TARİHİ VE SPOR ALANINI KATLEDEN ÇEVRE YOLU PROJESİNE KONYALILARDAN TEPKİ

Konya iline bağlı Selçuklu ilçesi sınırları içerisinde bulunan tarihi Takkeli Dağ?ın eteğinde Konya Yeni Çevre Yolu geçmesi planlaması ve bir kültür mirası olan volkanik sönmüş dağın eteğinden 6 şeritli dinamik 120 km/s ?lik çevre yolu geçirilmesiyle tari

5.12.2017 13:06:52 0
TARİHİ VE SPOR ALANINI KATLEDEN ÇEVRE YOLU PROJESİNE  KONYALILARDAN  TEPKİ

Konya iline bağlı Selçuklu ilçesi sınırları içerisinde bulunan tarihi Takkeli Dağ’ın eteğinde Konya Yeni Çevre Yolu geçmesi planlaması ve bir kültür mirası olan volkanik sönmüş dağın eteğinden 6 şeritli dinamik 120 km/s ‘lik çevre yolu geçirilmesiyle tarihi yapılar etkilenecek ve tehdit altına gireceğini iddia eden Konyalı vatandaşlar bu yolun güzergahının değiştirilmesini istiyorlar.

 

 

Konya Halkı ve Sarayköy Sakinlerinin konuya ilişkin yaptığı yazulu basın açıklaması şöyle:

 

''Konya iline bağlı Selçuklu ilçesi sınırları içerisinde bulunan tarihi Takkeli Dağ’ın eteğinde Konya Yeni Çevre Yolu geçmesi planlamaktadır. Konya bölgesinin efsanesi ve seyir yeri olan Takkeli Dağ’da yıllardır ağaçlandırılmaya çalışılan, kurak bir iklimi olan ilimize nefes aldıracak mesire alanları oluşturulmak için kamu kurum ve kuruluşlarına özel orman sahaları tahsis edilmektedir. Konya’nın önemli siluetlerinden olan Takkeli Dağ’daki Gevale Kalesi ve çevresindeki arkeolojik kazı çalışmaları devam etmekte ve tarihi dağın turizme açılması söz konusu olmaktadır.  Diğer taraftan düz araziye sahip bölgede benzeri bir yer olmayan ve yıllardır yamaç paraşütü yapılan Takkeli Dağ, Türkiye genelinden bu doğa sporuna ilgi duyanlar tarafından düzenli gelinen kazasız uçuş yapılan nadir yerlerdendir. Yükseklik korkusu olanlara ve yamaç paraşütü sporunu teşvik için Takkeli Dağ’da eğitimler verilmektedir.

 

Takkeli Dağ’da bulunan Konya’nın tarihine ışık tutan Süleyman Şah’ın Selçuklu Devletinde fethettiği Gevale Kalesi ve civarında yapılmakta olan arkeolojik kazı çalışmaları ile elde edilecek buluntular kültür mirası olarak restore edilerek turizme kazandırılabilecektir. Bu bağlamda sit alanı genişlemesi ihtimali göz önüne alınarak Çevre Yolunun deplase edilerek başka yerden geçirilmesi ilgili kuruluşlardan talep edilmiştir.

 

Bu bölgedeki sit alanı Selçuklu Belediyesi’nin başvurusu ile ağaç dikme gerekçesiyle önceden daraltılmıştır. Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin yapmış olduğu araştırmalar ve arkeolojik kazılar neticesinde bu dağın altında tüneller olduğu ortaya çıkartılmış ve kazılar devam etmektedir. Konya Kültür Varlıkları Koruma kurulunun tayin ettiği bilirkişi heyetinin; Konya Büyükşehir Belediye üyesi, Selçuklu Belediye Üyesi, Konya Müze Müdürü, Üniversite Öğretim üyesinden oluşan aşağıda (Resim-1’de) verilmiş daraltılmış sit alanını gerekçe göstererek yolun geçmesi için 10 Kasım 2017 tarihinde uygun raporu vermiştir.

 

Böyle bir kültür mirası olan volkanik sönmüş dağın eteğinden 6 şeritli dinamik 120 km/s ‘lik çevre yolu geçirilmesiyle tarihi yapılar etkilenecek ve tehdit altına girecektir. Düz Konya ovasında doğrudan yolun Takkeli Dağ ile Sarayköy’ün arasına sıkıştırılarak viyadük, kazı ve dolgular ile yapılması maliyeti de artırmaktadır. Mevcut projede yapılacak olan kazı, dolgu ve viyadüklerin yerine, düz ovadan geçirilmesi de maliyeti düşürecektir. Ayrıca yeni çevre yolunun sit bölgesi ve yıllardır ağaçlandırma çalışması yapılan volkanik sönmüş ve tarihi bir dağ olan Takkeli Dağ’ın yamacından geçirilmesi sonucunda ekolojik dengenin bozularak yıllardır oluşturulmaya çalışılan orman alanları da bağlantı yolları ile yok edilecektir.

 

Diğer taraftan yamaç paraşütü sporu Konya İlinde alternatifi olmayan bir yer olan Takkeli Dağ’da yapılabilmektedir. Bu sporu geniş kitlelere sevdirmek, yaymak için eğitimler vb. çalışmalar STK’lar tarafından yapılmaktadır. Devletin desteklemesine, gençlere bu güzel doğa sporuna teşvik etmesini beklemekte iken inişlerin, planlanmış olan yol güzergâhına mecburi yapılmakta olması rüzgâr yönü ve hava türbülansın başka yamaca iniş yapılmasına izin vermemesi neticesinde yamaç paraşütü sporunun yok edilmeye neden olmaktadır. Konu hakkında mahalle sakinleri ve STK’ları olarak Karayolları Genel Müdürlüğüne talep iletilmiş ve yerinde incelenmesi için teknik heyet görevlendirilmiştir. Ancak inceleme yapan heyet, Karayolları Bölge Müdürlüğü ekibi ile araziyi gezerek ilgilerin ifadelerine başvurmamış ve alternatif güzergâh üzerinde çalışma yapılmamıştır.

 

Çevre yolu geçen dağın bu eteği Konya tek yamaç paraşütü sporu yapılan bölgesidir. Bu konuda Türk Hava Kurumu Konya ili Başkanlığının, Konya 3.Bölge Karayolları Müdürlüğüne Ek-’de verilmiş dilekçesine rağmen projeden vazgeçilmemiştir. Bununla birlikte bölge sakinlerinin Cimer’e yapmış olan başvuru sonucunda 3. Bölge Müdürlüğü, Ek-’de verilmiş olan cevabı ile devletimizi yanıltmaya çalışmaktadır.

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Konya yeni çevre yolu projesinin Takkeli Dağ geçişinin dağın yamacından iptal edilerek diğer alternatiflerin kullanılması Konya bölgesi için çok önem taşımaktadır.

 

Arkeoloji kazıları devam etmekte olan bu kültür mirasının ve yamaç paraşütünün geleceği için bu çevre yolu hakkında ilgililerin hiç bir işlem yapmamasının basın aracılığı ile sorgulanmasını talep ediyoruz.

Konya Halkı ve Sarayköy Sakinleri''

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-KONYA


25.5° / 14.2°
  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,48% 0,33
  • EURO

    34,67% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2406,59% 1,12
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00