OKULLARDA DAĞITILACAK KURU ÜZÜM HER DERDE DEVA

Lokman Hekim Etlik Hastanesi Diyetisyeni Hazel Doğan, okullarda öğrencilere süt ile birlikte ?kuru üzüm? dağıtımının kısa bir süre içerisinde başlayacağını hatırlatarak, ?Bu uygulama çocukların beslenmesi açısından son derece faydalı olacaktır. Sütle bera

Sağlık 14.04.2016 09:57:50 0
OKULLARDA DAĞITILACAK KURU ÜZÜM HER DERDE DEVA

 

Lokman Hekim Etlik Hastanesi Diyetisyeni Hazel Doğan, okullarda öğrencilere süt ile birlikte “kuru üzüm” dağıtımının kısa bir süre içerisinde başlayacağını hatırlatarak, “Bu uygulama çocukların beslenmesi açısından son derece faydalı olacaktır. Sütle beraber çocukların özellikle kalsiyum ihtiyacı giderilirken, kuru üzümle beraber de özellikle demir ve potasyum ihtiyaçları karşılanacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Doğan, öğrencilere kuru meyve tüketim alışkanlığının kazandırılması, sağlıklı büyüme ve gelişmelerinin sağlanması amacıyla yapılacak kuru üzüm dağıtımını desteklediğini aktardı. 

Türkiye’de demir eksikliği anemisinin (kansızlık) çok fazla görüldüğüne, en önemli risk grupları arasında ise çocukların yer aldığına dikkati çeken Doğan, “Kuru üzüm, içerdiği demir oranının yüksekliği nedeniyle çocuklarda kansızlığın önlenmesine önemli katkıda bulunabilir” ifadelerini kullandı.

Doğan, kuru üzümün demirin yanı sıra A, B1, B2, B6, C vitaminleri, potasyum, fosfat, kalsiyum, fosforik asit, organik asitler, formik asit minerallerini de içerdiğini anlattı. 

Çocuklarda kan basıncının düzenlenmesi, kemik gelişimi, bilişsel faaliyetlerin gelişimi, bağırsak problemlerinin çözümü ve iltihabi hastalıkların önlenmesi gibi durumlarda kuru üzümün son derece destekleyici bir gıda olduğunu ifade eden Lokman Hekim Etlik Hastanesi Diyetisyeni Doğan, kuru üzümün diğer faydalarını şu şekilde sıraladı:

- İçerdiği lif oranı sebebiyle düzenli bağırsak hareketlerine yardımcı olur.

- Kuru üzümün günlük tüketimi, et ya da tahıl aşırı tüketiminin bir sonucu olan asit düzeylerinin kontrol içinde tutulmasına katkı verir.

- Kuru üzüm demirin zengin bir kaynağıdır. Bu nedenle anemi tedavisi için en iyi çaredir.

- Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu teşvik eden kuru üzüm yüksek bakır içeriğine sahiptir.

- Göz sağlığı açısından da büyük faydaları olan kuru üzüm, sağlıklı gözler için gerekli olan A vitamini, beta-karoten ve alfa-karoten içerir.

- İçerdiği polifenolik antioksidanlar nedeniyle, üzümün önemli bir antioksidan olduğu bilinmektedir.

- Kuru üzümde bulunan polifenolik bitkisel besinler ateşiniz varsa vücut ısısını düşürmeye yardımcı olur ve enfeksiyona neden olan bakteriler ile mücadele eder.

- Kalsiyum açısından zengin olan kuru üzüm, güçlü kemikler ve dişler için önemlidir. Üzüm kalsiyum emilimine ve kemik oluşumuna yardımcı bor adı verilen bir mikro besin içerir.

- Tüm bu faydalarının yanında kuru üzüm vücudunuza yağ olarak dönen diğer tatlılar yerine mükemmel bir alternatiftir. Bu küçük kuru meyveler, kalp sağlığı, kolon kanserinin önlenmesi, vücuttan safra atılımı ve kanser hücrelerinin büyümesinin engellenmesi için de etkilidir.

Hazel DOG?AN (1).JPG görüntüleniyorHazel DOG?AN (1).JPG görüntüleniyor

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

 


28.6° / 15.4°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04