Rusya ve Arjantin`den Nükleerde Stratejik İşbirliği Anlaşması

Arjantin`in başkenti Buenos Aires`te düzenlenen G20 Zirvesi, Rusya ve Arjantin arasında önemli bir işbirliğine sahne oldu. İki ülke, nükleer enerjinin barışçıl kullanımı konusundaki ortaklıklarını doğrulayan stratejik bir anlaşmaya imza attı.

Dünya 3.12.2018 09:47:18 0
Rusya ve Arjantin`den Nükleerde Stratejik İşbirliği Anlaşması

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te düzenlenen G20 Zirvesi, Rusya ve Arjantin arasında önemli bir işbirliğine sahne oldu. İki ülke, nükleer enerjinin barışçıl kullanımı konusundaki ortaklıklarını doğrulayan stratejik bir anlaşmaya imza attı. Rusya adına belgeyi imzalayan, Türkiye’deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni inşa eden Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom’un Genel Müdürü Alexey Likhachev, “İmzaladığımız bu anlaşma, Arjantinli ortaklarımız ile mevcut işbirliğimizi genişletecek” dedi.

 

Resmi imza töreni, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Belgeyi, Rusya adına Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev, Arjantin adına ise Enerji Bakanı Javier Iguacel imzaladı. Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS’yi yapan Rosatom’un Genel Müdürü Likhachev, “Hepimiz, Rosatom’daki herkes, bu adımın nükleer teknolojinin barışçıl amaçlarla uygulanmasında karşılıklı olarak yararlı işbirliğimizi teşvik edeceğinden eminiz” dedi.

 

ÜÇÜNCÜ ÜLKELERDE İŞBİRLİĞİ

Belgedeki karşılıklı işbirliğinin temel alanlarından birinin, Arjantin'deki büyük ve küçük kapasiteli nükleer güç santrali inşaat projelerine uygulanacak çeşitli proje yürütme stratejilerinin geliştirilmesi olduğunu belirten Likhachev, sözlerine şöyle devam etti:

 

“Anlaşma üçüncü dünya ülkelerinde ortak projeleri, araştırma merkezleri kurulmasını ve buralarda personel kapasitesini geliştirmeyi içeriyor. Bunun yanı sıra, belge, ortak araştırma ve personel eğitimi de dahil olmak üzere çok sayıda alanda işbirliği fırsatı sunuyor. Ayrıca, anlaşma kapsamında taraflar, Rus tasarımına dayanan yüzer NGS filosuyla ilgili ortak çalışma olasılığını da dikkate alacaklar. Dünyanın ilk yüzen NGS'si “Akademik Lomonosov” un tamamlanmış inşaatını göz önünde bulunduracaklardır.”

 

Törende, nükleer enerjilerin barışçıl yollarla kullanımı için özel Rus-Arjantin projelerinin uygulanmasına dair bir yol haritası da imzalandı.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-DÜNYA SERVİSİ


18.6° / 8.1°
  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,15
  • EURO

    34,94% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2323,95% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00