TMB;``İMAR MEVZUATI YENİ BAŞTAN ELE ALINMALI``

Türkiye Müteahhitler Birliği`nin 17 Ağustos Depremi?nin 18. Yıldönümünde yayınladığı açıklamada, Türkiye topraklarının yüzde 98?inin deprem riski altında olduğu hatırlatılarak deprem odaklı kentsel dönüşümün vazgeçilmez bir zorunluluk olduğu kaydedildi.

Gündem 15.08.2017 11:09:02 0
TMB;``İMAR MEVZUATI YENİ BAŞTAN ELE ALINMALI``

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin 17 Ağustos Depremi’nin 18. Yıldönümünde yayınladığı açıklamada, Türkiye topraklarının yüzde 98’inin deprem riski altında olduğu hatırlatılarak deprem odaklı kentsel dönüşümün vazgeçilmez bir zorunluluk olduğu kaydedildi.

TMB Yönetiminin, kentsel dönüşüm konusunda, hükümet tarafından atılmakta olan doğru adımları desteklediği belirtilen açıklamada, Birliğin İnşaat Sektörü Bildirgesi'nde de vurgulandığı üzere, “İmar mevzuatı yeni baştan ele alınmalı; imar değişikliği uygulamaları kamu vicdanını zedeleyen, kişilere özel değerlendirmelerden arındırılmalı” denildi.

 

Toplam 142 üyesiyle Türkiye’deki altyapı işlerinin yüzde 70’ini, dünyada Türklerin yaptığı işlerin yüzde 90’ını gerçekleştiren, inşaat sektörünün en güçlü sivil toplum örgütü Türkiye Müteahhitler Birliği, 17 Ağustos Depremi’nin 18. Yıldönümünde geniş bir açıklama yayınladı.

 

Depremde hayatını kaybeden vatandaşlara saygı ve rahmetle anarak başlayan açıklamada, “Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu olarak, böyle bir acının ülkemizde ve dünyada bir daha yaşanmamasını bir kez daha temenni ediyor; deprem felaketlerinde kaybettiğimiz binlerce vatandaşımızın acılarını yüreklerimizde taşıyoruz” denildi.

 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

DEPREM ODAKLI KENTSEL DÖNÜŞÜM KAÇINILMAZ: Türkiye topraklarının yüzde 98’inin deprem riski altında olduğu, ülke genelindeki 20 milyonluk konut stokunun üçte birinden fazlasının depreme dayanıklılık açısından ciddi risk taşıdığı ve depremlerde büyük çapta can ve mal kayıpları yaşandığı dikkate alındığında, deprem odaklı kentsel dönüşümün vazgeçilmez bir zorunluluk olduğu açıktır.

 

YAPI ÜRETİM SİSTEMİ GELİŞTİRİLMELİ: Deprem kuşağında yer alan ülkemizde, araştırma, planlama, tasarım, uygulama ve denetim alt süreçlerinin tümünü içeren yapı üretimi sisteminin, mevzuat, örgütlenme, fiziki ve beşeri sermayenin kalitesi boyutlarıyla geliştirilmesi gerekmektedir.

 

YENİ KANUN ÖNEMLİ KAZANIMLAR SAĞLADI: Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un yürürlüğe girmiş olması bu açıdan yararlı ve önemli bir adımdır. Nitekim 21 Temmuz 2017 tarihli Ege Denizi depremi, deprem yönetmeliklerine uygun şekilde projelendirilen ve imal edilen yapıların insan hayatını korumakta ne denli etkin olduğunu bir defa daha göstermiştir.

 

DÖNÜŞÜM SEKTÖRE İVME KAZANDIRACAK: Devam etmekte olan Kentsel Dönüşüm sürecinin kentsel yaşam kalitemizi ekolojik, mekansal, teknik, hukuki, sosyal, kültürel ve ekonomik boyutlarıyla önemli ölçüde etkileyeceği ve inşaat sektörünün gelişmesine ivme katacağı kuşkusuzdur.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI


23.9° / 17.5°
  • BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,25% 0,11
  • EURO

    34,76% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2456,18% 0,98
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88