Ramazan`da Sağlıklı Beslenmenin Önemi

Yaşamın her döneminde olduğu gibi, çok uzun ve çok sıcak günlere rastlayan Ramazan ayının daha sağlıklı ve rahat geçirilmesinde doğru beslenmenin önemi büyük oluyor.

21.07.2013 17:22:54 0
Ramazan`da Sağlıklı Beslenmenin Önemi

Yaşamın her döneminde olduğu gibi, çok uzun ve çok sıcak günlere rastlayan Ramazan ayının daha sağlıklı ve rahat geçirilmesinde doğru beslenmenin önemi büyük oluyor.  Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emine Yüzbaşıoğlu, sağlık problemiyle karşılaşmamanız için ramazan ayında sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak ve açlık çekmemek için beslenmede dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı:

 

  1. Sahur, iftar ve ara öğün olmak üzere 3 öğün yapın: Uykuya ara vermemek için iftarda yenilen besinlerle oruç tutmak veya yiyip yatmak, günün ilerleyen saatlerinde hipoglisemiye (şeker düşüklüğüne ) bağlı olarak sağlık problemleri ortaya çıkmasına yol açıyor. Bu nedenle sahuru kesinlikle yapmalısınız. İftarda  hafif yemekler yiyerek sonrasında bir ara öğün yapmak, gün boyu boş kalan midenin sindirim için zorlanmasına  engel oluyor. Ara öğün olarak da meyve  galeta veya  leblebi gibi karbonhidrat kaynağı ile1 bardak süt veya yoğurt tüketebilirsiniz.
  2. Sahurda kahvaltı tercih edin. Yemekten sonra uykunun devam etmesiyle metabolizmanın daha yavaş çalışmasını göz önünde bulundurarak sahurda mideyi yormayan, az yağlı bol protein içeren bir mönü tercih edin. Yüksek protein daha uzun tokluk hissi sağlayacağı için orucun daha rahat tutulmasını sağlıyor.

Haşlanmış 1 adet yumurta, az yağlı az tuzlu peynir çeşitleri, 1 bardak süt veya yoğurttan oluşan mönüye 2-3 dilim ekmek, susuzluğu önlemek için 1 porsiyon meyve güzel bir sahur mönüsü oluşturulabilir. Yumurtayı kullanarak yapılan az yağlı bir menemen veya yine yumurta kullanarak yapılan bir salata mönüdeki posa içeriğini artıracağı için gün içinde yaşayabileceğiniz kabızlık sorununu da ortadan kaldırıyor.

3     İftarda yemeğe çorbayla başlayın: İftarda çorbayla yemeğe başlamak sonrasında 10-15 dakika ara vermek ve daha sonra  yemeğe devam etmek, yemek sonunda yaşanacak olan şişkinliği ortadan kaldırıyor. Ayrıca iftarda tüketilen salata da günlük alınan posa miktarını olumlu yönde etkileyerek kabızlık sorununu da  önlüyor. 

  1. İftarda kızartmalardan, pilav,makarnadan ve şerbetli tatlılardan uzak durun: Gün boyu aç kaldıktan sonra hiç doyulmayacağı endişesiyle hazırlanan sofralardan uzak durun. Kızartmalar, börekler, pilav veya makarnalar ile şerbetli tatlılar kilo artışına neden oluyor. Kilo alımını ve mide rahatsızlıklarını önlemek için; ağır kızartma yemekler yerine hafif zeytinyağlı veya etli sebze  yemeklerini tercih edin. Kırmızı ve beyaz eti dengeli olarak tüketin, tek yönlü seçim yapmayın. Her yemeğin yanına yakıştırdığımız  pilav veya  makarna gibi yağ içeriği yüksek olan karbonhidrat grubu yerine  ekmek ve ramazanın olmazsa olmazı pide, iftar mönüsü için daha uygundur. Uzun süre açlığa  bağlı olarak oluşan hipoglisemi nedeniyle oluşan tatlı isteği diğer günlere oranla Ramazan ayında daha fazla oluyor. Bu isteği karşılamak için şerbetli ağır tatlılar yerine sütlü ve meyveli hafif  tatlılara yer verin. Yemek sonrasında yenilen meyve veya oruç açarken tercih edilecek olan hurma da tatlı isteğini kısmen hafifletiyor.
  2. Sıvı  tüketimine dikkat edin. Günlük su ihtiyacı 2-2,5 litredir. Bu miktardan daha az su tüketimi başta böbrek olmak üzere bir çok sağlık problemini beraberinde getiriyor. Suyun yanında komposto, ayran, taze sıkılmış meyve suları  da tercih edebileceğiniz sağlıklı içecekler.

 

 ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARAA


20.8° / 11.5°
  • BIST 100

    10056,00%-1,59
  • DOLAR

    32,23% -0,10
  • EURO

    34,77% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2424,29% -0,01
  • Ç. ALTIN

    3924,06% 0,00