MTDF YÖNETİMİNDEN' KIZILTEPE İL OLSUN ÇAĞRISI

Mardin toplumsal dayanışma federasyonu (MTDF) yönetimi yaptığı açıklamada. Kızıltepe İl olmayı çoktan hak ettiğini İl olması için yetkililer nezdinde girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

22.07.2023 13:47:00 0
MTDF YÖNETİMİNDEN

Mardin toplumsal dayanışma federasyonu (MTDF) yönetimi yaptığı açıklamada. Kızıltepe İl olmayı çoktan hak ettiğini İl olması için yetkililer nezdinde girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

 

Mardin toplumsal dayanışma federasyonu (MTDF) yönetim kurulunun yaptığı olağan toplantısında alınan ortak kararı Federasyon başkanı Mehmet Şerif Öter yazılı bir açıklamayla duyurdu. Kızıltepe’nin İl olmasını ısrarla istemelerinin nedenlerini şu gerekçelerle ifade etti. Son günlerde il olma ihtimali yüksek olduğu söylenen 25 ilçe arasında Kızıltepe’nin adı geçmemesi büyük bir eksiklik ve haksızlıktır dedi. 


İl olacağına dair gündemde olan 25 ilçe arasında Midyat ilçemizde bulunmaktadır. 25 ilçemizin hepsine hayırlı olsun. Bu 25 ilçemizin nüfus oranlarına, sosyoekonomik yapısına, kültürel tarihine ve diğer özelliklerine baktığımızda Kızıltepe İlçemiz hiç birinden eksik yanı olmadığı gibi hatta birçok artısı bulunmaktadır. 


Kızıltepe yerleşimi, kuruluş tarihi milattan önceki yıllara dayandığına dair tarihi eserler ve harabe haline gelen eski yerleşim merkezlerinde bulunan kalıntılarla ispatlıdır.
Kızıltepe, Dünyanın en verimli Mezopotamya topraklarının merkezinde yer almaktadır, Asya ile Avrupa kıtaları arasında önemli bir ticaret yolu olan İpek yolu kavşağındadır.
Kızıltepe üç yüz bini aşan nüfusun % 60’ı genç ve 18 yaş altıdır. Kızıltepe 43 İlden ve 15 devletten büyük devasa bir ilçedir. Bu ve daha bir çok özelliklere sahip olan Kızıltepe il olmayı fazlasıyla ve çoktan hakketmiştir. 


Federasyon olarak bazı yetkililerle yaptığımız görüşmelerde Kızıltepe’nin il olmasına engel görülen tek kriterin Mardin’e 30 Km’den daha yakın olması. Oysa Adana, Mersin arası 60 Km’dir, aralarında bulunan Tarsus İlçesi İl olma yolundadır. Yani 60 Km’lik mesafede üç il oluyorsa, Tarsus’un yerleşke yapıları Adana ve Mersin ilinin dibine kadar genişlemiş ise?, Dolayısıyla biz bu 30 Km mesafe bahanesini kabul etmiyoruz. Kaldı ki Mardin Cumhuriyet Meydanı ile Kızıltepe Cumhuriyet Meydanı arası ölçüm yapılırsa mesafenin 30 km’den daha fazla olduğu görülecektir. Bu nedenlerle yetkililere çağrıda bulunuyoruz İl olma yolunda olan 25 İlçemiz arasına Kızıltepe’nin ilave edilerek 26. yeni il olarak güncellenmesini bekliyoruz. Bu konuda başta Kızıltepe, Mardin ve komşu ilçe Ceylanpınar STK’ları, Muhtarları, kanaat insanları, girişimciler, kendini sorumluluk sahibi gören herkesin sahip çıkması ve özellikle gençlerimizin bu konuya ilgisiz ve duyarsız kalmamalarını, tek ve kararlı bir sesle sahip çıkmalı ve yetkililere bu haklı talebimizi duyurmalıyız. 
MTDF başkanı Öter açıklamasına son verirken şu ifadelerde bulundu “Çoktan İl olmayı hak eden Kızıltepe’mizin İl olması için Sivil toplum olarak demokratik sistemin bize verdiği yetkiyi hukuk çerçevesinde Kızıltepe halkımızla birlikte sonuna kadar kullanacağımızı, gerekirse imza toplayarak ve toplanacak imzaları Türkiye Büyük Millet Meclisi TBMM’ne ve Sayın Cumhurbaşkanımıza göndereceğimizi ve hakkımız olan Kızıltepe’nin İl olması konusunu hiçbir şekilde peşini bırakmayacağımızı, takipçisi olacağımızı Kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz “dedi  

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN/KIZILTEPE


 


32.5° / 19.9°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19