POLEN ALERJİSİ OLANLAR DİKKAT!

Polen alerjisinin en aşikar özelliklerinden biri de mevsimsel olmasıdır, yani bireyler yalnızca alerjik oldukları polen taneleri havada olduğu zaman belirti gösterirler.

Sağlık 31.03.2014 10:44:25 0
POLEN ALERJİSİ OLANLAR DİKKAT!

Polen alerjisinin en aşikar özelliklerinden biri de mevsimsel olmasıdır, yani bireyler yalnızca alerjik oldukları polen taneleri havada olduğu zaman belirti gösterirler.

Her bitkinin her sene aşağı yukarı aynı olan bir polen yayma dönemi vardır. Bitkinin polen yayma dönemi gece ve gündüzün göreceli uzunluğu ile ilişkilidir, yani hava koşullarından ziyade coğrafik yerleşime bağlıdır (Diğer yandan polen yayma dönemindeki hava koşulları, o sene içindeki üretilen ve yayılan polen miktarını etkileyebilir). Böylece, kuzeye doğru gittikçe polen yayma dönemi ve alerji mevsimi de daha geç başlar.

Polenler, aynı tür bitkileri döllemek için havaya salınan ve rüzgarla etrafa yayılan, değişik ağırlık ve çaplardaki küçük parçacıklardır. Polen alerjisinde en çok önem taşıyan polen türleri kızılağaç, fındık ağacı ve huş ağacı tarafından üretilmektedir. Bunlara ek olarak pelin, tüm çimen türleri, özellikle çayır otları ve meyve bahçesi gelmektedir. Küf mantarların üreme organları, polenin sebep olduğu rahatsızlıklara benzer rahatsızlıklar verebilir. Polen alerjisi, kişinin belli polen türlerinde bulanan bazı proteinlere alerjik tepki göstermesinden kaynaklanır. Polen alerjisi, tıpta mevsim alerjik rinit olarak veya halk dilinde saman nezlesi olarak adlandırılır.

Polen, nefes yoluyla solunum yollarımıza yerleşir. Buna ek olarak polen cilt, saç ve gözlere yerleşir. Bu, bir çokları için bir sorun oluşturmaz. Alerjik olan bir kişide bağışıklık sistemi harakete geçer ve burunda ve/veya gözlerde iltihaplanma tepkisi görülür. Vücut, polendeki proteinlere tepki gösterir ve rahatsızlığa, hapşırmaya, burun akıntısına, gözlerde kaşıntıya neden olan, histamin ve diğer iltihap yaratan

maddeler salgılamaya başlar.

Polen alerjisi kimlerde görülür?

Polen alerjisi çoğunlukla 5-40 yaş grubundaki kişilerde görülür ve bu hastalığa yakalanan insan sayısının giderek arttığı görülmektedir.

Polen nerelerde bulunur?

Polen, yılın belli sürelerinde çok büyük bir miktarda havada bulunmaktadır. Polenin en yaygın kaynakları; bahar mevsiminde ağaçlar, yaz sonuna doğru çimenler ve pelinlerdir. Sahil ve yüksek dağ kısımlarında genelde daha az polen vardır. Çimen ve pelin polenleri ancak bir kaç yüz metreden oluşan mesafelere yayılırken, ağaç polenleri kilometrelerce uzaklıktaki mesafelere ulaşabilir. Bu, özellikle huş ağacı poleni için geçerlidir. Bu tür polen, örneğin, sabit güney-doğu rüzgarları ile Güney Finlandiya yada Baltık bölgesinden Kuzey Norveç bölgesine kadar ulaşabilir.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-SAĞLIK SERVİSİ

 



25° / 13.5°
  • BIST 100

    10169,43%-0,04
  • DOLAR

    32,29% 0,11
  • EURO

    35,00% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2450,83% 0,20
  • Ç. ALTIN

    3912,88% 0,00