ÖĞRETMENDEN ÖĞRENCİLERE MATEMATİĞİ SEVDİREN İCAT

İstanbul Üsküdar Avni Başman İlk öğretim müdürü Fuat Baş icat ettiği ders aracı ile okul çocuklarına Matematik Dersini sevdirmeyi başardı.

Gündem 16.02.2017 10:47:07 0
 ÖĞRETMENDEN ÖĞRENCİLERE MATEMATİĞİ SEVDİREN  İCAT

İstanbul Üsküdar Avni Başman İlk öğretim müdürü   Fuat Baş icat ettiği  ders aracı ile okul çocuklarına Matematik Dersini sevdirmeyi başardı.

 

Matematiğin 4 İşlemi; Kozalaktan Oyuncak Oldu.Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında yapılan PISA (Programme for International Student Assessment-Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) yarışmalarında Türkiye’nin matematik dalında sondan 2. Konumda olduğu belirtiliyor.



 Türkiye’nin PISA yarışlarındaki başarısızlığıyla mücadele etmek için, sosyal bir proje çerçevesinde, eğitimde matematik öğretimine yeni bir bakış açısı getirmek için, 7-12 yaş arası çocukların matematiksel 4 işlemi oyun oynayıp, eğlenerek öğrenmelerini sağlayan bir ders aracı icat edildi.

 

Matematiksel 4 işlem ders aracı KOZALAK nasıl bir alet?

 

1900′lü yılların başlarında yarar sağlayan eski moda yöntemlerle eğitim veren okullar var. Ancak günümüzün gereksinimleri aynı değil ve bizim 21. yüzyıla uyan bir şeylere ihtiyacımız var. Günümüz çocukları teknolojinin içine doğuyor ve genç insanlar oldukça gelişmiş bilgisayarlar kullanıyorlar. Ben şu kanaatteyim: Çok farklı ve zeki bir nesil yetişiyor. Çocuklarımızı gelecekteki iş hayatına hazırlamak için şu an ihtiyacımız olan şey yeni bir eğitim türü. Sosyal bir proje çerçevesinde ben, eğitimde matematik öğretimine yeni bir bakış açısı getirmek için, Alzheimer hastalığına şifa olan bu alet aynı zamanda,  çocukların matematiksel 4 işlemi oyun oynayarak öğrenmelerini sağlar ve öğrenmeyi eğlenceli hâle getirir. Çünkü biliyorsunuz ki oyun, öğrenmenin en güzel yoludur.

 Bu alet ile çocuklar, 4 işlemle ilgili problemleri kendinden emin bir şekilde birbirleriyle paylaşarak, konuşarak çözmeyi öğrenmektedir.

Kozalak üzerindeki ipi eliyle kullanarak matematik işlemi yapılırken, beyin farklı çalışmaya zorlandığı için bu da kişinin el-göz koordinasyonu sağlanırken, psikomotor beceri otokontrolünü artırmaktadır. Toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerinin pratik olarak zihinden yapılmasını, bağımsız düşünülmesini ve Kozalak üzerinde gösterilmesini sağlar.

Oyun oynayıp eğlenerek daha kalıcı öğrenme sağlayan bu ders aracı ile çalışan öğrenci, beyninin hem sol hem de sağ lobunu çalıştırmakta, onun için bu alet, analitik algıyı, stratejik düşünmeyi, problem çözme yeteneğini, sezgisel ve yaratıcı düşünme becerisini geliştirmektedir.

 Ders aracı üzerinde işlem yapan öğrenci, ip ile yaptığı işlemlerin bitiminde aracın arka kısmındaki cevap anahtarında, ip ile örtüşmenin sağlandığını görüp yaptığı işlemlerin doğru olduğu kanaatine varınca başarmanın hazzını yaşamaktadır.

KOZALAK ÜRÜNÜNÜN FAYDALARI;

 

· Dört işlemi eğlenerek öğretmek.

· Kozalak sayesinde çocuklar, matematiğin ilk başlangıç evresi dört işlemi kolayca ve eğlenerek öğrenirler.

· Elektronik bir ürün olmadığı için çocuğunuzun el becerisi gelişir. Böylelikle çocuğunuzun bilişsel yetenekleri hızla gelişir.

· Evrensel bir dil olan matematiğin alfabesi niteliğindeki dört işlemi öğrenince dünya çocuklarıyla aynı dili konuşur.

· Mantıklı düşünme yeteneğinin gelişmesine katkı sağlar. Böylelikle karşılaşacağı sorunları muhakeme yeteneğinin gelişmesi nedeniyle kolayca çözer.

· Beynin düşünme, hafıza ve dil bölümlerini etkileyip gelişmesine katkıda bulunur. · Yeni bilgileri öğrenmek veya daha önce öğrenilmiş olan bilgiyi hatırlama becerisini geliştirir.

· Planlama, organizasyon, dikkati odaklama, görünümün altında kalanı kavrama gibi işlev ve etkinliklerin yapılmasını geliştirir.

 
 
 

KOZALAK İLE ÇOCUKLARA MATEMATİĞİ SEVDİRİYOR

 
Kozalak, 7-12 yaş arası çocukların matematiksel 4 işlemi oyun oynayarak öğrenmelerini sağlıyor ve öğrenmeyi eğlenceli hale getiriyor. “Oyun öğrenmenin en güzel yoludur” söyleminden hareketle, bu alet ile çocuklar, 4 işlemle ilgili problemleri kendinden emin bir şekilde birbirleriyle paylaşarak, konuşarak çözmeyi öğreniyorlar.
Kozalak üzerinden, matematik işlemi yapılırken kullanılan toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerini pratik olarak zihinden yapılmasını, bağımsız düşünülmesini ve gösterilmesini sağlıyor.
 
 
Oyun oynayıp eğlenerek daha kalıcı öğrenme sağlayan bu ders aracı ile çalışan öğrenci, beyninin hem sol hem de sağ lobunu çalıştırıyor. Onun için bu alet, analitik algıyı, stratejik düşünmeyi, problem çözme yeteneğini, sezgisel ve yaratıcı düşünme becerisini geliştiriyor. Kısacası kişinin beynini hmesini sağlıyor.


KOZALAK İçin   Türk Patent Enstitüsü’nden patent de aldı.
 

Üsküdar Avni Başman İlköğretim Okulu Müdürü Fuat Baş, fen ve sosyal bilgiler derslerinde kullanılmak üzere yeni bir ders aracı icat etti. Fuat Baş, ‘Başca’ adını verdiği ders aracı için Türk Patent Enstitüsü’nden patent de aldı.


Ders aracında ilköğretim okulu birinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar fen ve sosyal bilgiler dersinde kullanılan harita ve şemaların tamamı yer alıyor. Okulun her sınıfına icat ettiği ders aracını yerleştiren Fuat Baş, “Okulda genelde haritalar yırtılır, kaybolur veya öğretmen sınıfa girdiği zaman harita getirmesi götürmesi problem olur. Yaptığımız ders aracı bu problemi ortadan kaldırdı.” dedi.
 
 
Pencerelerdeki panjurların açılıp kapanmasından esinlenerek böyle bir düzenek oluşturduğunu anlatan Okul Müdürü Fuat Baş, “Ders aracına 60’a kadar harita, şekil veya şema yerleştirebiliyorsunuz. Araçtaki makara sistemiyle dersin akışına göre harita veya şemaların yönlerini değiştirebiliyorsunuz.” şeklinde konuştu. Ders aracının tanesini ortalama bugünün rakamları ile 1 milyar liraya mal ettiğini ifade eden Fuat Baş, “İmkanlarımız olsaydı, bu sistemi uzaktan kumandalı ve otomatik olarak da yapabilirdik.” diye konuştu. 
 
 
 

19.9° / 10.4°
  • BIST 100

    10267,1%-0,1
  • DOLAR

    32,30% 0,20
  • EURO

    34,76% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2408,93% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,00