OSTEOPOROZ HASTALIĞINDAN KORUNMANIN YOLLARI

Mersin Ortadoğu Hastanesi Ortopedi Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İrfan Ayan, çocukluk döneminde oluşan güçlü kemiklerin ileriki yaşlarda osteoporoz hastalığından koruduğunu belirterek, ?Osteoporozdan korunma çocukluk döneminden başlayarak,

Sağlık 24.12.2016 11:47:30 0
OSTEOPOROZ HASTALIĞINDAN KORUNMANIN YOLLARI

Mersin Ortadoğu Hastanesi Ortopedi Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İrfan Ayan, çocukluk döneminde oluşan güçlü kemiklerin ileriki yaşlarda osteoporoz hastalığından koruduğunu belirterek, “Osteoporozdan korunma çocukluk döneminden başlayarak, ömür boyu devam eder” dedi.

Mersin Ortadoğu Hastanesi Ortopedi Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İrfan Ayan, halk arasında “Kemik Erimesi” olarak bilinen “Osteoporoz” hastalığı, nedenleri ve korunma yollarını anlattı. Prof. Dr. Ayan, osteoporoz hastalığını; “kemiklerin sertliklerinin azalıp, kalitelerinin bozulması sonucunda daha zayıf ve kırılabilir hale gelmeleriyle ortaya çıkan ve tüm iskeleti etkileyen sistemik bir hastalık” olarak tanımladı.

BASİT TRAVMALARDA DAHİ KRIKLAR OLABİLİR

Osteoporozun önemli ve yaygın bir sağlık sorunu olduğunu ifadeden Prof. Dr. Ayan, kemikteki kalsiyum oranındaki azalma nedeniyle kemiğin darbelere olan karşı direncinin azaldığı bilgisini verdi. Prof. Dr. Ayan, hastalık belirtileri ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Omurga kemiklerinde kemik erimesinin ilerlemesi nedeniyle sırt ağrısı gelişir. Bel, boyun ağrısı, boyda kısalma, öne eğik ve kambur vücut şekli, el bileği, kalça ve omurga gibi kemiklerde kırıklar hastalık belirtisidir.  Kemik erimesi çok ilerlediğinde; basit travmalarla bile kırıklar meydana gelir. Hastalık ilerledikçe, kemik ağrıları ve kemiklerde hassasiyet oluşur.”

MENOPOZDA RİSK ARTIYOR

Kadınlarda menopoz sonrası riskin arttığını dile getiren Prof. Dr. Ayan, hastalığa neden olan etmenleri şöyle sıraladı:

“Dengeli ve sağlıklı beslenme sağlıklı bir yaşam için önemli bir faktördür. Kemik erimesinde; dengesiz beslenme, yetersiz kalsiyum, magnezyum, potasyum alımı, hareketsizlik, gün ışığından yeterli yararlanamama, sigara ve alkol kullanımı kemik kaybının nedenlerindendir.

Cinsiyet, düşük vücut kitle indeksi ve yaş, beyaz ırk, ailede osteoporoz öyküsü de önemlidir.

Kadınlarda; menopoz sonrası risk faktörü artar. Östrojen kemik üretimini ve döngüsünü düzenlemede ömür boyu hayati rol oynar. Adet kesildiğinde, kadınlar östrojensiz kaldığında kemik yıkılması, kemik oluşumunu geçer. Kemik açısından olumsuz sonuçları bilinen ilaçları uzun süre kullanmak zorunda olan hastalar için koruma protokolleri uygulanmalı ve kemik yoğunluğu periyodik izlenmelidir.”

Çocukluk ve gençlik dönemlerinde güçlü kemiklerin oluşturulmasının, ileri yaşlarda osteoporoz gelişiminden korunmak için önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ayan, kemik erimesinden korunmanın ömür boyu sürdüğünü söyledi.

 

ARTUKLU HABER AJANSMERSİN


31.3° / 19.3°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19