TBMM SOMA ARAŞTIRMA KOMİSYONU SOMA`DA...

Soma`daki maden faciasını araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Soma`da incelemelerde bulundu

Gündem 10.06.2014 12:03:48 0
TBMM SOMA ARAŞTIRMA KOMİSYONU SOMA`DA...

Soma`daki maden faciasını araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Soma`da incelemelerde bulundu. İki gün sürecek inceleme gezisinin birinci gününde Komisyon üyeleri hayatını kaybeden madencilerin mezarlarını ziyaret etti. Mezar ziyaretinin ardından üç gruba ayrılan Komisyon üyeleri hayatını kaybeden madencilerin evlerinde ailelerin sorunlarını dinledi. Soma kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı`dan Soma`da yaşanan facia ile ilgili brifing alan TBMM heyeti daha sonra kazanın gerçekleştiği madende incelemelerin ardından Soma İmbat madenine indiler. Komisyon, yarın Sivil Toplum Kuruluşları ve kazadan sağ kurtulan madencilerle bir araya gelecek ve ardından inceleme gezisi sona erecek. 
TBMM Soma`daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu üyeleri bugün kazada hayatını kaybeden madencilerin mezarlarını ziyaret etti. AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun başkanlığındaki heyet hayatını kaybeden madencilerin bir kısmının bulunduğu Soma mezarlığında madenciler için dua eden heyet şehit asker ve polislerin mezarlarını da ziyaret etti. 

Meclis heyeti daha sonra Soma Kaymakamlığı`nda Kaymakam Mehmet Bahattin Atçı`dan kaza ile ilgili brifing aldı. Kaymakam Atçı, Milletvekillerine maden sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi aktardı. Yerel idarelerin iş güvenliği konusunda daha aktif rol alması gereğine dikkat çeken Atçı, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ve MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay`ın sorularını yanıtladı. 

Kaymakamlıktaki toplantının bitiminden sonra Komisyon üyeleri 3 gruba ayrılarak hayatını kaybeden madencilerin ailelerine taziye ziyaretinde bulundu. Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun`un ekibi ilk olarak Celal Sevinç`in evini ziyaret etti. Celal Sevinç`in eşi Havva Sevinç kendisine 600 tl maaş bağlandığını söyledi. Sevinç ailesinin yaşadığı ev, Celal Sevinç`in 3 çocuğu, eşi, annesi ve anneannesinin yaşadığı zor günler duygulu anlar yaşattı. Komisyon Başkanı Alaboyun, buradaki sorunların Meclis`e taşınacağını söyledi. 

Heyet daha sonra hayatını kaybeden madenci Ali Yüksel`in evini ziyaret ederek, Yüksel`in sekiz yaşındaki ikiz çocukları Betül ve Okan ile Yüksel ailesinin sorunlarını dinledi. Buradan sonra Niyazi Bayram`ın evi ziyaret edildi. 24 yaşında maden faciasında hayatını kaybeden Niyazi Bayram`ın 22 yaşındaki eşinin hamile olduğu bilgisi yaşanan felaketin acısını tazeledi. 

Aile ziyaretlerinde, yeraltı kömür madencilerinin çok zor şartlar altında çalıştığını vurgulayan Alaboyun, "Sadece ve sadece kömüre, özellikli bir kanun çıkarmak yönünde arkadaşlarımızın da genel bir kanaati var, dünyadaki uygulamalar da bu. Bazı şeyleri çok açık seçik net yazacağız bunu yapmazsak burada "uygun malzeme kullanılır" dendiğinde adam kendisine göre uygun malzeme kullanıyor. Uygun malzemenin ne olduğunu tanımlamazsanız sıkıntılar meydana geliyor. Konu gündemimizde. Elimizden gelen gayreti göstereceğiz" diye konuştu. 

Gerekenlerin yapılmaya çalışıldığını ancak gidenin geri gelmediğini ifade eden Alaboyun, aileye başsağlığı diledi. 

TBMM Soma`daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu üyeleri aile ziyaretlerinin ardından Kaymakamlıkta bir basın açıklaması yaptı. 

Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, böyle bir kazanın tekrarlanmaması için bütün gayreti göstereceklerini söyledi. 

Alaboyun, Soma Kaymakamlığı`nda düzenlendiği basın toplantısında komisyon kurulduktan sonra bir hafta içinde 5 toplantı yaptıklarını, 6`ncıyı yapacaklarını ifade etti. 

Hazırladıkları program kapsamında Soma`ya ilk ziyaretlerini gerçekleştirdiklerine hatırlatan Alaboyun, Soma ve yer altı kömür işletmeciliği hakkında gelmeden önce bilgi aldıklarını dile getirdi. 

Ali Rıza Alaboyun, madencilerin halka enerji sağlamak için canlarından, nefeslerinden verdiklerini belirterek hayatını kaybeden 301 madenciye Allah`tan rahmet dilediklerini ifade etti. 

Birinci görevlerinin, kazanın bütün safhalarını ortaya koymak olduğunu ifade eden Alaboyun, "Herkesi dinliyoruz, her söyleneni önemsiyoruz. Dinlenecek kimse varsa, burada olmayabilir, Ankara`ya çağıracağız. Onların sözlerini gözardı etmeyeceğiz. Böyle bir kazanın bir daha olmaması yönünde elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz" diye konuştu. 

Mecliste bütün grupların anlaşarak oy birliği ile komisyonu oluşturduğunu hatırlatan Ali Rıza Alaboyun, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Komisyonun amacı Türkiye`de bir daha böyle kazaların olmaması için genel çözümler üretmek. Yani madencilik kanunumuzdan belki kömürü ayırıp, kömürü ayrı bir kanun haline getireceğiz, kömürün denetimini ayrı bir kanun haline getireceğiz. Kömürde çalışanların özellikle yer altı kömüründe çalışanların eğitimine yönelik ayrı bir düzenleme yapılmasını sağlayacağız. Sosyal haklarına yönelik bugün ailelerle görüştük bu yönde adımlar atacağız." 

Belli ocaklarda hala risk olduğuna işaret eden Alaboyun, "Buna köklü bir çözüm getirmemiz lazım. Bunu ABD, Avrupa, Avustralya 30 yıl önce çözmüşler. Biz de birtakım düzenlemeler yapmışız ama çözmekte geç kalmışız" dedi. 

Ali Rıza Alaboyun, "Bizim komisyonumuz bir araştırma komisyonu, soruşturma komisyonu değil. Burada hiçbir kurumu, kişiyi suçlamak veya hakkında soruşturma yapmak durumda değiliz ama araştırma sonucu çıkacak bazı bilgilerin, bulguların mutlaka o soruşturmayı yapacak kişi ve kurumlara çok büyük faydaları olacaktır" diye konuştu. 

Çözüm bulunamadığı takdirde, sektörün zan altında kalacağını söyleyen Alaboyun, "Madencilik derken biz sadece yer altı kömürüne konsantre olacağız ama gördüğüm kadarıyla taş ocaklarında da sorunlar var. Komisyon olarak Meclis`e bir araştırma komisyonu kurulması yönünde önerimiz olacak" dedi. 

Komisyonun çalışmalarının yasama döneminin sonuna kadar yetişip yetişmeyeceğine ilişkin soruya Alaboyun, şu yanıtı verdi: 

"Hazirandan sonra karar alırsak devam edebilir fakat cumhurbaşkanlığı seçimleri geliyor, o yüzden haziran ayında, biz mümkün olduğunca kritik görüşmeleri tamamlayalım istiyoruz. Teknik olarak da kaza alanının içerisine giremiyoruz, orayla ilgili bir rapor ve tespit imkanımız yok, ocağın barajlarının açılmasını bekleyeceğiz. Yerinde görmeden, asla komisyon raporunu tamamlamak istemiyoruz." 

Alaboyun, araştırma komisyonunun raporunu hazırlamak için üç ayı olduğunu ancak bu sürenin uzayabileceğini söyledi. 

AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi`nin, Uyar Madenciliği sahiplendiği ve oradan birçok madencinin Soma`daki madene geçtiğine ilişkin iddia hatırlatılarak Tanrıverdi`nin dinlenip dinlenmeyeceğine yönelik soruyu Alaboyun, şöyle yanıtladı: 

"Bizim komisyonumuza bütün milletvekillerimiz gelebilir. Karar merci biziz. Her türlü milletvekillerimiz gelir, dinleyebilir. Biz kimsenin iddiasını soruşturmak durumunda değiliz. Burada kazanın nasıl olduğunu araştıracağız. İş şahsa dönerse bu soruşturmaya döner. Bizim bu olayı şahsileştirmek gibi bir durumumuz olamaz." 

Alaboyun, ailelerin "yardımların kendilerine ulaşmadığı" noktasındaki yakınmaları ile ilgili soruya da konuyu kaymakam ve diğer kurumlarla çözeceklerini söyleyerek cevap verdi. 

Soma Komisyonu basın açıklamasının ardından maden faciasının yaşandığı Eynez maden ocağında incelemelerde bulundu. 

Milletvekilleri, İmbat Madencilik İşletme Müdürü Gökalp Büyükyıldız, Soma Kömür İşletmeleri Işıklar Ocağı İşletme Müdürü Haluk Evinç ve Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Personel Müdürü Celalettin Gökaşan`dan bilgi aldı. 

İşletme Müdürü Haluk Evinç, facianın meydana geldiği madende, günlük olarak oksijen ve metan değerlerini ölçtüklerini belirterek "Standartlara göre en fazla 2 ay beklenmesi gerekir, içerideki oksijenin kesin olarak döndüğünü teyit ettikten sonra bilirkişiler, bakanlık temsilcileri ile bir araya gelip ocağın açılması ve açıldıktan sonra neyin nasıl yapılacağı değerlendirilecek, ardından ocağı açacağız. Bizim direkt amacımız ocaktaki yangının sönmesi" dedi. 

Ocaktaki sensörlerden kablolardaki problemden dolayı veri alınamadığını, bazılarına da savcılığın el koyduğunu söyleyen Evinç, numune borularının ağzını açarak içerideki havanın kontrolünü yaptıklarını kaydetti. 

Evinç, olay sonrasında diğer işletmeden geldiğini, havalandırmayı ters çevirerek çok sayıda işçiyi kurtardıklarını anlattı. 

Aynı şirkete bağlı Işıklar ve Atabacası ocaklarının da 20 gündür çalışmadığını hatırlatan Evinç, ocak durduğu zaman bozulduğunu ve tamir için müsait arkadaşlarının gelmesini istediklerini belirtti. 

Evinç "Hepimiz bu işletmede çalışıyoruz, bu işletmeyi yaşatmak istiyorsak elinden tutacağız" dedi. 

İşletme Müdürü Haluk Evinç, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel`in, işçilerin, şirketin diğer ocaklarında çalışmak üzere çağırıldığı iddiası ile ilgili şunları söyledi: 

"Biz şu anda çalışan arkadaşlarımıza da söyledik, `Eğer siz burada gelip çalışıyorsanız farklı bir ücret alacaksınız` dedik. `Eğer çalışmayan arkadaşlar da ücretlerini alacaklarsa alırlar ama siz onlardan farklı alacaksınız` dedik." 

TBMM Soma Komisyonu üyeleri, kazanın yaşandığı maden ocağının yakınındaki İmbat Maden Ocağı`na geçerek şirketin genel koordinatörü Gökalp Büyükyıldız`dan brifing aldı. 

Büyükyıldız, maden faciasında kurtarma çalışmalarına kurtarma ekipleriyle katıldıklarını, mahkemenin kendisini de şahit olarak dinleyeceğini belirtti. 
Maden sahası ve kömür çıkarma yöntemleri hakkında komisyon üyelerinin sorularını cevaplayan Büyükyıldız, denetlemeye gelen müfettişlerin madenleri iyi tanıyan kişiler olmasının faydalı olacağını, denetimlerden kaçmadıklarını, sürekli denetim altında tutulmalarının kendilerini sıkıntıya sokmayacağını, bilakis rahatlatacağını vurguladı. 

Büyükyıldız, facianın meydana gelmesinde sabotajın da az da olsa ihtimallerden biri olduğunu ifade etti. 

Komisyon üyeleri daha sonra, madenci kıyafeti giyerek 3 grup halinde madene indi. Yaklaşık 450 metre derinliğe inen komisyon üyeleri, madende yaklaşık 2 saat inceleme yaptı, yeraltında çalışan işçilerle görüştü. 

İncelemenin ardından gazetecilere açıklama yapan Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, madencilerin çalışma koşullarını yerinde gördüklerini, gerçekten de çalışma şartlarının çok ağır olduğunu belirtti. Alaboyun, şöyle konuştu: 

"Zonguldak`ta da bulunduk bazı arkadaşlarımızla, orası buradan da ağır ama bir madenci olmak ayrı bir yaşam tarzı, ayrı bir kültür, ayrı bir disiplin. Bunun çok iyi anlaşılması lazım. Bazıları için madenci dediğiniz zaman farklı bir atmosfer doğabilir ama onu düşünenler buraya gelmeli, bu havayı teneffüs etmeli, burada yerinde görmeli. Sadece bantlardan kazının yapılmış olduğu, göçertmeli uzun ayağın bulunduğu yere gidebilmek 45 dakika sürüyor. 9-10 derecelik eğimle iniyoruz, tamamen çamur ve zor şartlar altında. Allah kolaylık versin. Bu çerçevede vefat eden madencilerimizi bir kez daha gönülden andık, Allah rahmet eylesin onlara. Aldıkları para sonuna kadar helal. Buradaki bazı düzenlemeler yapılırken de mümkün olduğu kadar sektörün canlı kalması anlamında bir şeyler de yapmamız lazım. Faturayı birine kesmek adına sektörü de öldürürsek Allah göstermesin, burada madencilik de yapılmaz. O yüzden sıkıntı çekeriz. Bir an evvel biz buralara el atacağız. İş sağlığı, güvenliği tedbirlerini alabildiğimiz kadar alacağız, Avrupa ve Amerika standartları neyse, Başbakanımızın da liderimizin de, parlamentomuzun da vermiş olduğu destekle inşallah bu sorunu kökten çözeceğiz. Allah onlara kolaylıklar versin. Biz girdik çıktık ama onlar hala orada üretim yapıyorlar.`` 

Komisyon üyelerinden MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay ise insan emeğinin ne kadar kutsal olduğunu ve maden işletmeciliğinin de ne kadar zor bir iş olduğunu yerinde gördüklerini belirtti. 

Komisyon, çalışmalarını Soma `da yarın da sürdürecek. 


``HABERİN OLDUĞU HER YERDE``

ARTUKLU HABER AJANSI-SOMA


37.4° / 24.1°
  • BIST 100

    10449,30%0,55
  • DOLAR

    32,70% 1,33
  • EURO

    34,96% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2449,71% 2,47
  • Ç. ALTIN

    3891,52% 0,75