Sağlıklı kalbin yolu mideden geçmiyor!

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Hasan Hakan Atalay, kalp damar hastalıklarının önlenebilen nedenleri arasında ilk sırada sigaranın yer aldığına dikkat çekerek, ?Kalp hastalıkları ile ilgili genetik geçişi belki engel

15.04.2016 10:26:35 0
Sağlıklı kalbin yolu mideden geçmiyor!

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Hasan Hakan Atalay, kalp damar hastalıklarının önlenebilen nedenleri arasında ilk sırada sigaranın yer aldığına dikkat çekerek, “Kalp hastalıkları ile ilgili genetik geçişi belki engelleyemeyiz. Ama sağlıklı beslenerek, kalbimizi koruyabiliriz” dedi.

“Kalbe giden yol mideden” geçer sözü; sağlıklı bir kalbi işaret etmiyor. Sigaranın yanı sıra, diyabet, kilo kalp hastalıklarının artışını hızlandıran etmenlerin başında geliyor.

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Hasan Hakan Atalay, 11-17 Nisan Kalp Sağlığı Haftası’nda kalp sağlığını korumanın yollarını anlattı.

Günümüzde en önemli sağlık sorunlarının başında gelen kalp hastalıklarının “nefes darlığı, göğüste ağrı ve çarpıntı” gibi yakınmalarla ortaya çıktığını ifade eden Opr. Dr. Atalay, pek çok nedeni olan kalp hastalıklarının, en risklisinin genetik sorunlar olduğunu söyledi. Opr. Dr. Atalay, erkeklerde daha sık görülen kalp hastalığının kadınlarda, menopoz sonrası neredeyse erkeklerle eşitlendiğini ifade etti.

SİGARA İLK SIRADA YER ALIYOR

“Genetik” ve “cinsiyetin” önlenemez faktörler arasında yer aldığını kaydeden Opr. Dr. Atalay, kalp damar hastalıklarının önlenebilen nedenleri arasında ilk sırada sigaranın yer aldığına dikkat çekti.

Kalp ve damar hastalıklarından korunmada sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yapan Opr. Dr. Hasan Hakan Atalay, “Sağlıklı beslenme için tuz, şeker, unlu mamullerden uzak durulması gerekiyor. Ağır hamurlu gıdalardan uzak durmalı, ağırlıklı olarak sebze ve baklagilleri tercih etmeliyiz. Hastalık nedenlerinde ilk sırada yer alan sigaradan kesinlikle uzak durmalıyız. Bunun yanında aşırı alkol alımı da risk faktörlerinden bir tanesidir. Sigaranın bırakılmasından üç yıl sonra risk hiç içmeyenlerin düzeyine iner. Bu nedenle kalp krizi geçirenlerin öncelikle sigarayı bırakması gerekir” dedi.

EN ÖNEMLİSİ HAREKETLİ YAŞAM

Obezitenin kalp damar hastalığının oluşumunda önemli bir risk faktörü olduğunu dile getiren Opr. Dr. Atalay, sağlıklı kalp için ideal kilonun korunması gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Yağların karın çevresinde toplanması kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini daha da artırıyor. Diyet yaparken kilolarınızı yavaş yavaş vermelisiniz. Çünkü hızlı verilen kilolar, yine hızlı bir şekilde geri alınır. Günde 1.5 Litre sıvı almaya özen gösterin. En önemlisi hareketli yaşam. Kalp sağlığınız için haftanın 3 günü en az 30 dakika egzersiz yapın.” Stresin kalp sağlığı açısından önemli bir risk olduğuna işaret eden Opr. Dr. Atalay, “Stresi hayatınızdan çıkarın. Bu konuda zorlanıyorsanız, bir uzmandan destek alın” tavsiyesinde bulundu.

 

MERSİN(AHA)


30.1° / 18.2°
  • BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,54% 0,01
  • EURO

    34,81% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2429,62% -0,01
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61