Sigarayı azaltmayın, tamamen bırakın!

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. H. Tuncay Parmaksız, kalp damar hastalığı yaşayan kişilerin sigarayı azaltılması değil, tamamen bırakması gerektiğine dikkat çekerek, kalp krizinden sonra sigara içmeye devam eden kişilerde ani ölüm ri

Sağlık 31.05.2016 09:06:41 0
Sigarayı azaltmayın, tamamen bırakın!

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. H. Tuncay Parmaksız, kalp damar hastalığı yaşayan kişilerin sigarayı azaltılması değil, tamamen bırakması gerektiğine dikkat çekerek, kalp krizinden sonra sigara içmeye devam eden kişilerde ani ölüm riskinin çok yüksek olduğu uyarısı yaptı.

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. H. Tuncay Parmaksız, 31 Mayıs Tütünsüz Dünya Günü nedeni ile yaptığı açıklamada; sigaranın kalp sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı.

Tütün kullanımı nedeniyle her yıl dünya genelinde milyonlarca kişinin kalp krizi, felç, kanser, nefes darlığı gibi hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çeken Dr. Parmaksız, kalp damar hastalıklarının yaklaşık üçte birinin nedeninin sigara olduğunu anımsatarak, şu bilgileri verdi:

“Sigarayı azaltarak bırakmanın mümkün olmadığı bir gerçektir. Öte yandan kalp damar hastalığı yaşayan kişilerin sigarayı azaltılması değil, tamamen bırakması gerekmektedir. Kalp krizi geçiren kişiler sürekli risk altındadır. Sigaranın en büyük kalp damar sisteminedir. Kalp krizinden sonra sigara içmeye devam eden kişilerde ani ölüm riski çok yüksektir.”

SİGARA YAŞAM KALİTESİNİ DE DÜŞÜRÜYOR

Kalp krizinde kontrol edilebilir risk faktörleri olduğunu dile getiren Dr. Parmaksız, sigaranın kontrol edilebilir risk faktörlerinden biri olduğuna vurgu yaparak, “Toplum için en büyük halk sağlığı problemi sigaradır. Sağlıklı beslenmek, spor yapmak kalp sağlığı açısından çok önemlidir” dedi.

Dr. Parmaksız, sigaranın yaşam kalitesini de düşürdüğüne vurgu yaptı. Sigara içmenin bir bağımlılık olduğuna işaret eden Dr. Parmaksız, sigarayı bırakmada zorlanan kişilere uzman desteği almaları tavsiyesinde bulundu.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


20.9° / 11.3°
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07