NUSAYBİN İLÇESİNİN YERİ DEĞİŞECEK

Mardin`in Nusaybin ilçesi başta olmak üzere Suriye sınırındaki bazı köyler ve mezraların yerleri değiştirilecek. İlk uygulama Nusaybin?den başlanacak ve ilçe sınırın 8 kilometre uzağındaki bölgeye taşınacak.

5.06.2016 15:59:08 0
NUSAYBİN İLÇESİNİN YERİ DEĞİŞECEK

SÖZCÜ Gazetsinden Saygı Öztürk'ün haberine göre Mardin'in Nusaybin ilçesi başta olmak üzere Suriye sınırındaki bazı köyler ve mezraların yerleri değiştirilecek. İlk uygulama Nusaybin’den başlanacak ve ilçe sınırın 8 kilometre uzağındaki bölgeye taşınacak.

Bölücü terör örgütü PKK'nın yerle bir olmasına sebep olduğu ilçeler için Milli Güvenlik Kurulu'nda öncelikle Nusaybin'den başlamak üzere sınır bölgesindeki bazı ilçelerin başka yerlere nakledilmesi öngörüldü. Aynı kapsamda Suriye ve Irak sınırına sıfır noktada bulunan köylerin taşınması da planlanıyor.

Nusaybin'in Abdulkadirpaşa, Dicle, Fırat, Yenişehir ve Zeynel Abidin Mahallelerinde sağlam bina kalmadığını belirten yetkililer ilçenin yerinin değiştirilmesini daha faydalı olacağı sonucuna vardı. MGK'da alınan tavsiye kararı doğrultusunda Nusaybin'in ilçeye bağlı Çağlar köyü civarına nakledilmesi ve yeni yapılaşmanın ve ilçenin oluşturulması için komisyon da kuruldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanları Nusaybin'de incelemeler başlatırken Mardin İl Müdürlüğü'nce ilçenin taşınabileceği yerler konusunda hazırlıklarda yürütülüyor. Yöredeki hazine arazileri de incelendi. Nusaybin'in bugünkü yerine 8 kilometre uzaklıkta bulunan Çağlar köyüne ilçenin kurulması planlandı.

ESKİ PLAN

Tansu Çiller'in Başbakanlığı döneminde de Genelkurmay Başkanlığı'nın önerisi ile ilçelerin sınırdan uzaklaştırılması, hakim noktalara taşınması hükümete tavsiye edilmişti.

Ancak, siyasi çalkantılar terörün giderek azalmaya başlaması, hükümet değişikliğinden sonra konu gündemden düşmüştü. İlçelerde yaşanan olaylardan sonra konu son Milli Güvenlik Kurulu toplantısında yeniden gündeme getirildi ve ilçe nakillerinin Nusaybin'den başlaması yönünde hazırlıklar yapılması istenildi.


25.5° / 14.2°
  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,48% 0,33
  • EURO

    34,67% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2406,59% 1,12
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00