MİMDER: 'SOSYAL KONUT PROJELERİ DEPREM BÖLGELERİNE KAYDIRILSIN'

MİMDER Başkanı Hamza Can, “Geleceği bilinen büyük bir felaketi yaşadık. Kayıplarımız büyük, derin elem duyuyoruz. Devlet ve millet elbirliği ile şimdi yaraları sarma zamanıdır” dedi.

Ankara 8.02.2023 15:19:00 0
MİMDER:

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7,7 ve Elbistan merkezli 7,6 şiddetli depremlerin vurduğu 10 ilde giderek artan can ve mal kayıplarından dolayı büyük üzüntü içerisinde olduklarını ifade eden Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Hamza Can, “Geleceği bilinen büyük bir felaketi yaşadık. Kayıplarımız büyük, derin elem duyuyoruz. Devlet ve millet elbirliği ile şimdi yaraları sarma zamanıdır” dedi.

 

Toplumun her kesimi için suçlayıcı, ayrıştırıcı söylemlerin bir tarafa bırakılması gerektiğinin altını çizen Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği ve Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi Hamza Can, “Geleceği bilinen büyük bir felaketi yaşadık. Şimdi tüm enerjimizi yaraları sarmaya ve kalıcı çözümler üretmeye yönelik projeler geliştirmeye harcamamız gerekmektedir. Siyasiler birbirlerini suçlayan ayrıştırıcı söylemler yerine deprem yaralarını saracak projeleri yarıştırarak, topluma yararlı bir propaganda yürütebilirler. Zaman zaman unutsak da yaşadığımız depremler sonrasında tekrar hatırladığımız deprem bilincini de kalıcı olarak ortaya koymalıyız.” diye konuştu.

 

BÜTÇEYE KÜLFET GETİREN PROJELER ERTELENSİN

 

Maraş merkezli depremlerin Türkiye’ye maliyetini kestirmenin güç olduğunu kaydeden Hamza Can, “Şimdi yapılması gereken en önemli husus kamu kaynaklarını deprem bölgelerindeki yaraları sarmak için kullanmalıyız. Alt ve orta gelir gruplarına yönelik açıklanan konut projeleri bu bölgelere kaydırılmalıdır. Yine EYT gibi bütçeye büyük külfete sebep olan düzenlemeler altı ay gibi ötelenebilir. Buradan elde edilecek kaynaklar yine depremzeler için kullanılabilir. Yani herkes bu yaraların sarılmasında bir bedel ödemelidir” ifadelerini kullandı.

 

İNŞAAT MALİYET ARTIŞLARI SABİTLENMELİ

 

İnşaat maliyetlerinin her geçen ay arttığını, müteahhitliğin konulan mali şartlar sebebiyle zorlaştığını bunun sonucunda kentsel dönüşümlerin zorlaştığını belirten Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, “Kentsel dönüşümün önündeki prosedürler, engeller kaldırılmalıdır. İnşaatla ilgili temel emtia fiyatları sabitlenmelidir. Aksi takdirde 1999 yılında önce yapılan inşaatların yenilenmesi çok zor olacaktır” şeklinde konuştu.

 

HASSAS PROJELER DEPREM RİSKİ OLMAYAN ŞEHİRLERE KAYDIRILSIN

 

Kolay para kazanma tuzağına düşmeden hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen MİMDER Başkanı Hamza Can, “Güneydoğu’daki depremler biliyoruz ki ne ilkti ne de son olmayacak. Ne zaman yaşanacak bilinmez, kapıda çok daha büyük bir tehlike olarak İstanbul depremi riski duruyor. Hassas sanayi sitelerini, organize sanayi bölgelerini deprem riski olmayan bölgelere kaydırmamız gerekiyor. Yeni şehirler kurmamız gerekiyor. Yeni kurulacak bu şehirleri lojistik ağlarla örmeliyiz. Yeni bir düşünme sistemine ihtiyacımız var. Pansuman tedbirlerle sorunu çözemeyiz” diyerek açıklamasını tamamladı.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


30.1° / 18.2°
  • BIST 100

    9815,32%0,96
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,92% 0,34
  • GRAM ALTIN

    2432,93% 0,41
  • Ç. ALTIN

    4000,71% 0,15