Tiroid hastalığının asıl nedeni iyot eksiliği

Mersin Özel Ortadoğu Hastanesi Başhekim Dr. Tayfun Erçetin, dünyadaki en yaygın hastalıklarından biri olan tiroid hastalıklarının beraberinde birçok sağlık sorununa da neden olduğuna dikkat çekerek, tiroid hastalığının asıl nedeninin iyot eksikliği olduğu

Sağlık 8.06.2016 13:18:36 0
Tiroid hastalığının asıl nedeni iyot eksiliği

Mersin Özel Ortadoğu Hastanesi Başhekim Dr. Tayfun Erçetin, dünyadaki en yaygın hastalıklarından biri olan tiroid hastalıklarının beraberinde birçok sağlık sorununa da neden olduğuna dikkat çekerek, tiroid hastalığının asıl nedeninin iyot eksikliği olduğunu söyledi. Dr. Erçetin, iyot eksikliğinin başta guatr olmak üzere birçok hastalığa neden olduğu bilgisini paylaştı.

Mersin Özel Ortadoğu Hastanesi Başhekim Dr. Tayfun Erçetin, “İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası”nda iyot yetersizliğinin neden olduğu sağlık sorunlarına dikkat çekti. İyotun vücuttaki en önemli görevinin beyin ve sinir sisteminin normal gelişimi ve fonksiyonunu sürdürmesini sağlamak olduğunu anlatan Dr. Erçetin, su ve besinlerle iyot yetersiz alındığında iyot yetersizliği hastalıklarının görüldüğünü anlattı. Dr. Erçetin, dünyadaki önlenebilir zihinsel geriliğin başlıca nedeninin iyot eksikliği olduğunu belirterek, “İyot eksikliği vücutta erken dönemde hiçbir belirti göstermezken ilerleyen dönemde, tiroit bezinin büyümesine yani guatr hastalığına ve tiroit hormonu üretiminin azalmasına neden olur” dedi.

BOY UZAMASI DURMAKTA VE ZİHİNSEL İŞLEVLER GERİLEMEKTEDİR

Dünyadaki en yaygın hastalıklarından biri olan tiroid hastalıklarının beraberinde birçok sağlık sorununa da neden olduğunu ifade eden Dr. Erçetin, tiroid hastalığının asıl nedeninin iyot eksikliği olduğuna dikkat çekerek, şu bilgileri paylaştı:

“İyot, insan vücudunda beyin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi, vücut ısısı ve enerjisinin devamı için gerekli olan tiroid hormonlarının önemli bir bileşenidir. Bu hormonlar vücudun tüm sistemlerinin büyüme ve gelişmesi için gereklidir. İyot yetersizliği sonucunda; tiroid bezinden kana geçen hormonlar yeterli miktarda yapılmamakta, hemen hemen tüm organların büyümesi, gelişmesi ve işlevlerinde sorunlar ortaya çıkmakta, boy uzaması durmakta ve zihinsel işlevler gerilemektedir.”

SAĞLIKLI BÜYÜME İÇİN GEREKLİ BİR MİNERALDİR

İyotun sağlıklı büyüme için gerekli bir mineral olduğunu kaydeden Dr. Erçetin, iyotun hangi besinlerde olduğunun ve bu besinlerin nasıl tüketilmesi konusunda da şu bilgileri verdi:

“Başlıca iyot kaynağı, iyotlu sofra tuzudur. Bunun dışında deniz ürünleri, peynir, yoğurt, yumurta ve sebzelerde de iyot miktarı yüksektir. ton balığı, mezgit, karides gibi deniz ürünlerinin yanı sıra ıspanak, soya fasulyesi, şalgam, kabak, sarımsak, kuru fasulye gibi sebzeler de tüketilmelidir. Meyveler içinde çilek iyi bir iyot kaynağıdır. Yoğurt, süt, peynir, yumurta, süt ve süt ürünleri iyot bakımından zengindir.”

 
 
ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN

30.1° / 18.2°
  • BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,54% 0,01
  • EURO

    34,81% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2429,62% -0,01
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61