OKA KALKINMA KURULU TOPLANTISI AMASYA`DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Kalkınma Kurulu Toplantısı Vali İ. Halil Çomaktekin?in ev sahipliğinde Amasya?da yapıldı.

30.07.2015 17:41:30 0
OKA KALKINMA KURULU TOPLANTISI AMASYA`DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Kalkınma Kurulu Toplantısı Vali İ. Halil Çomaktekin’in ev sahipliğinde Amasya’da yapıldı. Amasya Üniversitesi Konferans Salonunda gerçekleşen toplantıya Amasya Üniversitesi Rektörü Metin Orbay, Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi Rektörü Mustafa Şahin, Çorum Hitit Üniversitesi Rektörü R. Metin Alkan, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, OKA Kalkınma Kurulu Üyeleri ve protokol üyeleri katıldı.

Toplantıda ilk olarak Amasya Üniversitesi Rektörü ve Kalkınma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin ORBAY açılış konuşmasını yaparak, Kalkınma Kurulunun gündemi hakkında bilgiler verdi. Daha sonra konuşan OKA Dönem Başkanı Vali İ. Halil Çomaktekin şunları kaydetti: “Orta Karadeniz Kalkınma Ajansımızın 2015 Yılı İkinci Kalkınma Kurulu Toplantısına ev sahipliği yapmaktan dolayı memnuniyetimi ifade ediyorum ve ilimize hoş geldiniz derken toplantının Ajansımızın çalışmalarına ve bölgemizin gelişmesine olumlu katkılar sağlamasını diliyorum.

Bugünkü toplantımızda Kalkınma Kurulumuzun Temmuz 2015-2017 Dönemindeki Başkan, Başkan Yardımcısı ve Katip üyeleri seçilecektir. Son iki yıldır Kurul Başkanlığını başarıyla sürdürmüş olan Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin ORBAY ile Başkan Yardımcısına ve Katip Üyelere özverili çalışmalarından ötürü teşekkür ederiz.

Türkiye'de kurulan 26 kalkınma ajansı, bölgesel gelişme dinamiklerini bütün aktörlerin katılımını sağlayan bir anlayışla harekete geçirmek için kurgulanmış ve kurulmuş en önemli ve yenilikçi araçlardan biridir. Kalkınma Ajanslarının kuruluş nedenleri bölgelerin gelişme hedeflerini belirlemek, bölgesel stratejilerin uygulanması için kamu kesimi, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iletişim ve işbirliğini artırmak, yerel ve bölgesel girişimciliği desteklemek, bölgelerin içsel dinamiklerini tespit ederek bunların ekonomik ve sosyal gelişmeyi hızlandırmasına yardımcı olmak ve bu yönde çözüm önerileri geliştirmek olarak özetlenebilir.

Bu amaçlar doğrultusunda 2009 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren OKA, bölgedeki kamu kurumları, özel kesim ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinden oluşan Kalkınma Kurulu ve Yönetim Kurulu ile birlikte bölgeye katılımcılık, toplumsal sorumluluk, tarafsızlık, saydamlık ve erişebilirlik gibi temel değerlerin ışığında yön vermektedir.

Ajansımızın farklı finansman ve destek enstrümanları mevcuttur. Kuruluş yılı olan 2009'dan bu yana toplam imzalanan proje sayısı 525  olmuştur. 102,7 Milyon TL'lik  Ajans destek tutarı karşılığında Bölgede 206,4 Milyon TL'lik  yatırım gerçekleştirilmiştir. Proje teklif çağrıları aracılığıyla bu yıla kadar 348 adet projeye 80,8 milyon TL destek  tutarı verilmiş ve toplam yatırım 168,3 milyon TL  olarak gerçekleştirilmiştir

Ajansın ihtiyaçlarına önemli girdiler de sağlayacak araştırmalara destek vermek amacı ile uygulanan Doğrudan Faaliyet Desteği programı kapsamında bölgemizden 53 adet projeye 2,8 milyon TL  destek verilmiş olup eş finansmanla beraber3,4 milyon TL'lik projeler  uygulanmıştır. Yerel aktörlerin bölgesel kalkınma açısından önem arz eden, ancak kurumsal kapasite eksikliği nedeniyle hazırlık ve uygulama aşamalarında sıkıntı ile karşılaşılan çalışmalarına katkı sağlamak amacı ile "Teknik Destek Programı" kapsamında bölgemizden 121 adet projeye destek  verilmiş olup bu eğitimler sayesinde 4.000'den fazla çalışana eğitim  verilerek kurumsal kapasitelerin artırılması noktasında önemli destekler verilmiştir.

Güdümlü Proje Desteği uygulamaları açısından Ajansımız başarılı çalışmalara imza atmıştır. "Samsun Fuar ve Kongre Merkezi" projesi Türkiye'nin ilk Güdümlü Projesi olarak Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanmış ve proje 2013 yılında tamamlanarak açılışa hazır hale getirilmiştir. 2014 yılı itibariyle TÜYAP Otomotiv Fuarı ile birlikte fuar organizasyonları başlamıştır. Ayrıca Çorum'daki Teknopark Projesi'nin de inşaatı tamamlanmış 2015 yılında, Teknokent'in bundan sonra yürüteceği faaliyetler ile işletme modeli ve kiralama işleri başta olmak üzere idari konular ele alınacaktır.

Samsun ve Çorum'un ardından 2014 yılında Amasya'ya da Güdümlü Proje Desteğinden önemli bir proje kazandırılmıştır. Amasya Belediyesi'nin önderliğinde ve Amasya İl Özel İdaresi'nin ortaklığında uygulanması planlanan "Amasya Yeşilırmak Kauçuk Bendi, Rekreasyon Alanlarının Oluşturulması, Yenilenebilir Enerji ve Turizm Eksenli Gelişim Projesi"ne  ilişkin protokol metni 14 Nisan 2014 tarihinde imzalanmıştır. 22 Ekim 2014'te Samsun'da "Bölgesel İş Forumu" etkinliğinde Proje, ilgili paydaşlarımız tarafından imzalanarak uygulamalarına başlanmıştır. Toplam bütçesi 16 milyon TL  olan projenin 7 milyon TL'si  OKA tarafından karşılanmaktadır. Tokat'ta yapılması düşünülen Güdümlü Proje için görüşmeler ve fizibilite hazırlık çalışmaları sürdürülmektedir.

Ajansımız yalnız verdiği hibelerle değil, Bölgemizin kalkınması adına destek verdiği tematik konularla ilgili de önemli bir çaba içerisindedir. Bir önceki Kalkınma Kurulu'nda "UNESCO Dünya Miras Alanları ve Türkiye" konulu semineri dinleme fırsatı bulmuştuk. Gururla söylememiz gerekir ki Amasya için yapılan başvuru olumlu sonuç vermiştir: Amasya  artık UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde  yerini almıştır.

 

2013 yılından beri Bölgesel İnovasyon Stratejisi  Eylem Planı kapsamında yapılan faaliyetlere 2015 yılında da devam edilmektedir. 8 Mayıs tarihinde Samsun'da Milli Eğitim Eski Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer'in de katılımıyla "Yerel Yönetimlerde Yenilikçilik Konferansı"  düzenlenmiştir. 12 Mayıs tarihinde ülkedeki birçok teknoloji geliştirme bölgesi yetkililerinin de katılımıyla "Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Buluşması"  gerçekleştirilmiştir. Son olarak 13 Mayıs tarihinde Amasya'da üniversite öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen "Bölgesel İnovasyon Yarışması: Proje Pazarı"  etkinliği gerçekleştirilmiştir.

Ajansımız Sosyal Kalkınma alanında da önemli roller üstlenmektedir. Kalkınma Bakanlığı'nın koordinasyonunda TR83 Bölgesi'nde yer alan dört ilimiz için ayrı ayrı detaylı olarak "Sosyal Analiz"  çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalar kapsamında her ilde çalıştaylar gerçekleştirilmiş ve raporlar hazırlanmıştır. TR83 Bölgesi illerinde istihdam, çalışma hayatı, yoksulluk, çocuklar, gençler, eğitim ve kırılgan gruplar ile ilgili sorun alanları ortaya konulmuştur. Bu çalışmalara siz Kalkınma Kurulu üyelerinin de verdiği destek son derece değerlidir.

Ajansımız, yalnızca hibe veren bir kurum olmayıp, aynı zamanda AB hibelerinden de azami ölçüde faydalanmaktadır. Yerel ve bölgesel dinamikleri harekete geçirmek üzere faaliyetlerini sürdüren Ajansımız diğer taraftan küresel ağlarda yer almak ve uluslar arası gelişmelerden bölgenin azami faydalanmasını temin etmek üzere de çalışmalar takip etmektedir. Bu çerçevede Ajansımızın Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programına sunduğu Orta Karadeniz Bölgesi Rekabetçiliğinin Artırılması Projesi ile Samsun Lojistik Merkezi Projesi ile ilgili çalışmalar ve uygulama hazırlıkları devam etmektedir.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın başvuru sahibi olduğu, Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında başarılı bulunan ve desteklenmeye hak kazanan "TR83 Bölgesi'nde Rekabetçiliğin Artırılması" projesinin toplam bütçesi yaklaşık 7 milyon Avro'dur. Proje ile TR83 Bölgesi'nin sürdürülebilir gelişmesini hızlandırmak ve diğer bölgeler ile bölge içindeki iller arasındaki gelişmişlik farklarını azaltarak Türkiye'nin AB ülkelerine yakınsamasına katkıda bulunmak amacıyla başta Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı olmak üzere, bölgedeki KOBİ'lere hizmet verebilecek altyapının güçlendirilmesi, bölgenin yatırım imkânları açısından ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımının yapılması hedeflenmektedir. Projenin ihaleleri başlamış olup, ihalelerin 2015 yılında sonuçlanması beklenmektedir.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın "Program Otoritesi" olduğu Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı'nda (BROP) sağlanan yeni bütçe imkânlarını etkili bir şekilde Samsun için kullanabilmek amacıyla 2011 yılında "Samsun Lojistik Merkezi Projesi" hazırlanmıştır. 26.04.2012'de açıklanan nihai değerlendirme sonrası 11 proje 'Önceliklendirilmiş Projeler Listesi'ne girmeye hak kazanmış olup Samsun Lojistik Merkezi Projesi en yüksek bütçeli tek majör proje olarak müzakereye hak kazanmış ve 25 milyon Avro bütçesi ile büyük bir başarı göstermiştir. Proje bütçesi, müzakereler sonrasında 42 milyon Avro ya ulaşmıştır. Projenin ihaleleri başlamış olup, ihalelerin 2015 yılında sonuçlanması beklenmektedir.

Ajansın Avrupa Kalkınma Ajansları Birliği (EURADA) Yönetim ve Yürütme Kurulu üyeliğini 4 yıldır sürdürmektedir. Ayrıca Dünya Yatırım Ajansları Birliği (WAIPA) üyeliği devam etmektedir. Ajansımızın bu çalışmalarının yanı sıra; Kalkınma Kurulunun değerli üyelerinin bölgesel kalkınma ve planlama çalışmalarına aktif olarak katılması, Ajansımızın gelecekteki başarılarının temelini oluşturacaktır kanaatindeyim. Kalkınma kurulumuzun tüm üyelerine katkı ve katılımları ile başarılı çalışmaları için teşekkür ediyorum. Kurul toplantısının ve Ajans çalışmalarının bölgemizde faydalı sonuçlara ve hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinizi saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum.”

Toplantıda daha soran çeşitli konuşmalar gerçekleştirilerek, OKA Kalkınma Kurulunun Başkan, Başkan Yardımcılığı ve Katip Üyeliği için seçimler yapıldı. Toplantı yapılan değerlendirmelerle birlikte sona erdi.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-AMASYA


27.5° / 17.1°
  • BIST 100

    10706,49%0,59
  • DOLAR

    32,20% -0,01
  • EURO

    35,01% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2519,76% 0,78
  • Ç. ALTIN

    4035,21% 0,78