SAHURDAN HEMEN SONRA YATMAYIN!

Ramazan?ın yaklaşmasıyla, sahura kalkacak birçok kişinin uyku düzeninde bozukluklar meydana gelebileceğine dikkati çeken uzmanlar uyardı.

Sağlık 17.06.2015 12:14:11 0
SAHURDAN HEMEN SONRA YATMAYIN!

Ramazan’ın yaklaşmasıyla, sahura kalkacak birçok kişinin uyku düzeninde bozukluklar meydana gelebileceğine dikkati çeken uzmanlar uyardı. Lokman Hekim Hastaneleri Uyku Laboratuvarı Uzmanı Dr. Mansur Sezginer, aktif ve yoğun çalışanların, uykusuzluk çekmemek için Ramazan’da uyku saatini bir saat öne almaları gerektiğini söyledi. Sezginer, “Uyku saatini öne alamayanlar imkânları varsa Ramazan'da öğlen bir saat şekerleme yapmalılar. Öğleyin yapılan yarım saat uyku gecenin bir buçuk saatine bedel kaliteli bir uykudur” dedi. Sezginer, Ramazan’da uyku düzeni ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Uyku problemi yaşamamak ve baş ağrısı tetiklenmemesi için uyku hijyeni yapmak gerekiyor. Düzenli uyumak, gece uykusunu biraz erkene almak, sahura kalktıktan sonra uyuduğumuzda sabah hep aynı saatte kalkmak; yani uykuyu uzatmamak lazım. Oruç tutacak migrenli hastalar mutlaka sahur yapmalı. Uyuyup sahura kalkılmalı ve uzun süre tok tutacak yiyecekler tüketilmelidir.”

Sahurdan hemen sonra yatmayın

Lokman Hekim doktoru Sezginer, sahur yemeğinden hemen sonra yatılmaması gerektiği söyledi.

Sahura kalkan kişilerin uyku düzeninin bozulduğunu ve uykuya hemen dalamadıkları içinde uyku saatlerinin azaldığını belirten Mansur Sezginer, “Uyku bozukluğu bir çok soruna neden oluyor. Cinsel yaşamdan düşünme bozukluklarına kadar bir çok sorunu beraberinde getiren uyku bozukluğu, yanlış uyuma pozisyonlarından da kaynaklanıyor. Düzensiz uyku, sinir sistemine etki ederek kişilerin daha çabuk sinirlenmesine neden oluyor” uyarısında bulundu.

Sahur yemeklerinden sonra hemen yatılmaması gerektiğini ifade eden Sezginer, bu durumun kalp krizine ve solunum yolu bozukluklarına neden olabileceğini belirtirken horlama probleminin de ortaya çıkabileceğini söyledi.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-SAĞLIK SERVİSİ


18.6° / 8.1°
  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,15
  • EURO

    34,94% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2323,95% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00