MERSİN STK`LARINDAN ORTAK SES:``BU OYUNA DUR DEYİN``

TMMOB'yi etkisizleştirmeye yönelik Torba Yasa'ya tepkiler artarak sürüyor. Mersin'den kamuoyuna, siyasi iktidarın rant hırsıyla yapmak istediği bu düzenlemeye karşı; Bu oyuna ‘dur' deyin” çağrısı yapıldı.

16.12.2014 19:58:50 0
MERSİN STK`LARINDAN ORTAK SES:``BU OYUNA DUR DEYİN``

TMMOB’yi etkisizleştirmeye yönelik Torba Yasa’ya tepkiler artarak sürüyor. Mersin’den kamuoyuna, siyasi iktidarın rant hırsıyla yapmak istediği bu düzenlemeye karşı; “Bu oyuna

‘dur’ deyin” çağrısı yapıldı.

 Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı odalar, birliğin yetkilerini kısıtlayan ve etkisizleştiren Torba Yasa’ya karşı Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın açıklaması yaparak, tepki gösterdi.

Açıklamaya CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen ve Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan ile çeşitli oda, sivil toplum kuruluş  başkan ve yöneticileri de destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, AKP iktidarının, kamusal alanlara el koyma ve rant süreçlerinin önündeki son engelleri kaldırmak amacıyla TMMOB Yasası`nı değiştiren maddelerin de içinde yer aldığı torba yasa tasarısına karşı ses yükselttiklerini söyledi.

 “YOK EDİLMEK İSTENİYORUZ”

 Ülkemizin kentsel ve doğal değerlerinin talanına ve meslek örgütlerinin etkisizleştirilmesine karşı halkı bu oyuna ‘dur’ demeye çağırdıklarını belirten Başkan Atar, ülkemizde iş cinayetlerinin ve yolsuzlukların üzerine toprak atılırken; bu canların hesabını soran ve rant dağıtımına karşı toplumsal faydanın peşinde koşan TMMOB ve bağlı odaların iktidar tarafından yok edilmek istendiğini savundu.

“Önce mali denetim tehdidiyle, sonra miting meydanlarında hedef gösterilerek, ardından yetkilerini kısıtlayıp bu özerk ve demokratik işleyişe sahip kurumlar üzerinde vesayet oluşturmaya çalışan iktidar hala istediğine ulaşamamış ve bundan sonra da ulaşamayacaktır” diyen Seyfettin Atar, “Bugün Torba Yasa içerisinde gündeme getirilen düzenleme; TMMOB’nin örgütlülüğünü dağıtarak, parçalanmış bir yapıyla ülkemizin mühendis ve mimarlarının toplumdan yana gür sesini kesmek istemektedir.

 “HALKIN ÇIKARLARI İÇİN VARIZ”

 Ülke genelinde hükümetlerin, kent ve kır ölçeğinde yerel yönetimlerin hatalı uygulamalarına, halkın çıkarlarını gözetmeyen faaliyetlerine dair bilimsel-teknik bilgiyi kamuoyu ile buluşturan ve sorunlara çözüm üretmeye çalışan TMMOB ve odalarımız etkisizleştirilmeye çalışılmaktadır.

‘3194 Sayılı İmar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’; imar, yapı denetimi, kamu kurum ve kuruluşlarının ürettikleri mal ve hizmet tarifeleri, iskan, kültür ve tabiat varlıkları, çevre, tapu, tapu ve kadastro genel müdürlüğü, kat mülkiyeti, iller bankası, belediye gelirleri yasaları ve TMMOB Yasası’nda yapılması öngörülen değişiklikleri içermektedir” diye konuştu.

 “KAYNAKLARI METALAŞTIRMAK İSTİYORLAR”

 Söz konusu değişikliklerin ana teması ile ilgili de bilgi veren Seyfettin Atar, iktidarın bu düzenlemeler ile öncelikle; kentsel topraklara el koyma amaçlı kentsel dönüşüm/rant projeleri sürecini merkezileştirme ve hızlandırmayı istediğini söyledi. “Halka ait özel mülkiyet varlıklarına mülksüzleştirme yoluyla el koymak istiyorlar” diyen Atar, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kamulaştırmayı yeni sermaye birikim süreci için kullanmak, bütün kamusal ülke kaynaklarını metalaştırmak istiyorlar. Amaçları; yapı ve kent mimarisini AKP’nin eklektik, öykünmeci, dinsel ideolojik motifleriyle bezemek. Yapı üretim sürecini ve mühendislik, mimarlık, şehir planlama hizmetlerini kimliksizleştirmek ve kuralsızlaştırmak, kamusal denetimi ortadan kaldırmak istiyorlar. Anayasal dayanağı bulunan kamu kurumu niteliğindeki, özerk, demokratik, yerinden yönetim kuruluşları olan TMMOB ve bağlı odalarını yapısal dönüşüme uğratmak amacındalar. Özel teknik müşavirlik şirketleri yoluyla meslek alanlarımız ve örgütlerimizi işlevsizleştirmek istiyorlar. Yapı üretim sürecinde şehir planlama, mimarlık ve mühendisliğin tasarım sürecini teknik müşavirlik firmalarının faaliyet alanına sokarak önemsizleştirmek peşindeler.

 “AKP GERİCİLİĞİ, PİYASACILIĞINA VE DİKTASINA TESLİM OLMAYACAĞIZ”

 Özetle; Odalarımız ve birliğimiz TMMOB, siyasi iktidarın egemenlik kurduğu, rant ve rekabet temelli müdahalelerine açık bir yapıya dönüştürülmek, istenmektedir. Ancak bilinmelidir ki; mühendis, mimar, şehir plancıları ve meslek örgütleri; ülke, kamu, halk, meslek, meslektaş yararı bütünlüğündeki mücadelesini sürdürecek, AKP gericiliği, piyasacılığına ve diktasına teslim olmayacaktır. Odalarımız ve birliğimiz TMMOB, 1970’lerden bugünlere dek oluşturduğu demokratik mevzileri koruyacaktır. Toplumsal muhalefet güçleriyle birlikte eşit, özgür, demokratik, halkının refah, kardeşlik ve barış içinde yaşadığı, gericiliğin dogmatizminin alt edildiği, bilim ve tekniğin aydınlatıcılığındaki yeni bir Türkiye mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir”.

 “SUSTUKÇA SIRA SİZE GELECEK”

 Daha sonra söz alan CHP Milletvekili Prof Dr. Aytuğ Atıcı da, bugün Türkiye’nin her noktasında yapılan yolsuzlukları, haksızlıkları, hukuksuzlukları ortaya çıkaran yapıların sivil toplum kuruluşları olduğunu, şimdi bunların da yok edilmeye çalışıldığını savundu. “Yasama, yürütme, yargı sadece bir kişinin elindedir. Basının büyük bir çoğunluğu bu insana teslim olmuş, sendikalar sarı sendika olmayı bırakmış, AK sendika olmuştur” diyen Atıcı, “Ama yüreğinde insan sevgisi, laik, demokratik, hukuk devleti olan tek bir insan kalana kadar biz bu mücadeleyi sürdüreceğiz. O; 1150 odada nefse olacak yer bulamayacak. Susma sustukça sıra sana gelecek sloganı boş yere milletin bağrından çıkmamıştır. Halkımıza, susmayın çağrısı yapıyorum. Çünkü sustukça sıra size gelecek” dedi.

 TMMOB’YA TAM DESTEK

 Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen de, barolar olarak hep hukukun üstünlüğü ilkesinden ve bu ilkeye işlevsellik kazandırmaktan bahsettiklerini söyleyerek, hukukun temelinin demokrasi, demokrasinin temelinin ise insan hak ve hürriyetleri olduğunu anımsattı. “Bunu da daha çok sivil toplum örgütleri ve meslek odaları sağlar” diyen Başkan Antmen, TMMOB’ye reva görülmek istenen hukuka, kanuna, Anayasa’ya aykırı bu tutum ve davranışların bir tek şeyi gösterdiğini belirterek, “Siyasi iktidar kendine rakip gördüğü, kendini eleştirecek olan her tür ayrık sesi ayıklama, dikensiz gül bahçesi yaratmak istiyor. Ama kuvvetler ayrılığı ilkesi, demokrasi ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası buna izin vermiyor. Bizim de sonuna kadar direnmemiz ve haklarımızı savunmamız gerekiyor. Bizde bu amaçla bugün TMMOB’nin yanındayız. Birliği kapısına kilit vurulmasını düşünen torba kanunla ilgili mücadeleye de sonuna kadar destek vereceğiz” diye konuştu.

Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan da, alanlarda daima TMMOB ile birlikte olduklarını söyleyerek, bugünde burada birliğe yapılan haksızlığa karşı durmak için destekv erdiklerini söyledi. Uğurhan, “Hem onları destekliyor, hem de bu ülkenin demokratik, laik hukuk devleti olma mücadelesinin daima içinde olacağız” dedi. 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


24.9° / 14.9°
  • BIST 100

    10045,70%-0,37
  • DOLAR

    32,35% -0,06
  • EURO

    34,52% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2375,93% -0,17
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00