TISİAD BŞKANI KILIÇ;`IRAK EN ÖNEMLİ TİCARET PARTNERLERİMİZDEN`

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Irak`ın en önemli kültür ve turizm şehri Süleymaniye?ye 6. iş gezisini gerçekleştirdi.

8.03.2017 20:10:35 0
TISİAD BŞKANI KILIÇ;`IRAK EN ÖNEMLİ TİCARET PARTNERLERİMİZDEN`

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve  Irak'ın  en önemli kültür ve turizm şehri Süleymaniye’ye 6. iş gezisini  gerçekleştirdi.

Süleymaniye Valisi Sardar Qader Ali, Süleymaniye Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Serwan M.Mahmood, Süleymaniye Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Yassin Rahim Faraj ve üye Danas Company Genel Müdürü Zuhair M.Azeez, Kürdistan Eski Sanayi Bakanı ve de Wza Petrol Company CEO’su Parwen Babaker Hama Agha ile Homa Havayolları Genel Müdürü Soran Said ziyaret edildi.

TISİAD Genel Başkanı Nevaf Kılıç, Tısiad Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya İl Temsilcisi H.Kenan Yozgatlı ve TISİAD üyesi Fırat Pak ziyarete  katıldılar.

IRAK EN ÖNEMLİ TİCARET PARTNERLERİMİZDEN

Bütün ziyaretlerinde, Türkiye’nin en önemli ticaret partnerlerinden birinin Irak  olduğunu dile getiren Başkan Kılıç, gerek Kürdistan’a gerekse Güney Irak’a geldiklerinde kültürel ve sosyal yapısına yabancılık çekmediklerine değindi. Bu yüzden, Mersin’in en fazla ihracat yaptığı ülkenin ırak olduğunu anımsatan başkan Kılıç, son yıllarda düşen ihracat rakamlarını artırmak istediklerini belirterek, “Ülkeler arası dostluğun gelişmesinde ticaretin önemi büyük. Kuzey Irak’a iş insanlarımız yoğunlaşmış durumda. Bu ilişkileri daha da artırmak istiyoruz” dedi.

MERSİN’E DAVET

TISİAD Genel Başkanı Nevaf Kılıç; “Öncelikle, Türkiye – Irak arasında ticari, sosyo-ekonomik, kültürel ve turizm ilişkilerinin  arttırılması, mevcut ilişkilerin geliştirilmesi ve devamlılığının sağlanması için 2017 yılında Mersin’de ‘Türkiye Irak İş Zirvesi’ planladık. Ancak bu gelişimizde sizleri 21 Nisan 2017 tarihinde Mersin’de düzenleyeceğimiz ‘Irak’a ihracat yapan 10 Türk firması ve Türkiye’den ithalat yapan 5 ırak firması  rekortmenleri’ ödül töreni etkinliğimize ve Mersin’i tanımaya davet ediyoruz.

öte yandan dün ziyaretimizde, Duhok valimizin Türk yatırımcıları Duhok’a daveti ile  7-8-9 Nisan 2017 tarihinde Duhok’ta yapılacak ‘yatırım fırsatları iş ziyareti’ etkinliğinde, sizlerde teşrif ederek, sizlerinde Türk yatırımcılarla iş birlikteliği geliştirecek  sektörel Süleymaniyeli iş insanlarını da bir araya getirmenizi bekliyoruz.

KARDEŞ ŞEHİR ÖNERİSİ

Irak’a giriş kapısı olması yanı sıra dostluk ilişkilerimizin  en yoğun olduğu Dohuk’u TISİAD olarak pilot il seçtik. Dohuk ile geliştireceğimiz bütün iş ve etkinlikleri, çalışmaları sadece ziyaret ettiğimiz Süleymaniye, Erbil ve Musul illeri Kürdistan değil Irak’ın tamamı 19 ilinde de uygulamaya başlayacağız.

Bu arada, Süleymaniye ile Mersin ya da Antalya ya da uygun göreceğiniz bir şehrimizi de kardeş şehir yapmak istiyoruz.

Bu vesile ile  ırak ile ticaretimizi sekteye uğratan Zaho İbrahim Halil hudut kapısında alınan yüksek vergilerin düşürülmesi ve de Bağdat tarafında alınan 2. vergi niteliğindeki gümrük vergilerinin kaldırılması talebimizi de iletiyorum. Bize göstermiş olduğunuz misafirperverliğinize teşekkür eder, plaketimizin kabulünü rica ederim”dedi.

“YATIRIMCI TÜRKKARDEŞLERİMİZ NEREDE?”

Süleymaniye Valisi, “Komşumuz ve Kürdistan’ın hamisi dostumuz Türkiye’yi ve de Mersin’i çok iyi biliyoruz. Süleymaniye’nin oturmuş bir ticari, sosyal ve turizm hayatı vardır. Süleymaniye’nin daha çağdaş ve modern bir şehir olması yönünde imar ve inşasını sürdürmekteyiz.  Süleymaniye’de Bağdat bölgesine en yakın ve güney Irak’a açılan kapıdır. Yatırımcı Türk kardeşlerimiz için önemli stratejik bir il olduğunu hatırlatırım. Çiftelendirilmiş vergi siyasi bir tavırdır. Yazı ve sözle durumun yanlışlığını anlattıramadık. Gerekenler ancak siyasi yollardan olacaktır diye umuyoruz. Mersin’i kardeş şehir olarak görmek istiyoruz” diye konuştu

Süleymaniye Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Yetkilileri ise, “Süleymaniye’nin canlı ve dinamik ticari hayatı içerinde yatırımcı Türk kardeşlerimiz neredeler? Nerede kaldınız? Kürdistan dışında Bağdat ve diğer illere açılan kapı olan Süleymaniye’de önemli antredepolar oluşturabiliriz. Petro kimya ve çikolata bisküvi ve meyve suyu yatırımları önceliklerimizdir. her türlü teşvik ve desteği, dost ortakları oluşturabiliriz” dedi.

 
 
ARTUKLU HBER AJANSI-MERSİN

31.6° / 19.8°
  • BIST 100

    10920,06%0,19
  • DOLAR

    32,20% 0,07
  • EURO

    35,03% 0,54
  • GRAM ALTIN

    2452,72% -0,35
  • Ç. ALTIN

    3936,13% -1,58