÜK ÖDÜLÜ SAHİBİ

 

Hayrettin Karaca Alternatif Nobel ödülüne layık görülmüş, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da ‘Orman Kahramanı’ seçilmişti.Karaca, 1998 yılında Türkiye Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne de layık görülmüş ve ödülünü 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in elinden almıştı.

 

SÜREKLİ KIRMIZI KAZAK GİYİYORDU

 

Hayrettin Karaca, üzerinden çıkarmadığı kırmızı kazağının sırrını açıklarken, “Bu kazağı 16 yıldır giyiyorum, sonsuza kadar da giyeceğim” demişti.Kırmızı kazağı ve yakasındaki yaprak rozetiyle bütünleşen, çevre ve doğaya olan düşkünlüğü ile bilinen Karaca, kendisiyle sembolleşen kırmızı kazağından başka kazağı olmadığını söylemiş ve “Rahmetli oğlumdan kazak istemiştim. O da topladığı artık ipliklerle bu kazağı yapmış. 16 yıldır bunu giyiyorum. Sonsuza kadar da giyeceğim” diye konuşmuştu.

 

 

  HAYRETTİN KARACA KİMDİR?

 

Hayrettin Karaca, 4 Nisan 1922’de Bandırma’da dünyaya geldi. Liseyi bitirdikten sonra ailesinin triko-örme işinin başına geçip onu ülkenin en başarılı sanayi kuruluşlarından biri haline getirdi.Ellili yaşlarında, Türkiye’nin ilk özel arboretumunu kurdu. Yurti çi ve yurt dışında gezdiği her yerden tohumlar topladı, botanik bahçelerini gezdi, bağlantılar kurdu.Bugün Yalova’daki Karaca Arboretumu, dünyanın her yerindeki botanikçiler tarafından bilinmektedir.Karaca ayrıca TEMA Vakfı’nın kurucusu ve Onursal Başkanıydı. 

 

 

TEMA Vakfından  Karaca’nın cenaze töreniyle ilgili,olarak yapılan açıklamada, “Kurucu Onursal Başkanımız ve Toprak Dedemiz Sayın Hayrettin Karaca’yı kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içindeyiz. Tüm ülkemizin başı sağ olsun. Kendisini son yolculuğuna 22 Ocak Çarşamba günü öğle namazına müteakip İstanbul’da Fatih Camii’nden uğurlayacağız.” ifadesi kullanıldı.

 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI


26.3° / 15°
  • BIST 100

    9530,47%-0,18
  • DOLAR

    32,43% 0,09
  • EURO

    34,69% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2480,42% 0,76
  • Ç. ALTIN

    4201,71% 0,00