TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ, AZERBAYCAN BASINI'NA ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Asya Parlamenter Asamblesi (APA) 14’üncü Genel Kurulu’ndaki konuşmasının ardından Azerbaycan medyasının sorularını yanıtladı.

Türk Dünyasından Haberler 22.02.2024 14:49:00 0
TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ, AZERBAYCAN BASINI

TBMM Başkanı Numan  Kurtulmuş, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Asya Parlamenter Asamblesi (APA) 14’üncü Genel Kurulu’ndaki konuşmasının ardından Azerbaycan medyasının sorularını yanıtladı.

 

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Sonunda artık dünya anlamıştır ki, İsrail öyle kınamakla, sözle durdurulabilecek bir ülke değildir. İsrail bu anlamda uluslararası hukuk bakımından ‘istisna devlet’ tanımı içerisinde görülmelidir. Yani uluslararası herhangi bir kaideyi tanımayan ve bundan kendisinin uzak olduğunu ilan eden, uluslararası hukuka aykırı hareket eden bir hükümet haline gelmiştir İsrail'deki hükümet. Bunun bir an evvel durdurulması için uluslararası camianın harekete geçmesi lazım.” dedi.

 

Başkan Numan Kurtulmuş, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Asya Parlamenter Asamblesi (APA) 14’üncü Genel Kurulu’ndaki konuşmasının ardından Azerbaycan medyasının sorularını yanıtladı.
 

Türkiye’nin 2017'den bu yana üstlendiği APA Dönem Başkanlığı’nın Azerbaycan’a geçtiğinin hatırlatılmasının ardından bundan sonraki sürece ilişkin değerlendirmesi sorulan Kurtulmuş, 

“APA’ya Türkiye’nin uzun yıllar başkanlık yaptı. En son Antalya’daki toplantıdan sonra buradaki 14’üncü Genel Kurul’da Azerbaycan Türkiye'den APA Dönem Başkanlığını devraldı. Bu vesileyle değerli dostum Sahibe Gafarova'ya başarılar diliyorum. Azerbaycan Milli Meclisi, APA Dönem Başkanlığını layıkıyla yürütecek. Hiç şüphem yok ki, buradaki ortak hedeflerde çalışmayı daha ileriye taşıyacaktır. Ben Sayın Sahibe Hanım'ın şahsında APA çalışmaları dolayısıyla ve genel olarak Azerbaycan Milli Meclisi’ne başarılar diliyorum.” ifadesini kullandı. 

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirdiğini, karşılıklı ziyaretler ve ikili ilişkilerin geldiği noktaya ilişkin bir soruya yanıt verirken de şunları kaydetti:

“Türkiye-Azerbaycan arasındaki ilişkiler merhum Haydar Aliyev'in söylediği gibi ‘Tek millet, iki devlet’ anlayışıyla devam ediyor. Çok şükür her iki ülkenin cumhurbaşkanları, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın İlham Aliyev liderliğinde her alanda mükemmel ilişkiler sürdürülüyor. Bunu ikili ilişkilerin ötesinde iki kardeş ülkenin, iki devletli tek bir milletin ortak çabası olarak görmek lazım. Bu ilişkiler geliştikçe hem her iki ülke halkının refahı artacaktır hem de bölgesel güven ve istikrara Türkiye'nin, Azerbaycan'ın müşterek çabaları büyük katkı sağlayacaktır. Ben bu vesileyle bir kere daha Azerbaycan'da tekrar cumhurbaşkanı seçilen İlham Aliyev'e tebriklerimizi ifade ediyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi adına ve Türk halkı adına yeni dönemde de üstün başarılar diliyorum. Azerbaycan'ın özellikle 44 gün süren Karabağ Azatlık Savaşı'ndan büyük bir başarıyla çıkan Aliyev'in bu cumhurbaşkanlığı seçiminden de üstün bir başarıyla çıkmış olması hem Azerbaycan halkı için hem de Türk halkı için sevinç vericidir.” 

- İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları

İsrail’in Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarına yönelik saldırılarını durdurmak için atılan adımlara ilişkin bir soruya yanıt verirken ise Kurtulmuş, modern zamanlarda görülen en büyük katliama şahit olunduğunu söyledi. 

İsrail’in saldırganlığı dolayısıyla şu anda Refah’ta sıkıştırılan Filistinli mültecilerden bir kısmının öldürüldüğünü ifade eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

“Şu anda Gazze Şeridi'nde dar bir alana sıkıştırılan yüz binlerce insan, açlıkla imtihan olmaktadır. İnsanlar artık hayatta kalabilmek için bulabildikleri ne varsa yemek mecburiyetindelerdir. Dolayısıyla burada açık bir katliam, hatta katliam sınırlarının çok daha ötesinde, neredeyse bir soykırım boyutlarına varmış olan ağır insanlık suçlarına şahit oluyoruz. Ama daha üzüntü verici olan; İsrail hükümeti, Netanyahu ve çetesi bu suçları işlerken bütün dünya da bunu seyretmektedir. Halkların ortaya koymuş olduğu tepkiler gerçekten ümit vericidir ama sonuç itibarıyla bu katliamların önlenmesi gerekir. Bunun için de bütün uluslararası mekanizmaların devreye girmesi şarttır. İşte burada Asya Parlamenter Asamblesi’nde konuşan her bir delegasyon başkanının açık bir şekilde İsrail'i kınaması, İsrail'in bu saldırganlığına karşı bir tavır alması da zaten İsrail'in nasıl yalnızlaştığını gösteren işaretlerden birisidir. Burada yapmamız gereken her platformda İsrail'in yalnızlaşmasını temin etmemiz lazım. Vicdan ve akıl sahibi halklar arasındaki dayanışmayı arttırmak ve insanlık cephesi adını verebileceğimiz; mazlumdan, haktan, insaftan yana olan bütün kitlelerin bir araya gelerek bu mücadeleye destek vermesini temin etmektir. 

Sonunda artık dünya anlamıştır ki, İsrail öyle kınamakla, sözle durdurulabilecek bir ülke değildir. İsrail bu anlamda uluslararası hukuk bakımından ‘istisna devlet’ tanımı içerisinde görülmelidir. Yani uluslararası herhangi bir kaideyi tanımayan ve bundan kendisinin uzak olduğunu ilan eden, uluslararası hukuka aykırı hareket eden bir hükümet haline gelmiştir İsrail'deki hükümet. Bunun bir an evvel durdurulması için uluslararası camianın harekete geçmesi lazım. Bakü'den bir kere daha uyarmak istiyorum. Netanyahu'nun son günlerde verdiği demeçlere bakarsanız söylediği şey şudur. ‘Ramazan gelmeden evvel ben Gazze şeridine sıkıştırdığım bu insanların tamamını oradan sürüp atacağım. Bunlara karşı büyük bir suç işlemeye devam edeceğim.’ Bu, açıkçası şudur. Netanyahu ve hükümeti maalesef sonu belli olmayan bir yola girmek üzeredir. Bir an evvel bu mekanizmanın durdurulması gerekiyor. Bunun için de uluslararası camianın üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi lazım.”

TBMM Başkanı Kurtulmuş, daha sonra Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Gafarova'nın APA 14'üncü Genel Kurulu dolayısıyla katılımcı ülkelerin meclis ve heyet başkanları onuruna verdiği öğle yemeğine iştirak etti. 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-AZEBAYCAN/BAKÜ


31.4° / 20.5°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19