SURİYELİ SIĞINMACILAR ACİL KIŞLIK GİYİM YARDIMI BEKLİYOR!

Gündem 2.12.2013 12:27:23 0
SURİYELİ SIĞINMACILAR ACİL KIŞLIK GİYİM YARDIMI BEKLİYOR!

Suriye’de devam eden iç savaştan kaçan sığınmacılar için Mardin’in Midyat ilçesinde kurulan çadır kenti ziyaret eden Artuklu Haber Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Yayın Koordinatörü Abdullah Ortaç ile Genel Yayın Yönetmeni İsmail Dinçel Kamp yetkilileri ile görüşerek, yetkililerden bilgi aldı..

 Suriyeli mülteciler için Mor Abraham Manastırı arkasında AFAD(Afet ve Acil Durum Yönetimi) tarafından kurulan çadır kent bünyesinde Toplamda 3100 Adet Suriyeli vatandaşı barındırıyor. Midyat Kaymakamlığı koordinasyonunda yapımı tamamlanan Çadır Kent’te ilk Etapta 10.000 Suriyeli Mültecinin barındırılmasının düşünüldüğünü belirten yetkililer,Süryaniler için ayrılan Kamp çadırlarının halen boş olarak muhafaza edildiğini,Suriyeli Süryani mültecilerin Bugüne kadar kampta ikamet için başvuruda bulunmadığından boş olarak tutulmak zorunda kaldıklarını ifade ettiler. Çadır Kent’te Afet ve Acil Durum Komisyonu tarafından çalışmalar takip ediliyor. Sığınmacılar için sahra hastanesi ve eğitim çadırları da kurulduğu ve Burada kalan Suriyeli sığınmacılara ,15 Günde bir Çadır Kentte Kurulan Marketlerden alışveriş yapmak ve Yiyecek İhtiyaçlarını karşılamak üzere birey başına 40.-TL’lik alışveriş çeki verildiğini belirttiler.

Çadır Kent’te Mahallerin Ortak kullanım Yerlerini müşterek kullanabildiklerini ifade ederek, Banyo, Tuvalet, Bulaşıkhane gibi yerlerin kullanımının ortak olarak gerçekleştiğini ve kamp sakinlerinin haftada 1 Gün Kamp dışına çıkabildiklerini açıkladı.

Kaymakam Oğuzhan Bingöl, Daha önce yaptığı açıklamada Midyat ilçesinde iki kamp oluşturulacağını açıklamış ve  “İki grup Suriyeli kardeşlerimiz var. Bir grubu Süryani kardeşlerimiz, diğer grubu Müslüman kardeşlerimiz. Bu kamplarda yaklaşık 10 bin kişi barındırılacak. Tüm ihtiyaçları devlet tarafından karşılanacak.” Açıklamasında bulunmuştu.

 Ancak kampın faaliyete girmesinden sonra Arazinin engebeli ve sert kayalardan oluşması nedeniyle Kampın 6000 Kişilik olarak kurulumunun gerçekleştirildiğini ifade eden Kaymakamlık bünyesinde oluşturulan Afet ve Acil Durum Komisyonu Başkanı Mehmet İsa Kurnaz Çadır Kampına ilişkin olarak yaptığı açıklamada “Çadırlardan Mahalleler oluşturulduğunu; tuvaletler, çamaşırhane, bulaşıkhane, fosseptik çukurları, ara yollar yapıldığını belirterek. DSİ tarafından su çıkartılarak Suriyeli kardeşlerimizin hizmetine soktuk.” diye konuştu.

Kamp sorumlusu Mehmet İsa Kurnaz, Kamp içinde 3100,Kamp Dışında ise 5000 kayıtlı Suriyeli kardeşimizin ikamet ettiğini belirterek, Kış Günlerinin yaklaşması nedeniyle Burada kalan Suriyeli Kardeşlerimizin Kazak,Kaban,Palto gibi kışlık giyeceklere acilen ihtiyaç bulunduğunu belirterek Hayırsever vatandaşlarımızın Giyilmemiş(Sıfır) Kışlık Giyecek yardımında bulunabileceklerini  ve  Kullanılmamış Giyim Yardımında bulunmak isteyen Hayırsever Vatandaşların, Kargo veya Posta Yolu ile Kamp Sakinlerine iletilmek üzere Giyecek Yardımında bulunabileceklerini açıkladı.

Bugüne kadar Suriyedeki iç savaştan Türkiye`ye kaçan pek çok Hıristiyan ve Süryani, kiliselerin müştemilatlarında veya akrabalarının yanında konaklıyor. Hükümetten Süryaniler için çadır değil, konteynırkent kurulması talebinde bulunduklarını anlatan Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün Süryani ve Hıristiyanların Beşar Esad askerlerinin yakınlarına zarar vermesinden korktukları için kimliklerini gizli tutarak saklandıklarını ifade etti. Ergün,Suriyedeki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen Süryaniler "Midyat ve İstanbul`da kalıyorlar. Suriye`de hali vakti yerinde kimselerken şu an ciddi yardıma ihtiyaçları var. Bu da onlara zor geliyor" açıklamasında bulundu.

Kendi imkanları ile Türkiye’de yaşayan akrabalarının yanında ikamet eden Süryaniler’ den Bugüne kadar, Çadır Kent’te kalmak için müracaat eden olmadığını belirten Yetkililer, Süryaniler için ayrılan yerlerin boş olarak tutulduğunu açıkladı. 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN/ÖZEL HABER


Anahtar Kelimeler:
23.6° / 12.3°
  • BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88