PROF. DR. NADİR DEVLET:`KATAR KRİZİ KÖRFEZ KRİZİ?NE DÖNÜŞMEZ`

Katar ile Körfez ülkeleri arasında yaşanan diplomatik krizi değerlendiren Prof. Dr. Nadir Devlet, ?Söz konusu sürecin askeri bir çatışmaya döneceğini sanmıyorum. En fazla siyasi ve ekonomik yaptırımlar olacaktır, ama Kuveyt misali sıcak bir savaşı öngörmü

Gündem 6.06.2017 16:31:13 0
PROF. DR. NADİR DEVLET:`KATAR KRİZİ KÖRFEZ KRİZİ?NE DÖNÜŞMEZ`

Katar ile Körfez ülkeleri arasında yaşanan diplomatik krizi değerlendiren Prof. Dr. Nadir Devlet, “Söz konusu sürecin askeri bir çatışmaya döneceğini sanmıyorum. En fazla siyasi ve ekonomik yaptırımlar olacaktır, ama Kuveyt misali sıcak bir savaşı öngörmüyorum” dedi.

 

İstanbul Aydın Üniversitesiİktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkilerBölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadir Devlet, son günlerde Orta Doğu’daalevlenen Katar Krizi’ni değerlendirdi.

KRİZ NERDEN ÇIKTI?

Krizin Katar Emiri Tamim BinHamad Al Tani’nin İran’da seçimi kazanan Hasan Ruhani’yi tebrik etmesiylebaşladığını hatırlatan Prof. Dr. Devlet, “Bilindiği gibi Suudi Arabistanbölgede İran’ı kendisine en büyük düşman olarak görüyor. Dolayısıyla Suudilerve müttefikleri bundan rahatsız oldu. Katar’la ilişkilerini kesen diğer ülkelerde Katar’ın son dönemdeki dış politikalarından rahatsız oluyordu. Çünkü Katarepey bir süredir Müslüman Kardeşler’i açıktan destekliyordu. Ayrıca Mısır’dadarbeyle başa gelen Abdülfettah el-Sisi’yi de tebrik etmeleri, özel olarakMısır’ı rahatsız eden bir etken” diye konuştu.

“KATAR’I DIŞLAMAK KÜRESEL EKONOMİYE SIKINTI YARATIR”

Katar’a karşı takınılan bu tavrınterörle mücadeleye bir fayda sağlayıp sağlamayacağının da belli olmadığını ilerisüren Prof. Dr. Devlet, “ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson bir faydasıolmayacağını söylüyor ve taraflara uzlaşma masasını gösteriyor. Zaman içindefaydası olup olmayacağını göreceğiz. Katar neticede 2 küsur milyonluk küçük birülke. Kendisini savunma imkanları kısıtlı. Ancak Katar’ı uluslararasıdenklemlerden dışlamak büyük hata olur. Zira Katar’ın yatırımları genelde yurtdışında. Sadece Türkiye’de toplam yatırım bedeli 18 milyar dolar civarında. Buda büyük bir ekonomik güç demek. Ayrıca Katar, 10 bin kadar ABD askerine de evsahipliği yapıyor. Dolayısıyla ABD, kendisinin veya müttefiklerinin, Katar gibibir ülkeyle birdenbire kötü olmasını istemez” ifadelerini kullandı.

“İRAN DİKKATE ALINMALI”

Katar Krizi konusunda Türkiye’nindurumunu da değerlendiren Prof. Dr. Devlet, “Türkiye olarak biz henüztarafımızı belirlemedik. Henüz düşünme ve ‘bekle-gör’ aşamasındayız. Zatenkrizin çok fazla derinleşip uzayacağını da düşünmüyorum. Bu süreçten birIrak-Kuveyt süreci ve bir Körfez Savaşı çıkacağını düşünmüyorum. Olsa olsa,Katar’a yönelik siyasi ve ekonomik baskılar, yaptırımlar öne sürülebilir, okadar. Ancak bu süreçte İran’ın rolü de dikkatle izlenmeli. Zira Şii İran,Sünni dünyasında ister istemez bir müttefik buldu kendine. Durum askeri çizgiyekayarsa İran’da Katar’a aktif askeri destek verebilir” dedi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-İSTANBUL


25.5° / 14.2°
  • BIST 100

    10045,70%-0,37
  • DOLAR

    32,43% -0,08
  • EURO

    34,74% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2418,84% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00