SAĞLIKLI OLMANIN YOLU SAĞLIKLI İÇME SUYUNDAN GEÇER

Vali İ. Halil Çomaktekin İl Özel İdaresi tarafından Mahmatlar, İlyasköy ve Sevincer köyüne yapılan içme su depolarını yerinde inceledi.

8.09.2015 16:13:05 0
SAĞLIKLI OLMANIN YOLU SAĞLIKLI İÇME SUYUNDAN GEÇER

Vali İ. Halil Çomaktekin İl Özel İdaresi tarafından Mahmatlar, İlyasköy ve Sevincer köyüne yapılan içme su depolarını yerinde inceledi. Vali Çomaktekin’e köylerdeki incelemelerinde İl Özel İdaresi Genel Sekreteri A. Faruk Aykutlu, Halk Sağlığı İl Müdürü Öner Nergiz, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü A. Hamdi Yanık, İl Özel İdaresi ilgili şube müdürleri ve basın mensupları eşlik etti. 

Köylere gelişinde muhtarlar ve vatandaşlar tarafından karşılanan Vali Çomaktekin köylerimizin içme suyunu karşılamak amacıyla yapılan su depolarını inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. İncelemelerde bulunduğu köylerde vatandaşlarla ve çocuklarla sohbet eden Vali Çomaktekin programının sona ermesinin ardından İl Özel İdaresinde konuyla ilgili yapılan toplantıya katıldı.

Toplantıda ilk olarak İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü Hüseyin Köroğlu tarafından bir sunum gerçekleştirildi. Köroğlu: İçme suyu depolarımızın sıhhi hale getirilmesi çalışmalarına Sayın Valimizin talimatları ile 2012 yılında başlanmış olup aynı yıl 14 adet, 2013 yılında 32 adet, 2014 yılında 69 adet ve 2015 yılı program gerçekleşmesi sonucu 117 adet, bu tarih itibariyle 81 adet tamamlanarak sıhhi hale getirilmiş olacaktır. Görüldüğü gibi son iki yılda bu çalışmalara daha fazla kaynak ayrılarak hız kazandırılmıştır. 2015 yılında İl Özel İdaresi, KÖYDES Projesi ve İller Bankası kaynaklarından 5.386.305 TL bu amaçla bütçelendirilmiştir. Bu tarih itibariyle 2.748.787 TL harcama yapılmıştır. İlimizdeki kırsal yerleşim alanlarındaki depo sayımız 535 adet olup, 2015 sonu İtibariyle sıhhi depo sayımız 229 adet olacaktır. Geriye kalan 306 adet deponun sıhhi hale getirilmesi 3 yıl içerisinde bitirilmesi planlanmaktadır.

 

Daha sonra Halk Sağlığı İl Müdürü Öner Nergiz konuyla ilgili bir sunum yapmıştır. Nergiz: Su canlıların yaşaması için hayati bir öneme sahiptir. Aynı zamanda her insanın vücut ağırlığının %63’ü sudan oluşmaktadır. Ülkemiz sanıldığı gibi su zengini bir ülke değildir. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde yakın gelecekte su sorunları yaşamaya aday bir ülke konumundadır. Bu nedenle içme ve kullanma sularının uygun şekilde kullanılması insan hayatı için büyük önem arz etmektedir. Şebeke suyunda sık sık meydana gelen kesintiler nedeniyle borularda oluşan negatif basınçla borulardaki çatlaklardan çevresindeki lağım suları boru içine girer. Böylece sular evlere kadar ulaşır. Bu sular da insanlarda birçok ishalli hastalıklara yol açar. Bu nedenle sık sık meydana gelen su kesintilerinden sonra suyun bir süre akıtılarak kullanılması hastalıklardan korunmak adına önemlidir. Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Amasya il genelinde bulunan su depolarının durumları ile ayrıntılı raporlar düzenlenmiş ve Valiliğimizin öncülüğünde yenilenmeleri, bakım ve onarımları %85 oranında tamamlamış bulunmaktayız. Mevcut depolarımızın 379 tanesinde klor cihazı bulunmaktadır. 2015 yılı Ocak-Haziran dönemlerinde 220 adet denetim izleme, 500 adet kontrol izleme numunesi çalışması yapılmıştır.

 

Toplantıda daha sonra bir değerlendirme yapan Vali İ. Halil Çomaktekin şunları kaydetti: “İl Özel İdaremiz ve Halk Sağlığı Müdürlüğümüz ortaklaşa önemli çalışmalar yürütmüşler. Sağlıklı su içmenin insan sağlığı açısından ne kadar önemli olduğunu vurguladılar. Temel ihtiyaç olan suyun vatandaşlarımıza en sağlıklı ve temiz bir şekilde içirilmesi bizim en nemli vazifelerimizin başında geliyor. Son iki yılda bu alanda büyük mesafeler aldık. Özellikle İl Özel İdaresinin sorumluluk sahasındaki Belediye mücavir alanı dışındaki yerlerde, kırsal alanlarda, köylerde vatandaşlarımıza temiz ve sağlıklı su içirmek için önemli çalışmalar yürüttük. Depoların sıhhi hale getirilmesi için çalışmalar yapıldı. Sıhhi olmayan su depoları sıhhi hale getirildi. Yenilenme imkanı olan depolar yenilendi, yenilenme imkanı olmayanlara da sıfırdan sıhhi su depoları yaptık. Yönetmeliğin koymuş olduğu kriterlere uygun olarak su depolarının yapılmış olması ve suyu o şekilde temiz görmemiz bizleri ayrıca mutlu etti. Su depolarının iç taraflarının tamamen fayansla kaplanması, klorlanma işleminin en sağlıklı bir şekilde güneş enerjisi sistemi de devreye sokularak sağlanmış olması, su depolarının içinin tertemiz, depolara gelen boruların çelik paslanmaz borulardan oluşarak havalandırma bacalarının olması, bütün kriterlere uyularak su depolarının yapılması ve köylümüzün hizmetine sunulması bizleri mutlu etti. İnsanımızın sağlığı bizim için kıymetlidir. Sağlıklı olmanın yolu da sağlıklı içme suyundan geçiyor. Bütün sorumluluk sahamızda su depolarının sıhhi olması ve standartlara uygun olması bizleri ayrıca sevindirecektir. İl Özel İdaresi olarak çok önemli kaynaklar aktardık. Halk Sağlığı Müdürlüğü suyun önemli ve kaliteli suyu kullanmanın hassasiyeti üzerinde önemli çalışmalar yürütüyorlar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”Dedi.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-AMASYA


20.8° / 11.5°
  • BIST 100

    10168,12%1,12
  • DOLAR

    32,26% -0,05
  • EURO

    34,95% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2442,48% 0,74
  • Ç. ALTIN

    3909,59% -0,34