TISİAD BAŞKANI KILIÇ: İMALAT SANAYİ DENGEYE OTURDU

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Genel Başkanı Nevaf Kılıç, Türkiye?nin imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksinin (PMI) Ekim ayında 49.8`e yükselerek Şubat ayından bu yana en yüksek değeri aldığını açıkladı.

3.11.2016 10:04:30 0
TISİAD BAŞKANI KILIÇ: İMALAT SANAYİ DENGEYE OTURDU

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Genel Başkanı Nevaf Kılıç, Türkiye’nin imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksinin (PMI) Ekim ayında 49.8'e yükselerek Şubat ayından bu yana en yüksek değeri aldığını açıkladı. Başkan Kılıç, imalat sektöründe sekiz aydır süregelen daralmanın güç kaybettiğine ve sektörün neredeyse denge kazandığına işaret etti.

 

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Genel Başkanı Nevaf Kılıç, imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksinin Eylül ayında 48.3 değerini aldığını söyledi. Endekste 50'nin altındaki değerlerin daralmaya, üzerinin ise büyümeye işaret ettiğini söyleyen Başkan KIlıç, “İmalat sektöründe istihdam art arda üçüncü ayda da artarken, yeni ihracat siparişleri Ekim ile beraber son üç ayın ikisinde artış gösterdi. Girdi fiyatları ise bir yılın en keskin artışını kaydetti” dedi.

 

SİPARİŞLERDE ARTIŞ VAR

 

İmalatçıların aldığı yeni siparişleri gösteren alt endeksin Ekim'de 1.7 puan yükselerek 48.9'a ulaştığı bilgisini de veren Kılıç, “Endeks daralmaya işaret etmeye devam etse de beş ayın en yüksek değerini aldı. Yeni ihracat siparişleri ise Ekim'de 48.5'ten 50.7'ye çıkarken, ankete katılan bazı şirketler ihracat siparişlerindeki artışa yeni müşterilerin neden olduğunu belirtti. İmalat sektöründe Mart ayından bu yana gerileyen üretim ise Mayıs ayından bu yana en hafif daralmayı kaydetti. Üretim alt endeksi Eylül ayındaki 46.8 düzeyinden 48.8'e çıktı” ifadelerini kullandı.

 

SATIN ALMALAR ARTACAKTIR

 

Satın alma faaliyetlerindeki hızlanmanın ise sektör üretiminin ilerleyen aylarda yükselebileceğine işaret ettiğini de sözlerine ekleyen Kılıç, “İmalatçıların satın alma faaliyetleri Kasım 2014'ten bu yana en keskin artışı kaydetti. İmalatçıların mamul mal stoklarındaki daralma dokuzuncu ayına girdi. Alt endeks 48.9 düzeyinde kaldı. TL'nin değer kaybı girdi fiyat enflasyonunun 12 ayın zirvesine çıkmasına neden oldu. İmalatçıların mamul mal fiyatları da buna paralel olarak beş ayın en hızlı artışını kaydetti” şeklinde konuştu.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


23.2° / 12.9°
  • BIST 100

    10208,70%1,62
  • DOLAR

    32,39% 0,12
  • EURO

    34,68% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2400,66% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00