MÜZE MÜDÜRÜ ERDOĞAN`DAN ÇAĞDAŞ MÜZECİLİK ÇALIŞMALARI

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan Çağdaş Müzecilik anlayışı ile hareket ederek,başarılı çalışmalara imza atmaya devam ediyor.

Mardin 9.06.2014 02:10:52 0
MÜZE MÜDÜRÜ  ERDOĞAN`DAN ÇAĞDAŞ MÜZECİLİK ÇALIŞMALARI

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan; müzelerin toplama, belgeleme, koruma ve sergilemenin yanı sıra, asli görevleri olan eğitim ve iletişim işlevlerini yerine getirecek vizyon ve yapıyı kazandırma gerekliliğini dile getiriyor. Mardin Müze Müdürü Niahat Erdoğan Başarılı çalışmalara ,mza atmaya devam ediyor.Müdür Erdoğan, Mardin müzesinin içinde yer aldığı kentin tüm kültürel katmanlarına hizmet etmesini öngören kapsayıcı anlayış ile hareket ettiklerini belirtiyor. Çağdaş müzeciliğin en önemli gereği olan eserleri toplayıp korumak kadar, eğitici bir sergi düzeninin ve müze eğitiminin de hayati önem taşıdığını belirten Erdoğan, ‘’Hedefimiz yaşayan bir müze. Eserleri; özellikle çocuk ve genç yaştaki ziyaretçilerimizin bilinçlenmesi, ait oldukları kültür dünyası ile yakın bağlar kurabilmeleri amacıyla sergiye hazırlıyoruz.’ diyor. 

Mardin Müzesi Giriş katında oluşturulan atölyede ,Mardinli Gençlerin ve Çocukların Eğitimi için de özel çaba harcanıyor.

Mardin Müzesinde zaman Zaman çeşitli etkinliklere de iza atılıyor.Mardin Fatih Ortaokuluna bağlı özel eğitim sınıfı öğrencileri müzeyi ziyaret ederek, eğitim çalışmasına katıldı. 7 öğrenci ve 2 öğretmenden oluşan ekip yaklaşık 3.5 saat gibi uzun bir süreyi müzede vakit geçirerek,çeşitli etkinliklere katıldı.

Rengarenk çiçeklerle süslenmiş sokakta fotoğraf çekimiyle başlayan gezi  sanat galerisindeki resim sergisinin gezilmesiyle devam etti. Kütüphane ve idari salonları gezen çocuklar; burada Arkeolog, Sanat Tarihçi, Restoratör ve diğer müze çalışanlarıyla tanışıp sohbet etti.

 Müze gezisinden sonra müze eğitim salonunda linol baskı tekniğiyle çalışma yapan ziyaretçiler.Sanatçı Filiz Sünnetçioğlu ile de tanışarak Hayvan konusunun işlendiği öykü oluşturdular."Ormanda Yaşam" adlı öykü çocukların ellerinden çıkan gravür çalışmalarıyla tamamlandı.

Müzede kurulan ve Müzenin giriş katında bulunan Sanat Galerisinde Gençlerin ve çocukların  her türlü Eğitimlerinin ve el becerilerinin gelişimi sağlayacak Müzik aletleri,Boyama masaları  gibi serbest çalışmalar yapabileceği mekanlar oluşturularak,Boş zamanlarının değerlendirebeilecekleri önemli çalışmlara yürütülüyor.

ÇOCUK DOSTU MÜZE

 

Müze Müdürü Nihat Erdoğan "Çocuk dostu müze yapıyoruz. Çocuklar müzeyi gezdikleri zaman sadece oradaki eserleri görüp gitmeyecek. Başlarında rehber eşliğinde eserlerin ne anlam ifade ettiğini, nasıl yapıldığını öğreniyor. Parkta çocuklar arkeolojik kazı da yapabiliyor. Çocuklar için arkeolojik kazı alanı olacak. Çocuklar alanda sikke basabiliyor, çamurdan heykel yapabiliyor" dedi.

 Müze Bünyesinde kurdukları Arkeopark çalışmaları sayesinde , Yeni hedeflerle müzeciliği geliştirmeye yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Erdoğan, bu çalışmaların en güçlü projelerinden biri olarak arkeoparkı sadece Mardin`deki vatandaşların değil Türkiye`nin gündemine getirdiklerini başarılı çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

  Müzenin eğitim ortamı olarak kullanılmasını istediklerini kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Arkeolojinin öneminin kavratılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu bilincin yerleştirilmesinde erken davranılması gerektiği düşüncesiyle arkeoparkın kapılarını minik arkeologlara açmayı hedefliyoruz. Çocuklar, hayatı anlamlandırma süreçlerinde geçmişle doğru bağlar kurduğunda birçok olayı daha gerçekçi değerlendirebilecektir. Okul ve ailenin vazgeçilmez eğitiminin yanı sıra sanat ve estetik duygularının geliştirilmesi, çocuğu yaşama daha doğru yollarla hazırlayacaktır. Arkeoparkın hedefi, çocukların müzenin önemini anlamasının, sanat ve estetik duygusu ve el becerisinin geliştirilmesinin, kültürel mirası tanıma, koruma ve yaşatma bilinci kazanmasının sağlanmasıdır.``dedi.


 

ARTUKLU HABER AJANSI

ABDULLAH ORTAÇ-ÖZEL HABER


Anahtar Kelimeler:
25.1° / 14.8°
  • BIST 100

    10319,96%1,59
  • DOLAR

    32,26% 0,32
  • EURO

    35,15% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2469,04% 0,06
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,40