MİROĞLU AVRUPA KONSEYİNDEKİ KONUŞMASINDA DEAŞ TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKTİ

Ak Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu Avrupa Konseyinde yaptığı 2.konuşmasında DEAŞ Tehlikesine dikkat çekti.

Dünya 27.01.2017 16:49:22 0
 MİROĞLU AVRUPA KONSEYİNDEKİ KONUŞMASINDA DEAŞ TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKTİ

Ak Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu Avrupa Konseyinde yaptığı 2.konuşmasında DEAŞ Tehlikesine dikkat çekti.

Ak Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu Avrupa Konseyinde yaptığı .konuşmasında  şunları söyledi:

 

Mevcut göç ve mülteci krizine Avrupa’nın cevabı maalesef yetersiz olmuştur. Raportörün de belirttiği üzere bu krizin çözümü ortak bir Avrupa politikasının geliştirilmesi ve ülkeler arası dayanışmanın kuvvetlendirilmesinden geçmektedir. Raportöre raporunda bu hususu vurguladığı için teşekkür ediyorum.


Türkiye, Suriye’de savaşın başladığı ilk günden bu yana Suriyeliler için “açık kapı” politikası uygulamaktadır. Uluslararası yükümlülükler çerçevesinde "geri göndermeme" ilkesine titizlikle uymaktadır.


Geçtiğimiz 6 yıl içerisinde Suriye'deki şiddetten kaçarak ülkemize sığınan Suriyelilerin sayısı 3 milyona yaklaşmaktadır..
Türkiye, bugün dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkedir.


Hiç gündeme gelmiyor, ama Türkiye’nin mülteci sorunu sadece Suriye kaynaklı değil. Ülkemiz, Irak'ta, DAİŞ’in Musul’u ve Şengal’i işgal girişiminden sonra yerinden edilen insanların da sığındığı bir ülke oldu. Irak yurttaşı Ezidi Kürtler, Türkmenler, Araplar DAİŞ’ten kaçıp Türkiye’ye geldiler. Bu insanların bir milyondan fazlası Kuzey Irak’ta barınıyor ve burada oluşturulan kamplar Türkiye’nin yardımlarıyla kuruldu. Geçtiğimiz günlerde, Kuzey Irak’a Sayın Başbakanımızla beraber bir ziyarette bulunduk. Gözlemlerim şu: Buradaki mülteci sayısı, Kuzey Irak’ın nüfusunun neredeyse yarısına yakın. İki milyon civarında. Bu insanlara Türkiye tıbbi yardım ve sahra hastanesi olmak üzere her türlü yardımı yapmaya hazırlanıyor.


Türkiye ve mülteciler sorunu derken, Türkiye’nin arka bahçesindeki mülteci kamplarına yönelik yaptığı muazzam yardımlar unutulmamalıdır.


Ülkemizdeki Suriyelilere uluslararası hukuk çerçevesinde "geçici koruma" sağlanmaktadır. Geçici koruma altındaki Suriyelilerin sağlık ve eğitim hizmetleriyle iş piyasasına erişimleri sağlanmıştır. Yaşam şartlarını daha da iyileştirmek için her türlü gayret sarf edilmektedir.
10 ilimizdeki 23 geçici barınma merkezinde 260.000 civarında Suriyeli barınmaktadır. Yaklaşık 2,8 milyon Suriyeli ise şehirlerimizde yaşamaktadır.

 


Ülkemizdeki Suriyeliler için merkezi bütçeden yaptığımız harcamalar 15 milyar dolara yaklaşmıştır. Uluslararası toplum tarafından ülkemize yapılan yardımlar ise 512 milyon dolarla beklentilerin çok altında kalmıştır.
Suriye insani krizi küresel bir sorundur ve küresel bir çözüm gerektirmektedir. Uluslararası camianın bu insani krizin yarattığı yükü paylaşması çağrısında bulunuyorum.

 


Yeniden yerleştirme yük paylaşımının önemli unsurlarından biridir. Yeniden yerleştirme programlarına daha fazla sayıda ülkenin dâhil olması, dâhil olanların ise kotalarını artırması önem arz etmektedir.
Diğer taraftan, mülteci sorununun en önemli nedenlerinden biri DAEŞ’tir. Türkiye gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı Harekâtı ile DAEŞ’i bölgeden temizleme kararlılığını ortaya koymaktadır.


Ancak DAEŞ’in Avrupa’nın güvenliği yönünden yarattığı riskler ve tehditlerin DAEŞ’in halen yoğun olarak faaliyet gösterdiği alanlardan çıkartılması sonrasında da devam edeceğinden şüphemiz olmamalıdır. Bu nedenle mülteci ve göç sorunu ele alınırken DAEŞ sonrası dönem de unutulmamalı ve geç kalınmadan planlanmalıdır. Avrupa göç politikalarının reformu sürecinde bu hususa özellikle dikkat edilmesi gerektiği kanaatindeyim.''Dedi

 

ARTUKLU HABER AJANSI

 

 


24.4° / 13.2°
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22