TEK GECELİK İLİŞKİ SONRASI ?AIDS TESTİ?

Ankalab Laboratuvarları doktoru Doç. Dr. Çakır Güney, Türkiye?de 10 bine yaklaşan, dünyada ise 35 milyondan fazla insanın HIV enfeksiyonun etkisinde olduğunu belirterek, ?Tek gecelik şüpheli ilişki yaşayanlar AIDS olabileceklerine dair kuşkularını giderme

Sağlık 27.10.2015 11:44:32 0
TEK GECELİK İLİŞKİ SONRASI ?AIDS TESTİ?

Ankalab Laboratuvarları doktoru Doç. Dr. Çakır Güney, Türkiye’de 10 bine yaklaşan, dünyada ise 35 milyondan fazla insanın HIV enfeksiyonun etkisinde olduğunu belirterek, “Tek gecelik şüpheli ilişki yaşayanlar AIDS olabileceklerine dair kuşkularını gidermek için test yaptırıyor. Ancak hala bu testi yaptırmakta çekingen davrananlar da var” dedi.

Erken teşhis edilir ve uygun şekilde tedavi edilirse, AIDS’ten korunarak uzun yıllar yaşanabileceğine dikkati çeken Güney, şüpheli her türlü cinsel ilişki, güvenli olmayan kan alışverişi sonrası ve hamilelik öncesi HIV testi yaptırılmasını tavsiye etti.

İSMİNİZİ SÖYLEMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ

Ankalab Laboratuvarlarında her gün onlarca kişiye HIV testi yaptıklarını ve gizliliğe önem verdiklerini belirten Güney, “Test yaptırırken kendi isminizi söylemek zorunda değilsiniz. Hiç bir özel hastane ya da laboratuvarın nüfus cüzdanınızı ya da fotokopisini isteme hakkı yok. Sağlık Bakanlığı'nın da bu konuda genelgesi bulunuyor” diye konuştu.

İLİŞKİDEN HEMEN SONRA TEST UYGUN DEĞİL

Kuşkulu bir cinsel ilişkiden hemen sonra test yaptırmanın uygun olmayacağına işaret eden Güney, şu bilgileri verdi:

“Virüsün ortalama 2-12 hafta kuluçka dönemi olduğu için testin doğru zamanda yaptırılması gerekiyor. HIV teşhisi için kullanılan testler, hastanın kanında, HIV RNA’sı ve HIV’in p24 antijeni ile bu virüse karşı vücudun savunma sistemleri tarafından geliştirilen özelantikoru saptamakamacıyla yapılır. Bu testler virüs vücuda girer girmez pozitifleşmez. HIV RNA’sı, p24 antijeni veya antikorların testlerle saptanabilir düzeye ulaşması, her kişide farklı zamanlarda gerçekleşir. Testler arasında farklılık olmasına karşılık bu süre genellikle 2-12 hafta arasındadır. Bu nedenle, kuşkulu bir ilişkiden hemen sonra test yapılması uygun değildir.”

ERKEKLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Türkiye’de 10 bine yaklaşan, dünyada ise 35 milyondan fazla insanın HIV‘ünün etkisinde olduğunu belirten Güney, HIV ile enfekte kişiler arasında erkeklerin oranının kadınlardan daha fazla olduğunu ifade etti.

Tek gecelik ilişki yaşayanlar HIV enfeksiyonuna yakalanıp AIDS olacaklarına dair kuşkularını gidermek için test yaptırdığını aktaran Güney, “Ancak hala bu testi yaptırmakta çekingen davrananlar var.  Şüpheli ilişkiler öncesinde kendimizi korumak için gerekli önlemleri almalı, HIV enfeksiyonuhakkında bilinçlenmeli ve şüpheli temas sonrasında HIV testlerini yaptırmamız gerekmektedir” diye konuştu.

Güney, HIV testi yaptırmanın kimseyi HIV enfeksiyonu ya da bunun sonucu gelişen AIDS'ten korumayacağının altını çizerken, bu testlerin düzenli yapılmasının daha erken tanı konulup, tedavi programına bir an evvel başlanmasını için önemli olduğunu aktardı.

AIDS’İN BELİRTİLERİ

Ankalabdoktoru Doç. Dr. Çakır Güney, HIV enfeksiyonun belirtilerini;

“HIV bulaşmasından 2-12 hafta sonra hastaların önemli bir kısmında hafif kırgınlık, halsizlik gibi soğuk algınlığı yada grip  benzeri belirtiler gösterdiğini, ancak bu durumun geçici olup birkaç hafta içerisinde kendiliğinden iyileşerek tamamen belirtisiz bir döneme girdiğini, ortalama 8-10 yıl süren bu belirtisiz dönemin ardından; hızla kilo vermek, kuru öksürük, nükseden yüksek ateş ve gece terlemeler, ileri derecede ve açıklanamayan bir bitkinlik, bir aydan daha uzun süren ve tedavi edilemeyen ishal, dilde, ağızda ve boğazda beyaz nokta ve lekeler, derinin üstünde veya altında, ağzın içinde, burunda ve göz kapaklarında kırmızı, kahverengi, pembe veya mor lekeler, hafıza kaybı, depresyon ve başka nörolojik rahatsızlıklar gibi belirtilerin bir kaçın bir arada  görülmesi” olarak sıraladı.

 

ARTUKLU HABER AJANSI


26.4° / 16.1°
  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,60% 0,53
  • EURO

    34,31% 0,48
  • GRAM ALTIN

    2505,87% 0,88
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00