ÖMERLİ İLÇESİNDE PROJE KAPANIŞ VE TARLA GÜNÜ

Ömerli İlçesi ,Taşlıca Mahallesinde “proje kapanış ve tarla günü'' gerçekleştirildi.

Mardin 2.09.2020 17:37:00 0
ÖMERLİ İLÇESİNDE PROJE KAPANIŞ VE TARLA GÜNÜ

 Ömerli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan GAP-BKİ  ve Ömerli Belediyesince  finanse edilen  “BAĞLARDA SALKIM GÜVESİNE KARŞI BİYOLOJİK  MÜCADELE PROJESİ  “proje kapanış ve tarla günü pilot uygulama alanı olarak seçilen Taşlıca mahallemizde 01.09.2020 tarihinde çiftçilerin katılımı ile gerçekleştirildi.

 

Pilot uygulama alanı olarak Taşlıca mahallesinde belirlenen bağ alanlarımıza 2019 ve 2020 yılında Adana Biyolojik Araştırma Enstitüsünden  temin edilen parazitoidlerle salkım güvesinin döllerine karşı mücadele yapılmıştır.gerek 2019 gerekse 2020 yılında biyolojik mücadele sonucu Salkım güvesi zararı uygulama alanında %100 oranında enterne edildiği tespit edildi.

 

Ömerli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin KAHRAMAN, Ömerli İlçe Müdürlüğünce tertip edilen  proje kapanış ve tarla günü nedeni ile katılımcılara yaptığı konuşmada;” İlçe Müdürlüğümüzce 2018 yılında hazırlanan ve GAP-BKİ ile Ömerli Belediyesi tarafından finanse edilen bağlarda salkım güvesine karşı biyolojik Mücadele projesi kapsamında Taşlıca mahallemizdeki  100 dekar bağ alanında Adana Biyolojik Araştırma Enstitüsünden temin ettiğimiz parazitoidlerle salkım güvesine karşı 2019 ve 2020 yıllarında mücadele ederek pilot uygulama alanındaki bağlarımız ile kimyasal ilaçlama yapılan bağların ve ilaçlama yapılmamış alanların gözlemlerini yaparak takip ettik. Sizlerin de gördüğü gibi biyolojik mücadele yapılan bağlarda sıfır zarar görülmektedir. Salkım güvesine karşı biyolojik mücadele ile %100 başarı elde edildiğini görüyorsunuz. Temennimiz çiftçilerimizin artık kimyasal mücadele yerine biyolojik mücadeleyi tercih etmeleridir. Biyolojik mücadele için İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Çiftçilerimize teknik destek sağlayacağız. “ dedi.

 


Ömerli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce düzenlenen proje kapanış ve tarla günü programına katılan Mardin  İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mehmet Şirin İMRAK yaptığı konuşmada ; Ömerli İlçe Müdürlüğümüzce uygulamaya konulan ve proje süresi iki yıl olan  Bağlarda Salkım güvesine karşı Biyolojik Mücadele projesi bölgemizde bir ilktir.Projenin başlangıcından beri İl Müdürlüğü olarak bu projeyi önemsiyorduk takip etmekteydik. Programa başlamadan önce uygulama alanındaki bağları İlçe Müdürümüz ile inceledik. Maşallah hiçbir omcada hiçbir üzüm salkımının tek danesinde bile salkım güvesinin zararını göremedik. Bu örnek uygulamadan sonra  temennimiz tüm çiftçilerin kimyasal ilaçlama yerine aynı zamanda çevre dostu olan biyolojik mücadele yöntemini tercih etmeleridir. Dedi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN/ÖMERLİ


28.6° / 15.4°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04